Elina Giounanli
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Σάββατο και Κυριακή στην Αθήνα: 5 πράγματα για να κάνεις στην πόλη

Θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και το μεγαλύτερο φεστιβάλ σοκολάτας μπαίνουν στην ατζέντα με τις ιδέες του Σαββατοκύριακου.

Η παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου, «Πεταλούδες στο στομάχι», κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ενώ ξεκινούν και οι φετινές Παραβάσεις στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Το Σαββατοκύριακο ενδείκνυνται για θέατρο, μία χαλαρή βόλτα σε μία αθηναϊκή γκαλερί αλλά και γερές δόσεις σοκολάτας στο φετινό Chocolate Fest που έρχεται στο Γκάζι. Εσύ θα μείνεις μέσα;

Πεταλούδες στο στομάχι στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Patroklos Skafidas

Την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου ανεβάζει το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η φράση «Πεταλούδες στο στομάχι»  περιγράφει τη σωματική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, όταν παρατηρείται μείωση της ροής του αίματος στο στομάχι, απέναντι σε μια απειλή ή σε μια κρίσιμη κατάσταση τύπου «fight-or-flight” (μείνε να αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο ή τρέξε για να σώσεις τη ζωή σου). Δεν είναι τυχαίο που η φράση έχει συνδεθεί με το συναίσθημα του έρωτα…

Ο Ρ. Α. προσπαθεί να βρει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδια του τη ζωή, δηλώνει πανσέξουαλ και insta-ποιητής, επικοινωνεί με όλα τα μοντέρνα μέσα, διασκεδάζει ξέφρενα στα πάρτι, ποστάρει με μανία, αναζητεί την προσοχή και την αποδοχή, καταθλίβεται όταν δεν τις βρίσκει, ερωτοτροπεί ακατάπαυστα, έχει απόλυτη ανάγκη από αγάπη, τρελαίνεται από την έλλειψή της, ερωτεύεται, πληγώνεται, και πάλι από την αρχή, ξανά και ξανά μέχρι να γνωρίσει τη Μόλι, που τον εθίζει σαν θανατηφόρο ναρκωτικό. Γύρω του, ένας κύκλος από άτομα που ερωτεύτηκε, που τον πρόδωσαν, που πλήγωσε, που τον ξεπέρασαν, που τον οδηγούν στο τέλος ή τον συνοδεύουν σε μια νέα αρχή…

Μέσα από ένα κολάζ από στιγμιότυπα, κείμενα, βίντεο, τραγούδια, χορό, παρακολουθούμε αποσπασματικά μερικές εβδομάδες από τη ζωή του κεντρικού χαρακτήρα, ενός αντιήρωα του καιρού μας, πλήρως απορροφημένου στην ικανοποίηση της μεγαλύτερης ανάγκης του: της αγάπης. Εκπρόσωποι της Gen Z, των Millenials, της Generation X, των γενεών που γαλουχήθηκαν με την τεχνολογία των Η/Υ, του ίντερνετ και της δικτύωσης, οι περφόρμερ  μάς θέτουν επιπλέον το ερώτημα σε τι διαφέρει ο ψηφιακός από τον αναλογικό έρωτα, πόσο μοιάζει ο έρωτας και ο χωρισμός με βουτιά από ψηλά, πόσο έτοιμοι είμαστε να παίρνουμε το ρίσκο ξανά και ξανά, αν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε όλοι μας μέλη της Gen L, της γενιάς που πάνω απ’ όλα βάζει την αγάπη.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
  • Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα
  • Πρεμιέρα 10/2, Εισιτήριο: Κανονικό 17€

Παραβάσεις: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Δωδέκατη Νύχτα στο ΚΠΙΣΝ

© ΚΠΙΣΝ/Nikos Karanikolas

Ο έρωτας, η πλάνη και η έμφυλη ταυτότητα όπως τα πραγματεύτηκε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του αποτελούν τα θέματα της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων του ΚΠΙΣΝ.

Οι φετινές Παραβάσεις στηρίζονται σε ένα διευρυμένο ensemble νέων ηθοποιών που εναλλάσσονται και επανέρχονται στις διανομές για να αφηγηθούν με απλά θεατρικά μέσα τις σύνθετες ιστορίες, καθώς θα αναμετρώνται με αρχετυπικά πρόσωπα της σαιξπηρικής δραματουργίας. Τις απολαυστικές μεταφράσεις υπογράφουν σημαντικοί/-ές ποιητές/-ήτριες και μεταφραστές/-άστριες, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς, όπως και τη δραματουργική επεξεργασία και διασκευή των έργων έχει αναλάβει ο Έκτορας Λυγίζος.

Την σκηνική υλοποίηση των αναλογίων αναλαμβάνουν τέσσερις σκηνοθέτιδες/-ες της νεότερης γενιάς που, ενώ διακρίνονται για την προσωπική μέθοδο και ματιά τους, τις/τους ενώνει η αγάπη για τα κείμενα και ο γόνιμος πειραματισμός με τον σκηνικό λόγο.

Μία από τις αρτιότερες και πιο δημοφιλείς σαιξπηρικές κωμωδίες, η Δωδέκατη Νύχτα δομείται αριστοτεχνικά πάνω στο δίπολο Έρως-Πένθος και αποτελεί μια απρόσμενα τολμηρή για την εποχή της μελέτη του κοινωνικού φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας. Ερωτικά τρίγωνα, μεταμφιέσεις, φαρσικές ανατροπές, ευφυολογήματα και εξομολογήσεις περιγράφουν ένα θεατρικό σύμπαν ποτισμένο με διονυσιακό οίστρο αλλά και βαριά μελαγχολία, όπου βασιλεύει ο Πόθος και οι ανεξάντλητες μεταμορφωτικές του δυνάμεις.

ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ, ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ, ΦΑΡΟΣ
  • 1/02 & 12/02, 17.00
  • Γενική είσοδος 12€

Οι Δίκαοι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Elina Giounanli

Μπορεί ένας δίκαιος σκοπός να επιτευχθεί με άδικα μέσα; Μπορεί κανείς να αποφασίσει ποιος δικαιούται να ζήσει και ποιος όχι; Ο Albert Camus αντιτάσσει στον μηδενισμό που καλύπτει την Ευρώπη, από την εποχή του μέχρι και σήμερα, την ευαισθησία των Δίκαιων. Η δράση του έργου τοποθετείται στη Ρωσία του 1905. Τέσσερις επαναστάτες ετοιμάζονται να δολοφονήσουν με εκρηκτικό μηχανισμό τον Μεγάλο Δούκα Σεργκέι. Τη στιγμή όμως της απόπειρας, ο επιφορτισμένος με την εκτέλεση του σχεδίου Ιβάν Καλιάγιεφ υπαναχωρεί, μιας και στην άμαξα μαζί με τον Δούκα επιβαίνουν δύο παιδιά.

Με αφορμή τη ματαιωμένη δολοφονική επίθεση ξεσπά διαμάχη ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης γύρω από τα καίρια ζητήματα της βίας, της ηθικής και της ευθύνης. Οι επαναστάτες του Camus, εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον θάνατο και τον έρωτα, ανάμεσα στη θέληση για ζωή και την απαίτηση για δικαιοσύνη, αναδεικνύουν τις συνέπειες του παραλόγου της κοινωνικής και πολιτικής ύπαρξης.

Ι…Loop de Loop…στη CITRONNE Gallery

kcochctiH, 2021, εκτύπωση laser σε χαρτί, 52 x 63 εκ. / Citronne Gallery / Στηβ Γιαννάκος
kcochctiH, 2021, εκτύπωση laser σε χαρτί, 52 x 63 εκ.

Ο Στηβ Γιανάκος, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς καλλιτέχνες σήμερα, παρουσιάζει στη CITRONNE την πρόσφατη δουλειά του, έργα μεγάλων διαστάσεων του 2022. Η ενότητα αυτή πλαισιώνεται και από έξι παλαιότερα έργα, αναφορές στην προηγούμενη δουλειά του.

Το έργο του Γιανάκου, είναι έργο προκλητικό που αρνείται να ενταχθεί σε κατηγορίες – ποπ αρτ, σουρεαλισμός, μινιμαλισμός. Ο καλλιτέχνης χτίζει τις αφηγήσεις του με φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία. Επαναπραγματεύεται, με προσωπικό υπόγειο τρόπο, τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το κοινωνικό, το αθώο και το διεστραμμένο- αντιφάσεις οι οποίες, όμως, συνομιλούν και συγχέονται.

Πρωταγωνιστής στην έκθεση του Στηβ Γιανάκου Ι…Loop de Loop… στη CITRONNE Gallery, είναι μια non-binary φιγούρα, ένα ανδρικό πρόσωπο με τσιγκελωτό μουστάκι που τοποθετείται σε διαφορετικά γυναικεία σώματα. Όπως σημειώνει ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης, «πρώτη φορά στο πολύχρωμο σύμπαν του Γιανάκου το gender-bender εμφανίζεται τόσο έντονα. Κατά έναν τρόπο είναι μια φυσική συνέχεια της πρότερης δουλειάς του, όπου η διάλυση και η αποδόμηση των μορφών πρωταγωνιστούσαν. Εξίσου (το gender-bender) προβάλλεται σαν φυσική συνέχεια, λόγω της σεξουαλικής ελευθεριότητας που ανέκαθεν χαρακτήριζε το έργο του. Εξάλλου, ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του καλλιτέχνη ήταν πάντα η αμφισβήτηση και η διάλυση των στερεοτύπων. Το έργο του Στηβ Γιανάκου, το 2023, εμφανίζεται στην πιο πυκνή και πολύπλοκη μορφή του. Ο Γιανάκος έχει επεκτείνει και διαφοροποιήσει την κριτική του στο Αμερικανικό Όνειρο, ενώ παράλληλα μοιάζει να αφουγκράζεται τις σαρωτικές κοινωνικές και ανθρωπολογικές αλλαγές που συντελούνται εδώ και κάποια χρόνια. Νομίζω ότι θα είναι μια φάση στην ιστορική του πορεία στην οποία θα επανερχόμαστε τακτικά στο μέλλον…»

Chocolate Fest ΄23 στο Γκάζι

Για πέντε ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι μεταμορφώνεται σε μια θεματική έκθεση με θέμα – τι άλλο: Την αγάπη. Την αγάπη για τη σοκολάτα. Εκθέτες, ζαχαροπλαστεία, αγαπημένα σοκολατένια brands, pastry chefs και καλλιτέχνες της γεύσης θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες σε ένα πιο γλυκό ταξίδι με τις μοναδικές γλυκιές δημιουργίες τους.

Διαδραστικές εμπειρίες, προϊόντα με θέμα τη σοκολάτα, live cooking από celebrity pastry chefs, σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, θεϊκά σοκολατοαγάλματα και σοκολατοσυντριβάνια, μουσική και οι πιο ιδιαίτερες σοκολατένιες γεύσεις έρχονται να ολοκληρώσουν την εμπειρία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θεματικό event σοκολάτας στην Ελλάδα, όπου θα συγκεντρωθούν τα μεγαλύτερα brands σοκολάτας, ζαχαροπλαστεία, chefs και τεχνίτες της γεύσης για μία απολαυστική εμπειρία χωρίς ταμπέλες στην αγάπη.

CHOCOLATE FEST ’23