Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Κάλεσμα σε σπίτι: 7 ζαχαροπλαστεία για να κάνεις δώρο ένα γλυκό

Ανατρέχουμε στα ζαχαροπλαστεία που φροντίζουν να δημιουργούν γλυκά νόστιμα και ποιοτικά, ιδανικά για να τα πας ως δώρο στο επόμενο κάλεσμα.

Υπάρχει ένα δώρο που δεν αποτυγχάνει ποτέ να φέρει χαρά και ικανοποίηση: το γλυκό. Το βλέπουμε στα τραπεζώματα που κάνουμε στο σπίτι όταν έρχεται εκείνη η ώρα να ανοίξει το κουτί και να αποκαλυφθεί το περιεχόμενό του.

Είτε πρόκειται για πάστες είτε για ένα ταψί γαλακτομπούρεκο, τα επιδόρπια έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Και είναι αναμφισβήτητα το τέλειο δώρο όταν είσαι καλεσμένος σε σπίτι.

Η επιλογή του δείχνει επίσης αν έχεις καταβάλει προσπάθεια. Θα έχεις παρατηρήσει τον «άτυπο» διαγωνισμό που δημιουργείται όταν έρχεται η ώρα να ανοιχτούν τα κουτιά με τα γλυκά.

Το πιο αδιάφορο μένει συνήθως παραγκωνισμένο και αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει προκαλεί επιφωνήματα ενθουσιασμού. Κανείς δεν θέλεις ένα γλυκό που το έχεις πάρει από μία μεγάλη αλυσίδα φούρνων, όταν υπάρχουν εκεί έξω ζαχαροπλάστες που βάζουν τα δυνατά τους να προσφέρουν κάτι μοναδικό και ποιοτικό.

Μην ξεχνάς άλλωστε ότι όταν προσφέρεις ένα γλυκό, είναι μία στιγμή χαράς και πολυτέλειας. Δίνεις σε κάποιον την ευκαιρία να ξαναζήσει ζεστές, ευτυχισμένες αναμνήσεις. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση το κάνει κι ένα τόσο προσωπικό δώρο.

Ανατρέχουμε λοιπόν στα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που φροντίζουν να δημιουργούν γλυκά νόστιμα και ποιοτικά, ιδανικά για να τα πας ως δώρο στο επόμενο κάλεσμα σε σπίτι.


Στον Μπόζα για την πάστα αμυγδάλου

News247.gr / Σταύρος Δισκουρίδης

Είναι μετρημένα πια τα παλιά ζαχαροπλαστεία που έχουν καταφέρει να μείνουν αλώβητα στο πέρασμα του χρόνου χωρίς να παρηκμάσουν. Στην περίπτωση του Μπόζα, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, βλέπει την πελατεία του να ανανεώνεται ηλικιακά, πράγμα πολύ ευχάριστο για μία πολυετή επιχείρηση σαν κι αυτή.

To ζαχαροπλαστείο λειτουργεί από το 1967 στην Κυψέλη και παραμένει οικογενειακό. Ο Παναγιώτης Μπόζας κρατάει ατόφιες τις συνταγές που του κληροδότησε ο πατέρας του και που έμαθε να φτιάχνει δίπλα του, δουλεύοντας από μικρό παιδί.


Στον Μπόζα φτιάχνουν εξαιρετικό τσουρέκι, βουτήματα και κεράσματα αλλά το μεγάλο σουξέ είναι η πάστα αμυγδάλου. Μια τούρτα – κέντημα με αληθινή κρέμα πατισερί, σαντιγί με πολλά λιπαρά, φίνο, λεπτοκομμένο παντεσπάνι που ραντίζεται με κονιάκ και ελληνικά αμύγδαλα που καβουρδίζονται κι έχουν ένα τσακ βούτυρο για τη γεύση.

Και για να τα λέμε όλα, αν θέλεις να πάρεις μία ολόκληρη τούρτα, θα πληρώσεις μία πολύ λογική τιμή – κι αυτό γιατί ο κύριος Παναγιώτης αναγνωρίζει τις δυσκολίες της εποχής και κάνει το καλύτερο που μπορεί για να παραμείνουν οι δημιουργίες του προσιτές προς όλους.

Στο Pastry Family για την τούρτα choux με κρέμα

Αν θέλεις ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει με την ανάλαφρη υφή και τη φίνα γεύση του, αυτό είναι ξεκάθαρα η τούρτα choux με κρέμα και φράουλα που φτιάχνει εδώ και χρόνια το Pastry Family.

Το ζαχαροπλαστείο φτιάχνει γλυκά από το 1969, όπου και άνοιξε το πρώτο κατάστημά του στη Ριζάρη, τα οποία σήμερα θεωρούνται κλασικά και αγαπημένα.

Μπορεί να είναι ελαφρώς «τσιμπημένη» σε τιμή, αλλά η τούρτα choux με κρέμα και φράουλες είναι ένα γλυκό – αριστούργημα. Πάντα φρέσκια, σε απόλυτη ισορροπία η γλυκύτητα της, και με μίνιμαλ εμφάνιση, είναι το τέλειο δώρο σε όσους αγαπούν τα γλυκά με κρέμα και φρούτα.

PASTRY FAMILY

Στον Κάκαλη για κωκάκια

κωκ κάκαλης OneMan.gr/ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Όποιος έχει κάποια σχέση με τα δυτικά προάστια, ξέρει να αναγνωρίζει τα κωκάκια του Κάκαλη. Από το 1980 που άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Πετρούπολη μέχρι σήμερα που η οικογένεια Κάκαλη διαθέτει ακόμα δύο καταστήματα σε Περιστέρι και Ίλιον, το κωκάκι έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές γλυκό τους.

