Χριστίνα Αβδίκου
ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Με τον Marko Rossi στον Πειραιά

Πέντε στάσεις από την Καστέλα μέχρι τη Δραπετσώνα στον Πειραιά του μάγειρα Marko Rossi για πεϊνιρλί, σουβλάκι, χαλβά αλλά και εξεζητημένα προϊόντα από τις κουζίνες του κόσμου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Αν ο Marko Rossi επέλεγε ένα σάουντρακ για να ντύσει τις βόλτες του στον Πειραιά, από το βιομηχανικό κομμάτι του λιμανιού μέχρι το Πέραμα, αυτό θα ήταν από τους Stereo Nova. Είναι οι εργατικές κατοικίες και οι γειτονιές με τις νεραντζιές, ο Πολυχώρος Λιπασμάτων για τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα, η Πειραϊκή για ούζο και ψαράκι και το επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο, όσα αγαπάει στον Πειραιά.

Ο Marko γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δραπετσώνα, έναν από τους έξι δήμους που απαρτίζουν την περιφερειακή ενότητα Πειραιά. Έχει να θυμάται τα σουβλάκια του Κοσμίδη, το πεϊνιρλί του Μπάρμπα – Σταύρου, τον χαλβά Δραπετσώνας – ονόματα που μένουν ζωντανά έως και σήμερα, αλλά και την αίσθηση ελευθερίας που του έδινε πάντα το λιμάνι.

Τώρα, ο Πειραιάς αποτελεί πλέον μια σύντομη στάση για τον μάγειρα. Το 2021, ο Marko άνοιξε τον  Γάδαρο στη Χώρα της Αντιπάρου, ένα project με smash burgers, εξαιρετικά καλή πρώτη ύλη και έντονες γεύσεις – κάτι που άλλωστε τον χαρακτηρίζει. Παράλληλα, μαγειρεύει κυκλαδίτικες συνταγές με μια φρέσκια ματιά βασισμένη στην εποχικότητα των υλικών και την εντοπιότητα στο “Fanari Beach”. Μπορεί όμως να τον πάρει το μάτι σου στο “Bourtzi” στη Σκιάθο όπου επιμελείται το μενού ή στο «Μεταξύ μας» στη Σαντορίνη, σε μια φιλική συμμετοχή.

Τον χειμώνα τον περνάει πλέον στο Λονδίνο και πέρα από το να είναι πάνω σε ένα ποδήλατο, να κάνει βόλτες και να δοκιμάζει νέες γεύσεις, θα τον συναντήσεις στο εστιατόριο Niche στο Angel του Λονδίνο να μαγειρεύει 100% gluten free συνταγές με τον Στέφανο Μουτρόπουλο και στο Compton Arms aka Belly London στο Highbury, όπως και στο The Hawke στο Victoria Park, να πειραματίζεται σε gastropub style μαζί με τον Recce Moore.

Ακόμα και τώρα όμως που μοιράζει ζωή και δουλειές μεταξύ Αντιπάρου και Λονδίνου, ο Πειραιάς είναι το σπίτι του. «Ο κόσμος εδώ είναι πιο ντόμπρος, πιο ξεκάθαρος. Ο Πειραιώτης δεν θα γίνει ποτέ Αθηναίος και πρέπει να το αποδεχτεί. Έτσι κι αλλιώς είναι καλύτερος».

Όσοι είμαστε πλέον στα late 30s μας, συνδέσαμε το όνομά του με το Nixon – ένα από τα μαγαζιά που μας λείπει από την πόλη. Ο Marko υπήρξε κομμάτι της «φάσης», μιας εποχής που η εν λόγω γενιά ωραιοποίησε τόσο πολύ που ακουγόμαστε σαν τους γέρους του Muppet Show όταν μιλάμε γι΄αυτήν. Πίσω στο σήμερα, ο ίδιος κρατάει τελικά μόνο ό,τι έχει ουσία και συναίσθημα.

