Getty Images Barry Chin
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Τι είναι τα Speakeasy bars και πού θα τα βρεις στην Αθήνα

Η ιστορία πίσω από τα Speakeasy bars που τα κάνει τόσο ξεχωριστά.

Αν μπορούσε κάποιος να θεσπίσει ένα ορόσημο στην ιστορία των bars αλλά και των cocktails, αυτό δεν είναι άλλο από την ποταπαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1919. Αυτό που έμοιαζε καταδίκη για την κατανάλωση αλκοόλ, αποτέλεσε τελικά τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για τις επόμενες δεκαετίες.

Σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η δημιουργία των speakeasies και κάπως έτσι μόνο ευχαριστώ μπορούμε να πούμε στον νόμο του Volstead, γιατί αποτέλεσε την αφορμή για μια τάση που εκτός από γοητευτική, μας έχει χαρίσει και μερικά από τα ομορφότερα bars παγκοσμίως αλλά και στην πόλη μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά από κάποιες αντιδράσεις της κοινωνίας, η συντηρητική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 1919 πέρασε έναν νόμο, ο οποίος απαγόρευε την εμπορική παραγωγή, την εισαγωγή και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών με αλκοολικό δείκτη πάνω από 0,5%.

Αυτό όμως ήταν η θρυαλλίδα για να ξεκινήσουν δυο παράνομες δράσεις, οι οποίες έμελλε να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας των ποτών. Η μία είναι η παράνομη παραγωγή, εισαγωγή και διανομή αλκοολούχων ποτών και η άλλη η δημιουργία παράνομων bars στα οποία γινόταν η κατανάλωσή τους. Το πρώτο έχει μείνει στην ιστορία, αφού πολλοί μαφιόζοι της εποχής έκαναν περιουσία μέσα από την παράνομη διακίνηση και ονομάστηκαν bootleggers.

Όμως ο γνωστός ως νόμος του Volstead, που καταργήθηκε το 1933, ήταν η αφορμή για την άνθιση των speakeasy χώρων όπου γινόταν παράνομη διάθεση αλκοόλ. Η νέα μόδα λοιπόν φέρεται να ξεκίνησε από το Πίτσμπουργκ και συγκεκριμένα από την Kate Haster, η όποια φώναζε στους πελάτες της να μιλούν χαμηλόφωνα (speak easy) για να μη δώσουν στόχο στις αρχές και κεντρίσουν την προσοχή τους.

Γρήγορα άρχισαν να δημιουργούνται speakeasies σε κάθε πολιτεία, τα οποία κατά κύριο λόγο λειτουργούσαν παράλληλα με κάποια νόμιμη επιχείρηση, όπως εστιατόριο ή φαρμακείο. Στη συνήθως καμουφλαρισμένη πόρτα, υπήρχε πάντα κάποιος θυρωρός και για να μπεις έπρεπε να είσαι μέλος ή να πεις κάποιο συνθηματικό. Πάντα όμως έπρεπε να μιλάς χαμηλόφωνα.

Για αρκετά χρόνια, τα speakeasies σαν κουλτούρα είχαν ξεχαστεί, αυτό όμως άλλαξε στις αρχές του 2000 όταν η τάση για επιστροφή στις ρίζες των bars οδήγησε στο άνοιγμα αρκετών και θρυλικών bars που ακολούθησαν τη φιλοσοφία των speakeasy.

Τα διάσημα και πολυβραβευμένα Milk & Honey και PDT (Please Don’t Tell) στη Νέα Υόρκη, τα οποία και βρέθηκαν στο παρελθόν στην κορυφή των 50 best bars, έδειξαν τον δρόμο. Σήμερα, η τάση των speakeasies συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο με bars όπως το Paradiso από τη Βαρκελώνη που φέτος βραβεύτηκε σαν κορυφαίο bar στον κόσμο και βρίσκεται πίσω από ένα pastrami shop, το 1930 στο Μιλάνο στο οποίο μπαίνεις περνώντας από ένα μαγαζί που πουλάει κινέζικα προϊόντα ή το Floreria Atlántico στο Μπουένος Άιρες το οποίο βρίσκεται πίσω από ένα μαγαζί με λουλούδια.