Φτιάχνεται με αγνά υλικά, με το χαρακτηριστικό του να είναι η ανάλαφρη κρέμα πατισερί και η επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα είναι ότι μένει να μαλακώσει μόνο του χωρίς να σιροπιάζεται. Την ίδια εξαιρετική κρέμα έχει και το εκλέρ, το οποίο μοιράζεται την ίδια επιτυχία με το κωκάκι.

ΚΑΚΑΛΗΣ

Στο Maxim για ταψιού, σιροπιαστά και πολίτικα

/ Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Το ζαχαροπλαστείο στη Νέα Σμύρνη, που μετράει πάνω από τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας, φτιάχνει για πολλούς (μεταξύ αυτών κι εγώ) το καλύτερο τσουρέκι στην Αθήνα. Αν φτάσεις, λοιπόν, μέχρι το Maxim προφανώς και θα προμηθευτείς ένα.

Αν το «κοινό» σου αγαπάει τα σιροπιαστά, τα γλυκά ταψιού και τα πολίτικα, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος, αφού η πρώτη πατρίδα των οικογενειών Δώριζα και Αντωνιάδη είναι η Κωνσταντινούπολη. Οι άνθρωποι λοιπόν που το δημιούργησαν κουβάλησαν μαζί τους την παράδοση και τη διατήρησαν με αγάπη, πάθος και ποιότητα.


Τα σιμιγδαλένια σεκέρ παρέ με φρέσκο βούτυρο, το gül που σημαίνει «τριαντάφυλλο» στα τουρκικά, ο μπακλαβάς με φιστίκι, τραγανό φύλλο και εξαιρετικό βούτυρο (που θα βρεις σε πολλές παραλλαγές) και το Şöbiyet είναι πρώτα στη λίστα με τις επιλογές σου.

Φτιάχνουν όμως και κυδώνι φούρνου με γαρύφαλλο, κάρδαμο, κανέλα και αμύγδαλο, τα δικά τους τρίγωνα Πανοράματος γεμιστά με φυστικόπαστα, μαρόν γλασέ, badem ezmesi με αμυγδαλόπαστα και fıstık ezmesi με φιστίκι και φυσικά καζάν ντιπί.

Στον Κοσμικόν για γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκα βρίσκεις στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία εκεί έξω, αλλά σαν αυτό που φτιάχνεται στο Κοσμικόν – στο κατάστημα του Αγίου Νικολάου (στάση ΗΣΑΠ), δεν συγκρίνεται κανένα.

Τραγανό χειροποίητο φύλλο, βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα (από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα), απαλή και βελούδινη σιμιγδαλένια κρέμα με φρέσκο γάλα και αυγά και σιρόπι καυτό που περιχύνεται στο γλυκό μόλις αυτό βγει από τον φούρνο είναι όσα πρέπει να ξέρεις για το γαλακτομπούρεκο που δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι.

Το γαλακτομπούρεκο κανταΐφι συναγωνίζεται εδώ και χρόνια το «αυθεντικό» στις προτιμήσεις των πελατών και προσωπικά το ξεχωρίζω με διαφορά.

ΚΟΣΜΙΚΟΝ

Στο La Maison-Fine Pastry για νουγκατίνα και μιλφέιγ

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Το να βρεις γλυκά με αληθινά υλικά, δυστυχώς δεν είναι πια ο κανόνας. Στο εργαστήριο του La Maison-Fine Pastry όμως, που συστεγάζεται με το ζαχαροπλαστείο, δεν γίνεται κανένας συμβιβασμός.

Μετά από μία σημαντική πορεία – από την Αθήνα μέχρι το Λονδίνο – σε βραβευμένα με αστέρι Michelin, εστιατόρια, ο Θανάσης Τσαγκλιώτης έκανε πραγματικότητα το όνειρό του και άνοιξε τον δικό του χώρο στην Καλλιθέα.

Το μιλφέιγ με καραμέλα toffee, βραστή κρέμα πατισερί και καραμελωμένο φουντούκι, το τιραμισού, η νουγκατίνα, η μπλακ φόρεστ, η σεράνο με το χειροποίητο παντεσπάνι και το ρούμι, η lemon pie, η μηλόπιτα και η τάρτα κάστανο είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή. Το ίδιο ισχύει και για το New York cheesecake, το οποίο βασίζεται στην ίδια συνταγή που έφτιαχνε ο pastry chef το 1999 στο Ledra Marriott.

LA MAISON-FINE PASTRY

Στο Θ.Ε.Κ.Α για γκιουζέλ

ΘΕΚΑ-γκιουζέλ Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Αν βρεθείς στα Μεσόγεια, δεν γίνεται να μην κάνεις στάση στο Θ.Ε.Κ.Α. Το ζαχαροπλαστείο ήταν και παραμένει οικογενειακή υπόθεση, με τον Θεμιστοκλή Ζαϊμίδη να είναι ο εμπνευστής του εγχειρήματος.

Δημιούργημά του είναι και το γκιουζέλ, ένα γλυκό που απέκτησε τόση δημοτικότητα μέσα στα χρόνια, που οι φανατικοί υποστηρικτές του δεν λογαριάζουν ούτε τα χιλιόμετρα ούτε την εποχή.

Πρόκειται για μία παραλλαγή του εκμέκ, με μία βάση από σιροπιασμένο καταΐφι, κρέμα που ισορροπεί ανάμεσα σε πατισερί και πολίτικη και μία ανάλαφρη άγλυκη σαντιγί πασπαλισμένη ελαφρώς με κανέλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό που δεν σε λιγώνει, που τρώγεται σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις γιατί πάντα θέλεις μία κουταλιά ακόμα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.