ΓΕΥΣΗ
SPONSORED

Εξαιρετικά πιάτα, Zero Food Waste φιλοσοφία και αγάπη, όλα σε ένα τραπέζι

Ένα γεύμα στο εστιατόριο Cookoovaya στα πλαίσια του γαστρονομικού event Around the table από την Mastercard ήταν η αφορμή να συζητήσουμε εκ νέου για το φαγητό.

Η λέξη «σεβασμός» έμοιαζε να απουσιάζει τις προηγούμενες δεκαετίες από τις κουζίνες αυτού του κόσμου. Και δεν αναφέρομαι στον σεβασμό προς το πρόσωπο του σεφ γιατί αυτό ήταν πάντα εκεί, πολλές φορές και σε υπερθετικό βαθμό. Αυτό που απουσίαζε για πολλά χρόνια από τα τραπέζια, τις κουζίνες αλλά και τις συζητήσεις για το φαγητό ήταν ο σεβασμός στην πρώτη ύλη.

Συνηθίσαμε να κάνουμε like σε εικόνες σπατάλης, να παραγγέλνουμε εδέσματα που επιβάρυναν την τροφική αλυσίδα, να πετάμε τροφή χωρίς να το σκεφτόμαστε δεύτερη φορά. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια η κουβέντα γύρω από το food waste μεγάλωσε και παράλληλα με τις απλές καθημερινές επιλογές που κάνουμε όλοι στο δικό μας σπίτι, κάποια εστιατόρια αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να υιοθετήσουν Zero Food Waste πρακτικές.

Αυτά συζητούσα με τη Μάρω Παρασκευούδη και τη Μάριον Παλιούρα ένα μεσημέρι Παρασκευής στο εστιατόριο Cookoovaya. Στα 5 πιάτα που πέρασαν από μπροστά μου βρήκα καροτάκια, από εκείνα που έχουμε συνηθίσει να πετάμε, χορταρικά και μυρωδικά που περίσσεψαν από την χορτόπιτα να συνοδεύουν ένα ψάρι, ένα κομμάτι κατσικάκι που δεν συνήθιζαν οι μάγειρες να αγοράζουν από τον χασάπη και πήγαινε χαμένο. Όλα κομμάτι ενός υπέροχου μενού που επιμελήθηκε ο Περικλής Κοσκινάς, όλα κομμάτι μιας ανεκτίμητης γαστρονομικής εμπειρίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OneMan (@onemangr)

Στο πάνω μέρος του μενού υπήρχε η ένδειξη Around the table και το λογότυπο της Mastercard. Κι αυτό, γιατί στο πλαίσιο του Around the table, του νέου γαστρονομικού γεγονότος από τη Mastercard, από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι και τον Δεκέμβριο, επιλεγμένα εστιατόρια της χώρας δημιουργούν ειδικά διαμορφωμένα μενού, με έμπνευση και γνώμονα τη φιλοσοφία του Zero Food Waste. Παράλληλα, τρέχουν μια σειρά από ανεκτίμητες γευστικές εμπειρίες, σχεδιασμένες αποκλειστικά για το Around the table. Κι όλα αυτά περιμένουν εσένα, εμένα και όλους τους άλλους κατόχους καρτών Mastercard®, να τις ζήσουμε από κοντά ή online.

Στο τραπέζι απέναντί μου καθόταν η Μάρω Παρασκευούδη, η πλέον αρμόδια στα θέματα φαγητού στο OneMan. Και μέσα σε λίγα λόγια είχε όλη την ουσία όσων ζήσαμε εκείνο το μεσημέρι.

Η μαγειρική «σοφία» της Cookoovaya αποτυπώνεται με επιτυχία στο μενού που έχει φτιάξει ο Περικλής Κοσκινάς. Zero food waste, εποχικότητα και εντοπιότητα – έννοιες που αλληλοσυμπληρώνονται – λαμβάνονται υπόψη από τον chef και την ομάδα του.

Το αποτέλεσμα είναι ένα μενού με νόστιμα πιάτα που δένουν τόσο μεταξύ τους όσο και με την κουζίνα γενικότερα. Το crudo ψάρι ημέρας για παράδειγμα, είναι ένα “ταπεινό” για πολλούς σκαθάρι, ενώ τα ψιλοκομμένα χόρτα είναι ό,τι έχει απομείνει από τη χορτόπιτα που αποτελεί signature πιάτο του εστιατορίου.

Το πιάτο με τα βιολογικά καρότα και το καπνιστό χέλι, επιβεβαιώνει πώς τα “ugly vegetables” αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και, ναι, είναι πεντανόστιμα. Στην κουζίνα της Cookoovaya, κάθε υλικό αξίζει και βρίσκει τη θέση του σε νόστιμα και δημιουργικά πιάτα. Αν πιστεύουμε άλλωστε ότι η μαγειρική είναι τέχνη, η σωστή διαχείριση των προϊόντων και η δημιουργία φαγητών με ουσία, φαντάζει ως η καλύτερη πρόκληση”.

Η πραγματική πρόκληση για εμένα είναι αυτή που πρέπει να αποδεχτούμε όλοι όσοι αγαπάμε το φαγητό και τη Zero Food Waste φιλοσοφία. Να κάνουμε πιο προσεκτικές επιλογές, να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην τροφή, να τη σεβόμαστε και να γιορτάζουμε μαζί κάθε αφορμή που μας φέρνει πάνω από ένα τραπέζι, με τον υπέροχο τρόπο που το κάνει το Around the table.

Όλοι οι κάτοχοι καρτών Mastercard μπορούν εύκολα, μέσα από την πλατφόρμα priceless.com/aroundthetable, να κάνουν την κράτησή τους στο εστιατόριο της επιλογής τους και να απολαύσουν μοναδικά Zero Food Waste menus. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Around the table μέσα από την ίδια πλατφόρμα, τους προσφέρεται η δυνατότητα να επιλέξουν και ανάμεσα από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων physical και digital γαστρονομικών εμπειριών, πάντα με επίκεντρο τη φιλοσοφία του Zero Food Waste.