Στην Αθήνα έχουμε μόνο δύο speakeasies, τα οποία βρίσκονται κρυμμένα μέσα στην πόλη και προσφέρουν υπέροχα cocktails.

The Speakeasy bar

Το Speakeasy είναι ένα κρυφό μπαρ που ξεκίνησε το 2011 από το Χαλάνδρι και στον δεύτερο χρόνο του «κρύφτηκε» κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Το χαρτάκι που έγραφε «Μην χτυπάτε, το Speakeasy δεν είναι εδώ» δεν άργησε να γίνει viral.

Βλέπεις, για να μπεις πρέπει να βρεις το σωστό κουδούνι, να χτυπήσεις και να περιμένεις να σου ανοίξουν όπως γίνεται και στο θρυλικό Jerry Thomas της Ρώμης. Σε μια χαρακτηριστική πόρτα της παλιάς Αθήνας βρίσκεται το υπόγειο που φιλοξενεί το πρώτο Speakeasy της χώρας.

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο υπόγειο, μεταφέρεσαι αυτόματα σε μια άλλη εποχή που σε κάνει να χάνεσαι από τον υπόλοιπο κόσμο. Δίνοντας μεγάλη βάση στα cocktails, με μια ιδιαίτερη και μοντέρνα προσέγγιση, πλαισιώνοντάς τα με μουσικά ακούσματα παλαιάς αλλά και νέας εποχής. Bar Manager είναι ο Μιχαήλ Άγγελος Ζεϊμπέκης, πλαισιωμένος από τους Χρήστο Πισκόπο και Μπάμπη Κιούσση, οι οποίοι έχουν ετοιμάσει το φετινό μενού με βάση τους ΠΟΠ προϊόντα της Ελλάδας και με μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα των υλικών αγαθών.

Το Speakeasy είναι το πιο καθαρόαιμο speakeasy bar που έχουμε στην πόλη αλλά και ολόκληρη τη χώρα, καθώς έχει αντέξει όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να προσφέρει απλόχερα εκτός από fun και υπέροχα cocktails, μια μοναδική ατμόσφαιρα που λειτουργεί σαν ταξίδι στο παρελθόν.

Tip: Χτυπήστε 3 φορές.

THE SPEAKEASY BAR

Rumble in the Jungle

To Rumble in the Jungle ακολουθεί περισσότερο τη λογική που λέει ότι τις περισσότερες φορές, αυτό που δε βλέπεις είναι μπροστά στα μάτια σου. Βρίσκεται πίσω από το Bar in front of the bar αλλά δεν έχει καμία ταμπέλα, καμία ένδειξη που να σε δελεάζει ότι εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο hype bars της πόλης. Πέρσι, στην πρώτη του χρονιά ήταν το talk of the town και φέτος ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος με τον Αλέξανδρο Τσελεπή αποφάσισαν να το μεγαλώσουν για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Όμως, δε θα χάσει καθόλου από τον μοναδικό του χαρακτήρα. Θα παραμείνει μια μαγευτική ζούγκλα με έντονο λονδρέζικο χαρακτήρα. Το concept του καταλόγου φέτος θα είναι αρκετά καινοτόμο και έχει να κάνει με τη θέση του μπαρ στην κοινωνία.

Στο μενού θα δούμε cocktails τα οποία είναι αφιερωμένα σε παραγωγούς αλλά και δημιουργούς, ενώ ένα μέρος από τα κέρδη του καθενός, θα πηγαίνει σε έναν διαφορετικό οργανισμό για καλό σκοπό. Κάπως έτσι,το Rumble in the Jungle επιστρέφει στην κοινωνία αυτά που η ίδια του δίνει. Μόνο λίγες μέρες έμειναν για να ανοίξει ξανά τις πόρτες του.

RUMBLE IN THE JUNGLE