CV Distiller/Facebook
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Τα αυθεντικά whisky bar της Αθήνας

Τα μέρη της πόλης που ο βασιλιάς των ποτών έχει την τιμητική του.

Το whisky είναι ο βασιλιάς των ποτών και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Οι επιγεύσεις του, τα αρώματα, οι παλαιώσεις του, τα βαρέλια, ακόμα και το χρώμα του μπορεί να σε μεθύσει κι ας μην έχεις πιει ολόκληρο το ποτήρι. Μπορεί να σε μεθύσει με τη μαγεία που κρύβει μέσα του. Το whisky θέλει όμως και τη σωστή ατμόσφαιρα για να το απολαύσεις και αυτά είναι τα πέντε μαγαζιά που θα πας στην Αθήνα για να το απολαύσεις.

Σε αυτή την λίστα δεν βάλαμε τα κλασικά bar που λατρεύουμε όπως το Galaxy, το Bar 56 ή το Au Revoir όχι γιατί δεν το αξίζουν αλλά γιατί δεν είναι καθαρόαιμα whisky bars όπως τα παρακάτω.

CV Distiller

Ο ναός του whisky στην Αθήνα. Το CV Distiller βρίσκεται στη Χατζηγιάννη Μέξη πίσω από το Hilton και έχει απίστευτη ατμόσφαιρα και έναν ατελείωτο κατάλογο whisky, γύρω στις 850 ετικέτες, ίσως και περισσότερες. Μόλις μπαίνεις, το μπαρ είναι τόσο επιβλητικό, τα φώτα δημιουργούν αντανακλάσεις πάνω στα αμέτρητα μπουκάλια και εσύ ψάχνεις ποια είναι η πιο ωραία θέση για να κάτσεις στην ημικυκλική μπάρα. Μόλις ανοίγεις τον κατάλογο καταλαβαίνεις ότι εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν.

Πώς να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσα διαμάντια; Όλα όμως είναι νοικοκυρεμένα, ανά περιοχή, ανά αποστακτήριο και ανά χρονιά, με focus σε δυσεύρετες ετικέτες, σπάνιες εμφιαλώσεις, αριθμημένες φιάλες και σε αποκλειστικές δουλειές που έχουν κάνει οι master blenders από τη δεκαετία του ’50, ετικέτες από αποστακτήρια που έχουν πλέον κλείσει, και όλα αυτά ανανεώνονται συνεχώς. Στο εντυπωσιακό του υπόγειο λειτουργεί το κελάρι-μπαρ στο οποίο θα νιώσεις ότι είσαι στη Σκωτία, σε ένα μυσταγωγικό μέρος και εκεί θα απολαύσεις στις υπέροχες πολυθρόνες του το αγαπημένο σου whisky.

The Single Cask bar Singapore

Και μιας και είπαμε για μπαρ-κελάρια ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το The Single Cask bar Athens. Ένα από τα πιο επιτυχημένα whisky projects της Σιγκαπούρης, ήρθε στην Αθήνα για να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο συνάντησης των φίλων του whisky. Σε έναν exclusive και πολύ ατμοσφαιρικό χώρο, στο “speakeasy” υπόγειο του 42 Barstronomy bar Athens, οι whisky lovers θα μπορούν να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του The Single Cask.

Ο ανεξάρτητος εμφιαλωτής The Single Cask εμφιαλώνει το whisky τους απευθείας από ένα βαρέλι για κάθε εμφιάλωση, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γευθούν τη σπάνια εμπειρία της δοκιμής whisky ακριβώς σαν να βρίσκονταν στις αποθήκες ενός αποστακτηρίου μπροστά από ένα ανοιχτό βαρέλι. Το project επιμελείται ο Τεό Σπυρόπουλος European brand ambassador of TSC, συγγραφέας του πρώτου ελληνικού βιβλίου για το whisky Τρία Χρόνια & Μια Ημέρα, καθώς και whisky import manager της κάβας Ανθίδη. Για κρατήσεις μπορείς να στείλεις στο instagram account ενώ λειτουργεί από τις 19.00 καθημερινά εκτός από τις Δευτέρες.

