ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Για σουβλάκι και αυθεντική Serano με τον Κώστα Σπηλιόπουλο στην πλατεία Βραζιλίας

Ο ιδιοκτήτης του Lot51 μάς ξεναγεί σε μια ζωντανή γειτονιά που μέχρι πρόσφατα ήταν σχετικά άγνωστη, αλλά έχει πια μεταμορφωθεί στην πιο χαλαρή πιάτσα της πόλης.

Ο ιδιοκτήτης του Lot51 μάς ξεναγεί σε μια ζωντανή γειτονιά που μέχρι πρόσφατα ήταν σχετικά άγνωστη, αλλά έχει πια μεταμορφωθεί στην πιο χαλαρή πιάτσα της πόλης.

Μπορεί οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης να αγνοούσαμε το όνομά της, όμως τα τελευταία χρόνια η πλατεία Βραζιλίας έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς συγκεντρώνονας αρκετούς νέους, δημιουργικούς ανθρώπους που συνέβαλαν με τη σειρά τους ώστε να αναδειχθούν και τα παλαιότερα μαγαζιά της περιοχής. Ο Κώστας Σπηλιόπουλος είναι ένας από αυτούς.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 που άνοιξε το Lot51 μαζί με τους Πάνο Ζωτιάδη και Σπύρο Λάππα, η πλατεία Βραζιλίας καλωσόρισε πολλά νέα εγχειρήματα. Κυριαρχεί η αίσθηση της γειτονιάς – βρίσκεις ό,τι χρειάζεσαι σε κοντινή απόσταση – και οι μικρές επιχειρήσεις φροντίζουν να αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην περιοχή. Η βόλτα που κάναμε άλλωστε με τον Κώστα Σπηλιόπουλο το επιβεβαιώνει.

Το Lot51 είναι το δεύτερο σπίτι του, αφού από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του έως και σήμερα εδώ αφιερώνει τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητάς του. Στην περιοχή έχει βρει όμως και το σπίτι όπου κατοικεί, δηλώνοντας πλέον μόνιμος κάτοικος. «Παρατηρώ ότι πλέον μένει ωραίος κόσμος, δεν έχω συναντήσει εγκληματικότητα και βλέπω μία νέα γενιά επιχειρηματιών που θέλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να συμβάλλουν στη βελτίωση της κοινωνίας» θα πει. Η εξωστρέφειά του μεταφέρεται και στη δουλειά του. Το όλο εγχείρημα έχει μία αίσθηση ομαδικότητας και αλληλεγγύης, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει δηλαδή για να ξεφύγουμε από τη μοναξιά του μικρόκοσμού μας.

Στην πλατεία Βραζιλίας δίνουν ραντεβού οι φοιτητές από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, οι κάτοικοι των Ιλισίων και όσοι θέλουν να ξεφύγουν από το κέντρο της Αθήνας χωρίς όμως να απομακρυνθούν από αυτό. Στα πέριξ της, βρίσκει κανείς νόστιμο και ποιοτικό σουβλάκι, ένα από τα καλύτερα τσουρέκια της πόλης και την αυθεντική πάστα Serano, παϊδάκια – λουκούμι κάτω από τη σκιά μιας κληματαριάς, ενώ σε κοντινή απόσταση, το Άλσος Ιλισίων ενδείκνυται για δραστηριότητες και μια ανάσα πράσινου.

Από το Lot51 στα πέριξ της πλατείας Βραζιλίας

Τέλη Δεκεμβρίου του 2018, ο Κώστας Σπηλιόπουλος άνοιξε στην πλατεία Βραζιλίας το Lot51 μαζί με τους Πάνο Ζωτιάδη και Σπύρο Λάππα, και το all day café έγινε σημείο αναφοράς στην περιοχή.

«Είναι μία περιοχή που αν οι αρμόδιοι από τον δήμο Αθηναίων την έπαιρναν περισσότερο στα σοβαρά, θα μπορούσε να αναπτυχθεί κι άλλο. Νέοι άνθρωποι επενδύουν συνεχώς στην περιοχή γιατί κάτι βλέπουν. Το σίγουρο είναι ότι θέλει υπομονή από εμάς να αντέξουμε ψυχολογικά, σωματικά και οικονομικά γιατί όσο συνεχίζουμε να υπάρχουμε προσελκύουμε άξιους επιχειρηματίες και κόσμο».

Η επιτυχία του Lot51 δεν ήταν δεδομένη. Η ομάδα στηρίχτηκε στις γνώσεις της γύρω από τον ποιοτικό καφέ και στη συνέχεια δημιούργησε ένα πραγματικά χαλαρό στέκι για όλες τις ώρες της ημέρας, με τη δική του κοινότητα. Πρόσφατα, προστέθηκε και μία γωνιά με κεραμικά και ρούχα που απευθύνονται σε όσους έχουν τη διάθεση να δουν τη ζωή με πιο φωτεινά χρώματα και όρεξη για περιπέτεια.

Delivery και take-away από το Micro Lot

Ορμώμενη από την ανάγκη του delivery κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ομάδα του Lot51 αποφάσισε να φτιάξει ένα καινούργιο, μικρότερο Lot που θα εξυπηρετούσε κυρίως αυτή. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2022, το Micro Lot ήρθε και κούμπωσε σε ένα μικρό, φωτεινό μαγαζί στη Μικράς Ασίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όσους θέλουν να παραγγείλουν τον καφέ και τα σνακ του πρώτου καταστήματος ή να κάνουν μία σύντομη στάση για να τα απολαύσουν on the spot.

