iStock
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού θα πιεις τα καλύτερα Bloody Mary στην Αθήνα

Το «παρεξηγημένο» cocktail βιώνει τη δεύτερη νιότη του και σου βρήκαμε τα καλύτερα της πόλης.

Το Bloody Mary είναι ένα cocktail, το οποίο έχει φανατικούς λάτρεις αλλά και αρκετούς που στο άκουσμα ενός ποτού με χυμό τομάτας πάνε αμέσως στην επόμενη επιλογή του καταλόγου. Ωστόσο, αξίζει μια δοκιμή, ειδικά όταν φτιάχνεται στα καλύτερα μπαρ της Αθήνας.

Η ιστορία του κόκκινου cocktail είναι λίγο ασαφής, με επικρατέστερη εκείνη που υποστηρίζει ότι πρώτη φορά φτιάχτηκε τη δεκαετία του 1920 στο Harry’s New York Bar του Παρισιού από τον Fernand Petiot.

Αυτό που έκανε ο Petiot ήταν ότι στην ουσία πήρε ένα ποτό που είχε βότκα και χυμό τομάτας, και προσέθεσε μερικά μπαχαρικά, κάνοντάς το ακαταμάχητο. Το όνομά του προέρχεται από ένα σαλούν στο Σικάγο, στο οποίο συνέβαιναν αρκετοί καυγάδες και πολλές φορές άφηναν με κηλίδες αίματος στο πάτωμα. Το αίμα αυτό, λοιπόν, καθάριζε μετά η σερβιτόρα που άκουγε στο όνομα Μαίρη.

Στην Αθήνα, συγκεκριμένα, έχουμε συνδέσει το Bloody Mary με το brunch και όχι άδικα, αφού θεωρείται ότι βοηθάει να ανακάμψεις από hangover.

Δεν ξέρω αν ισχύει ή είναι απλά placebo, αλλά ξέρω ότι στην Αθήνα πολλοί bartenders έχουν πειραματιστεί –όσο αυτό είναι εφικτό– με το Bloody Mary και έχουν δημιουργήσει πεντανόστιμες εκδοχές που αξίζει να δοκιμάσεις.

Line Athens

Bloody Mary

Το μπαρ που έχει καταφέρει να βγει εκτός γραμμών και ορίων σε ό,τι κι αν κάνει, συνεχίζει να μας εκπλήσσει σε κάθε του ενέργεια. Το Line εκτός από βραβευμένο είναι ένα μπαρ το οποίο υπηρετεί τη βιωσιμότητα σε όλες του τις πτυχές. Έτσι, συμβαίνει και στην περίπτωση του Bloody Mary, το οποίο όπως μου εκμυστηρεύτηκαν τα παιδιά πίσω από την μπάρα είναι ένα από τα πιο πετυχημένα cocktails του καταλόγου.

Το όνομά του, εδώ, είναι Sustainable Mary και υπάρχει λόγος για αυτό. Κάθε χρόνο στο Line αγοράζουν μια τεράστια ποσότητα ντομάτας από δικό τους παραγωγό και δημιουργούν έναν χυμό ο οποίος συντηρείται και χρησιμοποιείται τόσο στο Sustainable Mary, όσο και στην κουζίνα του μαγαζιού. Επίσης, στο σέικερ μπαίνουν υλικά-leftovers από την κουζίνα, εμπλουτίζοντας το μείγμα με μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Το αποτέλεσμα είναι τόσο καλό που άμα ανήκεις στην κατηγορία όσων έχουν παρεξηγήσει το Bloody Mary, θα σου αλλάξει γνώμη.

Baba Au Rum

Bloody Mary

To Bloody Baba είναι στα highlights του τελευταίου (10ου κατά σειρά) καταλόγου του αγαπημένου μας Baba au Rum. Όπως λέει και ο κατάλογος, «φρέσκος χυμός ντομάτας και σέλερι αναμιγνύεται με βότκα αρωματισμένη με βασιλικό, λεμόνι, τσίλι πιπεριά και καπνίζεται με mezcal, δύο σταγόνες porto, το καλύτερο αλάτι του κόσμου από τη Βόρεια Θάλασσα και άλλα καρυκεύματα».

Το αποτέλεσμα, άκρως νόστιμο, γευστικό και ισορροπημένο με το αλάτι, μάλιστα, να δίνει τον σωστό τόνο και την απαραίτητη αλμύρα που χρειάζεται ένα Bloody Mary.

Το Λοκάλι

Bloody Mary

Το Λοκάλι το αγαπάμε για πολλούς λόγους. Για την υπέροχη αυλή του, την ταράτσα του, τα νόστιμα μεζεδάκια του αλλά και τα ενδιαφέροντα cocktails του. Από τον κατάλογό του δε θα μπορούσε να λείπει το Bloody Mary, ενώ εκεί θα βρεις και το Red Snapper. Αν αναρωτιέσαι ποια η διαφορά, πολύ επιδερμικά, το πρώτο έχει βάση τη βότκα και το δεύτερο το τζιν.

Όπως μας είπε ο Ηλίας Στεργιόπουλος, το δικό τους Bloody Mary «φτιάχνεται με σιγομαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας, με την τεχνική sous vide, ενώ περιέχει ελληνικά βότανα και piri-piri (ένα μίγμα μπαχαρικών αφρικανικής προέλευσης). Προσθέτουμε έπειτα βότκα ή τζιν, φρέσκο χυμό λεμονιού και λίγο κόκκινο γλυκό βερμούτ. Τέλος, σερβίρουμε σε παγωμένο highball ποτήρι και γαρνίρουμε με τσιπς γαρίδας».

Ακόμα δεν πείστηκες να το δοκιμάσεις;

ΤΟ ΛΟΚΑΛΙ

Spoiled

bloody mary

Χρειάζεται ακρίβεια και συνέπεια στις παρασκευές ώστε το αποτέλεσμα τόσο σε γεύση όσο και υφή να ανταποκρίνεται στην υστεροφημία που έχει αφήσει στον κόσμο της μπάρας το Bloody Mary.

To Spoiled τιμά την παράδοση με το Bloody mix: ένα παρασκευασμένο μείγμα το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει το βασικό σώμα για το «αιματοβαμμένο» cocktail. Περιέχει χυμό ντομάτας σε συνδυασμό με χυμό από φρέσκα ντοματίνια, φρέσκα αρωματικά όπως σέλερι και βασιλικό, ενώ με την προσθήκη μελιού το σύνολο ενώνεται και με τα υπόλοιπα συστατικά δίνει στο στόμα σπιρτάδα, φρεσκάδα και ιδανικό άρωμα.

Κύριος

Bloody Mary

Τελευταίος έμεινε ο Κύριος στην πλατεία Μαβίλη, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή αυτές τις μέρες είναι κλειστός και ανυπομονούμε να επιστρέψει. Αυτό που έχει καταφέρει ο Κύριος με τη συμβολή του Γιάννη Σαμαρά σε ρόλο «καθοδηγητή» είναι να διαθέτει έναν κατάλογο γεμάτο από άρτια εκτελεσμένα classic cocktails. Ανάμεσά τους, φυσικά, και το Bloody Mary, το οποίο φτιάχνουν με δικό τους μείγμα ντομάτας, βότκας, καρυκευμάτων και (μυστικών) βοτάνων.

Το ιδιαίτερο που έχει αυτό το Bloody Mary είναι το γαρνίρισμά του: στο rim έχει σκόνη από αλάτι και σέλινο και σερβίρεται με ελιά και celery stick.