ΓΕΥΣΗ

13 πράγματα που δε γνωρίζατε για την μπύρα

Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε από κοντά, στο BEER FACTORY FESTIVAL 20, 21 & 22 Οκτωβρίου στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ.

H απόλυτη εμπειρία μπύρας σε περιμένει στο 3ήμερο Beer Factory Festival που θα πραγματοποιηθεί στo Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ. Το «The Beer Factory Festival», μετά τη μεγάλη επιτυχία του «The Christmas Factory», ανοίγει τις πύλες του στις 20 Οκτωβρίου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ.

 1. Η πιο δυνατή μπίρα στον κόσμο είναι η Brewmeister´s “Snake Venom”, της ζυθοποιίας Keith στη Σκωτία. Μια κανονική μπίρα έχει 5% ABV, η Σκωτσέζικη “Snake Venom”, περιέχει 67,5% ABV (αλκοόλ κατ’ όγκο). Ο λαιμός του μπουκαλιού κοσμείται από μια προειδοποίηση: “Αυτή η μπίρα είναι δυνατή. Μην καταναλώνετε περισσότερα από 35 ml”.
 2. Η μπύρα εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology υπολόγισε ότι ένα μπουκάλι μπίρας την ημέρα, μειώνει το ρίσκο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά κατά 40%!
 3. Η μπίρα είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό στη Γη, μετά το νερό και το τσάι. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι καταναλώνουν πάνω από 50 δισεκατομμύρια γαλόνια μπίρας κάθε χρόνο. Η Τσεχία έχει την περισσότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας (150 λίτρα τον χρόνο) από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο ενώ η Κίνα καταναλώνει συνολικά τη μεγαλύτερη ποσότητα.
 4. Ο Αριστοτέλης ισχυριζόταν ότι οι πότες κρασιού και άλλων αλκοολούχων πέφτουν σε τυχαίες κατευθύνσεις, αλλά οι πότες μπίρας πέφτουν πάντα ανάσκελα.
 5. Η πιο ακριβή μπίρα στον κόσμο είναι η Βελγική Vielle Bon Secours. Κάθε μπουκάλι κοστίζει 1000 δολάρια.
 6. Η μπίρα πήρε το όνομά της από το λατινικό “Bibere”, που σημαίνει «πίνω». Ωστόσο, η πρώτη λεπτομερής αναφορά στην μπίρα έγινε από τους Σουμέριους το 4.000 π.Χ.
 7. Στη Γερμανία υπάρχει ένα ζυθοποιείο που μετρά σχεδόν 1.000 χρόνια ζωής. Έχει συνεχή λειτουργία από το 1040. Η ζυθοποιία Weihenstephan ιδρύθηκε στο Freising της Γερμανίας το 1040 μ.Χ. και θεωρείται η παλαιότερη ζυθοποιία στον κόσμο.
 8. Στην Αυστρία μπορείς να κολυμπήσεις σε πισίνες από μπίρα. Η 700 ετών ζυθοποιία Starkenberger, που βρίσκεται σε ένα κάστρο του Tarrenz, έχει μετατρέψει επτά παλιούς κάδους ζύμωσης σε πισίνες γεμάτες με μπίρα. Πρόκειται για παλιές δεξαμενές ζύμωσης, μήκους 4 μέτρων, οι οποίες περιέχουν η κάθε μια 12.000 λίτρα νερό εμπλουτισμένο με 300 λίτρα μπίρας.
 9. Τα κουτάκια μπίρας στην Ιαπωνία έχουν γραφή Μπράιγ, ώστε οι τυφλοί να μην μπερδεύουν τα αλκοολούχα ποτά με τα αναψυκτικά.
 10. Υπάρχουν πολλών ειδών φοβίες, η “Cenosillicaphobia” είναι η φοβία του να μείνεις με άδειο ποτήρι μπίρας.
 11. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες στυλ μπίρας, όλα εμπίπτουν σε δύο βασικές κατηγορίες: lager και ale. Διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τρόπο ζύμωσης της μαγιάς κατά τη διαδικασία παρασκευής.
 12. Αν νομίζεις ότι πρέπει να την πίνεις παγωμένη, τότε κάνεις λάθος. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η γεύση της αλλοιώνεται και γίνεται ουδέτερη. Η μπίρα πρέπει να είναι δροσερή, οπότε απλά αρκεί να δροσίσεις το ποτήρι σου με νερό για να είναι στην ίδια θερμοκρασία με την μπίρα σου.
 13. Το φως του ηλίου χαλάει την μπίρα. Για αυτό τα μπουκάλια μπίρας δεν είναι ποτέ εντελώς διάφανα, αλλά έχουν πράσινο ή καφέ χρώμα.

Το τριήμερο 20, 21 & 22 Οκτωβρίου «κάνουμε κατασκήνωση» στο BEER FACTORY FESTIVAL στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ και κλείνουμε τα εισιτήριά μας από τώρα:

https://www.more.com/happenings/festival/beer-factory-festival/

Πληροφορίες:

https://thebeerfactory.gr

BEER FACTORY FESTIVAL 20, 21 & 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