Σουβλάκι από το Μαγκάλι

Από το 2012, το Μαγκάλι φτιάχνει ποιοτικό σουβλάκι. Φρέσκα κρέατα τα οποία φιλετάρονται και περνιούνται με το χέρι στα καλαμάκια για να ψηθούν στα κάρβουνα. Φρέσκες είναι και οι πατάτες, που καθαρίζονται μία μία, κόβονται επίσης στο χέρι και τηγανίζονται ανάλογα με τις παραγγελίες. Γύρο δεν θα βρεις, αλλά αν θέλεις κάτι παραπάνω από καλαμάκια, το μαγαζί προσφέρει χωριάτικο λουκάνικο, κεμπάπ, μοσχαρίσια μπιφτέκια και χοιρινά μπριζολάκια σε μερίδες, καθώς επίσης σαλάτα με φέτα από την Τρίπολη.

Γλυκά από το Serano

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος δεν αγαπάει τα παλιά μαγαζιά αλλά αυτά που οι ιδιοκτήτες τους αγαπούν τη δουλειά τους. «Μαγαζιά όπως το Serano, που είναι ανοιχτά πάνω από 60-70 χρόνια με βάζουν σε ευχάριστες σκέψεις. Για να το έχουν τόσα χρόνια κάτι θα κάνουν πολύ καλά. Και εδώ βλέπεις τους ανθρώπους, μερακλήδες, θέλουν να κάνουν απλώς τη δουλειά τους χωρίς να τους ενοχλεί κανείς».

Ο Αλέξανδρος Μπότσιος ανήκει στη νεότερη γενιά του ζαχαροπλαστείου, που βρίσκεται στα Ιλίσια από το 1964. Το τσουρέκι του είναι ξακουστό σε όλη την Αθήνα, το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά του. Ο θείος του άλλωστε θήτευσε σε καλά μαγαζιά της δεκαετίας του ’50 και ένα από αυτά ήταν και το Select στη Φωκίωνος Νέγρη. Ο ιδιοκτήτης του ήταν μάλιστα εκείνος που έφτιαξε την πάστα Serano προς τιμήν της Χιλιανής τραγουδίστριας Ροζίτας Σεράνο όταν εκείνη τραγουδούσε στην Αθήνα.

Εδώ, τη βρίσκεις στην αυθεντική της εκδοχή, μαζί με άλλα παλαιού τύπου γλυκά, όπως η αμυγδάλου που φτιάχνεται με βραστή κρέμα και η σοκολατίνα γλασέ με κρέμα πατισερί. Φημίζονται όμως και για το χειροποίητο παγωτό τους, ειδικά για το παρφέ, το οποίο προσφέρουν σε ατομικό ή και μεγαλύτερο μέγεθος. Για την περίοδο του καλοκαιριού, το Serano διατηρεί την παραγωγή των γλυκών σε μικρές ποσότητες, προκειμένου να εγγυάται τη μέγιστη φρεσκάδα και ποιότητα.

Γαλλικές λιχουδιές από το Τρομερό Παιδί

Το Τρομερό Παιδί είναι η πιο δυνατή προσθήκη στη γειτονιά μετά το Lot51. Το γαλλικό αρτοποιείο πόνταρε εξαρχής στην τεχνογνωσία και την ποιότητα, επιλέγοντας ακριβά μηχανήματα αλλά διατηρώντας πάντα ένα οικογενειακό και πρόσχαρο κλίμα. Από τις μπαγκέτες, που είναι οι καλύτερες στην Αθήνα, και τα αφράτα μπριός μέχρι τα κρουασάν και τις χειροποίητες σφολιάτες με αληθινό, γαλλικό βούτυρο, προσφέρει καθημερινά μία φοβερή ποικιλία.

Η αίσθηση της γειτονιάς ενισχύεται, καθώς το Lot51 προμηθεύεται κάποια από τα ψωμιά του από τον «τρομερό» φούρνο των Ιλισίων. Εκτός όμως από τα προζυμένια ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα, στις βιτρίνες φιγουράρουν γαλλικά γλυκά – έργα τέχνης, και στο ψυγείο μια επιλογή από λαχταριστά σάντουιτς, ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ μεσημεριανό.

Φαγητό στα Σκαλάκια

Θα πας πρωτίστως γιατί είναι ένα όμορφο μέρος αλλά είναι το φαγητό που σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά. Ψησταριά παλιομοδίτικη με την καλή έννοια, από αυτές που ευχόμαστε να διατηρηθούν αλώβητες στο πέρασμα του χρόνου, τα Σκαλάκια φημίζονται για τα φρέσκα κρέατα, τη μαεστρία στο ψήσιμό τους και φυσικά το μεράκι των ανθρώπων γι’ αυτό που κάνουν.

Θα φας μοσχαρίσια μπριζόλα ελαφρώς σιτεμένη, παϊδάκια λουκούμι, κατσικάκι και μεζέδες όπως λεμονάτη συκωταριά, μαζί με καλοβρασμένα χόρτα και ολόφρεσκες σαλάτες για να βουτήξεις το ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί.

Τελικά, η πλατεία Βραζιλίας αποτελεί έναν ζωντανό πυρήνα, που αφήνει χώρο για το παλιό και το νέο. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία σε κάθε γειτονιά, να συνυπάρχουν όμορφα τα ποιοτικά εγχειρήματα, να γεννιούνται καινούργια πράγματα και να διατηρούνται όσα πραγματικά αξίζουν.