Unsplash
THE BIG BLUE SUMMER

Τι να κάνεις στην Αθήνα τον Αύγουστο όταν θα λείπουν όλοι

Γλυκιά απραξία, νέα χόμπι, τουρισμός στην πόλη, κοντινές αποδράσεις και εθελοντισμός. Όλα παίζουν τον Αύγουστο στην πόλη.

Αν είσαι δέσμιος των υποχρεώσεων στη δουλειά ή στην προσωπική σου ζωή ή αν απλώς το budget σου είναι περιορισμένο, ίσως να έχεις ανάμεικτα συναισθήματα για την ηλιόλουστη αυτή περίοδο. Το καλοκαίρι στην Αθήνα μπορεί να είναι απογοητευτικό ή διασκεδαστικό. Τα πάντα είναι θέμα οπτικής.

Θα περάσεις τον Αύγουστο στην Αθήνα όταν όλοι θα λείπουν. Πριν αρχίσεις να μεμψιμοιρείς, να πούμε κάπου εδώ ότι για πρώτη φορά, η Αθήνα βρίσκεται στη λίστα του Time Out με τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο. Κάτι θα είδαν, δεν μπορεί. Τώρα είναι η ευκαιρία σου να απολαύσεις την πόλη στους πιο ήρεμους ρυθμούς της, να κοινωνικοποιηθείς με κόσμο που θα μείνει (επίσης) πίσω (δεν είσαι μόνος) και να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου.

Ίσως δεν το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα, αλλά όταν η πόλη αδειάζει σε μεγάλο βαθμό και όταν όλα και όλοι γύρω σου μπαίνουν σε summer mode, ο χρόνος μοιάζει να διαστέλλεται. Δεν υπάρχει βιασύνη, άγχος και τρέξιμο, ένα άσχημο τρίπτυχο που σε ακολουθεί σχεδόν όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Dolce far niente

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Οι φίλοι μας οι Ιταλοί έχουν μια φράση για τη γλυκιά απραξία, την ηδονή του να μην κάνεις τίποτα. Στον αντίποδα κάθε λίστας, οργάνωσης και πλάνου, λοιπόν, υπάρχει η φιλοσοφία του dolce far niente που απενοχοποιεί το να μην έχεις κανένα απολύτως πρόγραμμα ή να απολαμβάνεις ένα τεμπέλικο πρωινό στο κρεβάτι.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που άκουσες απλώς μουσική, χάζεψες παλιές φωτογραφίες ή ξεφύλλισες ένα βιβλίο; Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου είμαστε συνεχώς δικτυωμένοι κάπου, κινδυνεύουμε να γίνουμε θύματα υπερφόρτωσης πληροφοριών. Η ενδοσκόπηση και ο προβληματισμός έχουν γίνει χαμένες τέχνες, καθώς ο πειρασμός του «απλώς να τελειώσω αυτό» ή «μόνο να βρω κάτι» είναι συχνά πολύ μεγάλος για να αντισταθείς. Το να χαλαρώνουμε όμως ανά περιόδους και να μην κάνουμε τίποτα, μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία και να ενισχύσουμε τη φαντασία μας.

Αφού, λοιπόν, συμφιλιωθείς με την ιδέα του ελεύθερου χρόνου, μπορείς να τον εκμεταλλευτείς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας για να γνωρίσεις καλύτερα μια γειτονιά της Αθήνας, να φας σε παλιά εστιατόρια της πόλης, αλλά να ανακαλύψεις και νέα μέρη.

Γνώρισε καλύτερα την Αθήνα

Ζήσε στην πόλη σαν τουρίστας. Αφόρητα κλισέ; Μπορεί και όχι. Πάντα υπάρχει ένα μουσείο, μια  γκαλερί ή ακόμα κι ένας αρχαιολογικός χώρος που δεν έχεις μπει στον κόπο μέχρι στιγμής να επισκεφτείς. Αυτός ο Αύγουστος μπορεί να είναι επίσης η ιδανική στιγμή για να δεσμευθείς ώστε να κάνεις κάτι καινούργιο, είτε αυτό σημαίνει να πειραματιστείς στην κουζίνα είτε να ανανεώσεις το σπίτι σου με μερικά φυτά, με σκοπό να τα κρατήσεις ζωντανά.

Η Αθήνα τον Αύγουστο δεν είναι μια βαρετή πόλη. Πίσω από τη Βασιλίσσης Σοφίας, στον Κήπο του Μεγάρου σε περιμένει κάθε βράδυ μια μυσταγωγική διαδρομή, χάρη στα έργα της Κατερίνας Κατσιφαράκη. Στο ΚΠΙΣΝ, από την άλλη, θα κάνεις μια βουτιά στον χωροχρόνο, μέσα από την υπερπαραγωγή του Lapse. Τέλος, στο ΕΜΣΤ τρέχουν επτά διαφορετικές εκθέσεις. Τι πιο ωραίο από ένα μεσημέρι, με κλιματισμό στο φουλ, και τέχνη ολόγυρά σου;

Μιλώντας για τέχνη, μπορείς να δημιουργήσεις κι εσύ τη δική σου. Αν ήθελες πάντα να αρχίσεις ζωγραφική, τώρα είναι η ευκαιρία σου. Αγόρασε τα σύνεργα κι αφέσου στον καμβά, ίσως εκπλαγείς από τις ικανότητές σου. Μετά υπάρχει η κουζίνα, ένας από τους ιδανικότερους χώρους για δημιουργία. Συνταγές εύκολες, δροσιστικές και καλοκαιρινές – και τα cocktails παίζουν – για να περάσει η ώρα αλλά και να κάνεις το τραπέζι σε οποιονδήποτε μοιράζεται την αυγουστιάτικη Αθήνα μαζί σου.

Κάνε κοντινές εκδρομές

Αύγουστος στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστείς σπίτι σου. Κατά μήκος της παραλιακής Αθηνών – Σουνίου θα συναντήσεις μικρούς κολπίσκους αλλά και οργανωμένες παραλίες για να κάνεις τις βουτιές σου. Ευκαιρία να βρεθείς στο πάντα πολυσύχναστο ΚΑΠΕ στο Σούνιο – και γιατί να μην ανέβεις μέχρι το ναό και να πας για φαγητό στην κλασική ταβέρνα της περιοχής, Θόδωρος κι Ελένη;

Εξαιρετική και η παραλία του Χάρακα, που βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και που θα συναντήσεις λίγο πριν φτάσεις στο Σούνιο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος αμμουδιές της πρωτεύουσας με ρηχά και κρυστάλλινα νερά.

Πραγματοποίησε μια καλή πράξη

Αν ακολουθείς φιλοζωικές οργανώσεις όπως το Dogs’ Voice ή το ΣΠΑΖ, θα έχεις καταλάβει πόσο σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών στο έργο τους. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές μάλιστα στην Πεντέλη, η ανάγκη για φιλοξενία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αν δεν είσαι έτοιμος να υιοθετήσεις έναν σκύλο ή μια γάτα, μπορείς να σκεφτείς την εναλλακτική να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου για όσο διάστημα θα έχεις ελεύθερο χρόνο. Και πού ξέρεις, ίσως μετά αλλάξεις γνώμη και βρεθείς τελικά με νέα παρέα στη ζωή σου.