ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Η foodie Κατερίνα Νανοπούλου ξέρει τις νόστιμες στάσεις στον Γέρακα

Γνωστή και ως bubbles & avocados στις διαδικτυακές πλατφόρμες και μόνιμη κάτοικος της περιοχής, η Κατερίνα Νανοπούλου μοιράζεται πού τρώμε καλό σουβλάκι, πού σταματάμε για γλυκό και τι ψωνίζουμε από τη βιολογική αγορά στον Γέρακα.

Το 1993, όταν η Κατερίνα Νανοπούλου μετακόμισε με την οικογένειά της στον Γέρακα, το τοπίο θύμιζε χωριό. Ο δρόμος μπροστά από το σπίτι τους δεν είχε καν άσφαλτο, μία κυρία που έμενε δυο δρόμους πιο κάτω, είχε κότες, τις οποίες έβλεπε ενίοτε να κυκλοφορούν στον δρόμο, και τα πρωινά που ο μπαμπάς της την πήγαινε στη στάση για το σχολικό, σταματούσε για να περάσει ένας βοσκός με πρόβατα.

«Λίγα χρόνια (ή και πολλά) αργότερα, ο Γέρακας έχει αλλάξει αρκετά. Είμαστε πολύ κοντά να μπει αποχέτευση, αλλά κυρίως έχουν ανοίξει αρκετά γευστικά διαμαντάκια», λέει καθώς πέρυσι τον Δεκέμβριο επέστρεψε ως μόνιμη κάτοικος.

Η δημιουργός του bubbles & avocados, έχει φτιάξει πλέον μία μεγάλη κοινότητα που ανυπομονεί να μαθαίνει νέες συνταγές, τόσο νόστιμες όσο και υγιεινές. Η Κατερίνα Νανοπούλου μοιράζεται μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, εμπειρίες με τις οποίες μπορείς να ταυτιστείς. Κι έχει πάντα πολλά έξυπνα μυστικά για να μην περνάς ατελείωτες ώρες στην κουζίνα.

Αυτή τη φορά όμως, της ζητήσαμε να αφήσει τη βάση της και να κάνει μαζί μας τρεις νόστιμες στάσεις στη γειτονιά της. Ξέρει πού φτιάχνονται τα πιο φρέσκα γλυκά, που τρώμε καλό σουβλάκι και πού βρίσκει κανείς τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά.

Στο ζαχαροπλαστείο Delicieux για παγωτό

 

Το Delicieux είναι ένα τοπικό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 2004, άλλαξε σημείο για να είναι πιο κεντρικά και συνεχίζει να κρατάει σταθερή την ποιότητά του.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει γιορτή ή γενέθλιο στο Νανοπουλέικο και να μην περιλαμβάνει την τούρτα cookies από το Delicieux. Έχοντας μέσα εργαστήριο, αλλά και πολύ καλή πρώτη ύλη, αποτελεί σταθερή επιλογή όταν θέλουμε να φάμε ένα γλυκό με ζάχαρη, φρέσκο γάλα, βούτυρο και όλα τα συναφή που λείπουν από τη δική μου μαγειρική».

«Μεγάλο must (κατά τη γνώμη μου) είναι το παγωτό cookies, πάντα ολόφρεσκο, το οποίο οι φίλες μου αποκαλούν “παγωτό Γέρακα” και μου το ζητάνε πάντοτε σε καλέσματα. Μιλάμε για έναν συνδυασμό αφράτης αληθινής βανίλιας, αυτής που έχει το ελαφρώς κίτρινο χρώμα, με μπαμπάτσικα κομμάτια από μπισκότο που έχει κολλημένο πάνω του πραλίνα, την οποία ανακαλύπτεις όσο δαγκώνεις το τραγανό μπισκότο».

Στο Αρχηγείον για τυλιχτό και καλαμάκι κοτόπουλο

Σουβλάκια στην περιοχή θα βρεις αρκετά όπως επίσης πολύ καλό χειροποίητο γύρο. Η επόμενη στάση όμως είναι στο Αρχηγείον, το οποίο παραμένει εδώ και χρόνια σταθερός προορισμός στον Γέρακα.

«Με ξυλόφουρνο και δικές του ζύμες, το έχω ξεχωρίσει αφενός για το χειροποίητο φουρνιστό ψωμάκι στο οποίο μπορείς να φας το τυλιχτό σου, αλλά και για το καλαμάκι κοτόπουλο. Κοτόπουλο ζουμερό και γευστικό, αλατισμένο τόσο όσο, που σπάνια θα βρεις αντίστοιχο. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε ότι έχει ακολουθήσει την άνοδο των τιμών που έχουν όλα τα καταστήματα εστίασης αλλά δεν έχει μειωθεί η ποσότητα και μιλάμε για πολύ χορταστικές μερίδες».

ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ

Στη βιολογική αγορά για φρούτα και λαχανικά

«Είπαμε για ζαχαροπλαστική, είπαμε για καλαμάκια και σουβλάκια, αλλά θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί στον Γέρακα που έχουμε καλή βιολογική αγορά και αξίζει να περάσει κανείς για να βρει προϊόντα σε πολύ καλές τιμές». Οι πάγκοι στήνονται κάθε Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι και όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες αγορές, έτσι κι εδώ συγκεντρώνονται παραγωγοί που καλλιεργούν με βιολογικές ή βιοδυναμικές μεθόδους.

«Δεν είμαι freak με τα βιολογικά, αλλά είναι κάποια πράγματα που αξίζει να επενδύσει κανείς στην κουζίνα και σε υλικά. Οι βιολογικές μπανάνες, τα αβοκάντο, οι πατάτες και τα καρότα είναι τα συνηθισμένα που ψωνίζω σταθερά από εκεί. Από κει και πέρα, έχω βρει από spaghetti squash, μια ποικιλία κολοκύθας που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, μέχρι το πιο τρυφερό σπανάκι που έχω φάει στη ζωή μου».

«Ακόμα και για το χάζι στους πάγκους, την αγαπώ τη βιολογική αγορά. Σου δίνει έμπνευση και για την κουζίνα. Κάθε φορά που περνάω από τους πάγκους αρχίζω να σκέφτομαι πιάτα, σαλάτες και συνταγές που μπορώ να κάνω με τα προϊόντα που έχει. Αν μυρίσεις το καρότο της βιολογικής δεν γίνεται να μην σου έρθει έμπνευση και όρεξη να το μαγειρέψεις. Άσε που γλιτώνεις και όλο αυτό το πλαστικό που συνοδεύει τα βιολογικά των super market, που τα πουλάνε πάντοτε συσκευασμένα. Τι κακό κι αυτό».