Low Profile

Το Low Profile, το κόκκινο μπαρ στη στοά Μπολάνη είναι μια μικρή ωδή στο whisky αλλά και στην ατμόσφαιρα που πρέπει να το περιβάλλει. Αυτοαποκαλείται Whisky bar και αυτό από τη μία δείχνει τεράστια αυτογνωσία και από την άλλη αμέριστη τιμιότητα. Μόλις περνάς την πόρτα του καταλαβαίνεις ότι όλα είναι λίγο πιο ιδιαίτερα στο Low. Τα μπουκάλια whisky σου κλείνουν το μάτι, ο κατάλογος δομημένος ανά χώρα σε προκαλεί να τα δοκιμάσεις όλα, η μουσική σου δημιουργεί αναμνήσεις ενώ ακόμα και ο κόσμος δεν μοιάζει με κανενός άλλου μαγαζιού. Οι παλιοί αγάπησαν το Low Profile από τότε που ήταν στο Κολωνάκι αλλά πιστέψτε με δεν έχασε καθόλου από την αίγλη του και την ιδιαιτερότητα του μόλις κατέβηκε κέντρο.

Jazz in Jazz

Αν υπάρχει ένα μαγαζί που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει τα περισσότερα πετυχημένα πρώτα ραντεβού, τότε αυτό είναι το Jazz in Jazz. Ατμόσφαιρα Νέας Ορλεάνης με μουσικές που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού και μια κάβα με 4 σελίδες premium whisky, όπου μπορείς να δοκιμάσεις ό,τι ποθεί η καρδούλα σου. Μόλις διαλέξεις πρέπει να παραγγείλεις μόνος σου στην μπάρα και αυτό έχει τη δική του μοναδική μαγεία. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, στο Jazz in Jazz όλα είναι παραπάνω μαγευτικά από όσο μπορείς να περιμένεις, από όσο μπορείς να φανταστείς. Ένα ταξίδι στο jazz χωροχρόνο με υπέροχες επιγεύσεις whisky.

Coal Mine

Το Coal Mine είναι το νέο whisky στέκι του Περιστερίου. Απέναντι ακριβώς από το πάρκο του Περιστερίου, εκεί που στις αρχές της δεκαετίας του ‘30, λειτουργούσε ένα λιγνιτωρυχείο και την άνοιξη του ‘56 μετά από τις εξεγέρσεις των κατοίκων σταμάτησε τη λειτουργία του. Εκεί ακριβώς άνοιξε ένα καθαρόαιμο bar, από εκείνα που έχουν εκλείψει στις μέρες μας και από αυτή την όμορφη ιστορία πήρε και το όνομά του.

Αυθεντικό, με όμορφη κάβα, άνετη μπάρα και πολλά stands για να απολαύσεις το ποτό σου. Ο Σπύρος Κατσίβελης μαζί με τους συνεργάτες του, κατάφερε να φτιάξει ένα bar σαν αυτά που αρέσουν στους λάτρης του whisky, αφού μάζεψε πάνω από διακόσιες ετικέτες whisky από Σκωτία, Ιρλανδία, Αμερική, Καναδά, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ινδία. Την τελευταία φορά που το επισκέφτηκα δοκίμασα ένα ελαφρώς καπνιστό whisky σόδα και ένα υπέροχο σκωτσέζικο whisky 12άρι που δεν είχα ξαναπιεί, το Aultmore Single Malt Whisky 12 ετών. Ο κατάλογος του Coal Mine είναι από τα χέρια του Αλέξανδρου Γκικόπουλου ενώ πολλά από τα συστατικά παράγονται μέσα στο μαγαζί. Το Coal Mine θέλει να σε μάθει να πίνεις whisky όλο το χρόνο και κάτι μου λέει ότι θα τα καταφέρει να σε πείσει.