Feyrouz
ΓΕΥΣΗ

Η Mama Feyrouz στην κουζίνα του Proveleggios

Η μαγείρισσα του επιδραστικού street food συναντά για ένα βράδυ τον σεφ Αλέξανδρο Καρακατσάνη και μαγειρεύουν μαζί για ένα μεγάλο, κοινό τραπέζι.

Αν τσεκάρετε τακτικά τι παίζει στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, θα έχετε προσέξει μία κινητικότητα στις κουζίνες των εστιατορίων. Και δεν αναφέρομαι στην καθημερινή ρουτίνα της κάθε μπριγάδας, αλλά στην εξωστρέφεια που δείχνουν πολλές από αυτές τον τελευταίο καιρό. Τα Four-Hands Dinner έχουν γίνει συνήθης πρακτική στην παγκόσμια σκηνή των εστιατορίων και πλέον δεν λείπουν ούτε εδώ.

Σε αυτές τις μοναδικές μαγειρικές συνεργασίες, οι σεφ των εστιατορίων προσκαλούν συναδέλφους τους από την Ελλάδα ή και το εξωτερικό προκειμένου να μοιραστούν την κουζίνα τους και να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό μενού.

Για τους σεφ, αυτά τα συνεργατικά δείπνα είναι ανεκτίμητες ευκαιρίες για να διευρύνουν τους γαστρονομικούς τους ορίζοντες. Για όλους εμάς, τους αποδέκτες, είναι μια ευκαιρία για ένα διαφορετικό μενού με απρόσμενα πιάτα.

Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης θα συναντά, στο πιάτο, ανθρώπους της γεύσης με ξεχωριστή, αυθεντική ταυτότητα
Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης θα συναντά, στο πιάτο, ανθρώπους της γεύσης με ξεχωριστή, αυθεντική ταυτότητα

Αυτή την Πέμπτη 29 Μαΐου, ο Proveleggios φιλοξενεί τη Mama Feyrouz για ένα ξεχωριστό δείπνο. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συνεργασιών όπου ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης θα συναντά, στο πιάτο, ανθρώπους της γεύσης με ξεχωριστή, αυθεντική ταυτότητα – όχι απαραίτητα «σεφ» με την παραδοσιακή έννοια, αλλά δημιουργούς που βλέπουν το φαγητό ως πολιτισμική πράξη: nomad cooks που στήνουν θεματικά δείπνα σε απρόσμενους χώρους, καλλιτέχνες που παντρεύουν την αρχιτεκτονική με τη μαγειρική. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να αναδεικνύεται όχι μόνο το μενού, αλλά και η ατμόσφαιρα – το όλον της εμπειρίας.

Η αρχή δεν θα μπορούσε να είναι πιο ουσιαστική: Η μαγείρισσα πίσω από το αγαπημένο Feyrouz, ένα από τα πιο επιδραστικά street food spots της Αθήνας. Η Mama Feyrouz δεν χρειάζεται συστάσεις. Με ρίζες από την Αντιόχεια και προσωπική διαδρομή γεμάτη ιστορίες και μυρωδιές, έχει καταφέρει να μετατρέψει τη νοσταλγία σε γεύση – με τρόπο απλό, αυθεντικό, αφοπλιστικό, όπως ακριβώς είναι και το φαγητό που ετοιμάζει.

Η προσέγγισή της στη μαγειρική αγγίζει κάτι που μας αφορά βαθιά – δημιουργεί μια ουσιαστική συγγένεια. «Δεν μας ενώνει μόνο η αγάπη για τη γεύση, αλλά και ο τρόπος που βλέπουμε τη μαγειρική: ως μεταφορά μνήμης στο τώρα», σημειώνει ο Αλέξανδρος. Και οι δύο μάγειρες, παρότι εκφράζονται με διαφορετικά μέσα, πιστεύουν στην αλήθεια της γεύσης, στο ότι μια κουταλιά μπορεί να αφηγηθεί μια ολόκληρη ιστορία – είτε αυτή γεννήθηκε στην Αντιόχεια είτε στο κέντρο της Αθήνας.

Η Mama Feyrouz στην κουζίνα του Proveleggios για ένα βράδυ
Η Mama Feyrouz στην κουζίνα του Proveleggios για ένα βράδυ

Στο μενού, πιάτα της Feyrouz στέκονται δίπλα σε umami εκδοχές του Proveleggios – σε συνομιλία. Όλα σερβίρονται ως κοινό τραπέζι, με τις δύο κουζίνες να λειτουργούν σαν συνέχεια η μία της άλλης. Ακριβώς γι’ αυτό, η ώρα της άφιξης είναι κοινή για όλους (στις 21:00 ακριβώς), καθώς το δείπνο θα σερβιριστεί ταυτόχρονα για όλους τους καλεσμένους σε ένα μεγάλο τραπέζι. Δεν είναι απλώς κράτηση. Είναι κάλεσμα.

Την εμπειρία συμπληρώνει ένα προσεκτικά επιμελημένο bridging με κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα ήπιας παρέμβασης, από τον Perry Παναγιωτακόπουλο, που έχει επιμεληθεί ειδικά για τη βραδιά.

***
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και το event πραγματοποιείται μόνο για ένα βράδυ.

Τιμή: Το ειδικό μενού της βραδιάς διαμορφώνεται στα 45€ ανά άτομο. Το προαιρετικό bridging με την υπογραφή του Perry Παναγιωτακόπουλου στα 20€ ανά άτομο.

Για κρατήσεις: 210 5234749 / DM στο @proveleggiosathens

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.