«Δε μου αρέσει να βλέπω μαγαζιά να “καίγονται”. Θεωρώ ότι κάνουμε ένα ρεπορτάζ για να αναδείξουμε μαγαζιά με ιστορία και όχι για να πάει κάποιος μόνο και μόνο για τη ‘φάση’. Ας πάρουμε παράδειγμα τη Rebound. Όταν ξεκίνησε να γίνεται τουριστική, έχασε όλη τη μαγεία της. Με ρωτάς, λοιπόν, αν ο Πειραιάς παραμένει ανεξερεύνητος. Θα σου πω ότι όσο δεν έρχονται “φασαίοι” στον Πειραιά, ναι παραμένει». Κάπως έτσι, ξεκίνησε η βόλτα μας, από την Καστέλλα μέχρι τη Δραπετσώνα.

Για κρέας στο πιο φημισμένο χασάπικο του Πειραιά

Το κρεοπωλείο του Στέλιου Σταυραχιλλέα στην Καστέλλα είναι διάσημο σε όλη την περιοχή. Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1965 και τα αδέρφια Μπάμπης και Νίκος συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση, μεταφέροντας το 1999 το κρεοπωλείο στην τωρινή του θέση.

Γέννημα θρέμμα Πειραιώτες, έχουν καταφέρει να συνδέσουν το όνομά τους με την ποιότητα και την άψογη εξυπηρέτηση. Εδώ, βρίσκεις κρέατα από ελληνικές και ευρωπαϊκές μονάδες, αμερικάνικες κοπές και παρασκευάσματα που φτιάχνονται στο εργαστήριο προς διευκόλυνση των πελατών.

«Ο Πειραιάς δεν έχει αλλάξει και πολύ, είναι ένα μεγάλο όμορφο χωριό που οι περισσότεροι γνωριζόμαστε μεταξύ τους. Είναι σαν μια αλυσίδα που σίγουρα ένας κρίκος θα συνδέεται με κάποιον άλλον» λέει ο Μπάμπης Σταυραχιλλέας.

Για τον Marko, θεωρείται ένα από τα καλύτερα κρεοπωλεία στον Πειραιά, αφού όπως λέει ο ίδιος, δε συμβιβάζεται με την ποιότητα και προμηθεύεται κανείς τα καλύτερα πράγματα. «Μπορεί να σου βρει ό,τι του ζητήσεις από συγκεκριμένες περιοχές. Κατσίκια, κόκορες, ό,τι θέλεις. Και την ίδια στιγμή μπορείς να πάρεις έτοιμα μαριναρισμένα κρέατα για το σπίτι».

Η σχέση με τον κρεοπώλη της γειτονιάς έχει σημασία. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει και ο Μπάμπης Σταυραχιλλέας, ο ίδιος δημιουργεί σχέσεις και φιλίες με τους πελάτες του, δίνοντάς τους ό,τι θα έτρωγε κι αυτός στο σπίτι του.

Plantains, yuka και κορεάτικη BBQ sauce στο International Market

«Δεν περιμένεις να βρεις στον Πειραιά ένα μαγαζί όπου συγκεντρώνει εξεζητημένα προϊόντα από όλο τον κόσμο. Να όμως που υπάρχει το International Market. Εδώ, βρίσκεις από φασόλια και plantains, μέχρι yuca και περίεργα αναψυκτικά. Όποτε το επισκέπτομαι, φεύγω με για το σπίτι με διάφορα καλούδια που θα με κάνουν να πειραματιστώ στην κουζίνα. Και είναι πάντα τόσο εξυπηρετικοί και καλοί, θα σου βρουν ό,τι θελήσεις» λέει ο Marko.

Κάθε γωνιά είναι αφιερωμένη και σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου. Υπάρχουν ράφια με προϊόντα από την ασιατική κουζίνα – από διαφορετικά είδη noodles μέχρι σάλτσες για διαφορετικές συνταγές – αλλά και τη Λατινική Αμερική (βλέπε το καλαμποκάλευρο Harina Pan για ζύμες όπως arepas και empanadas, κονσέρβες με μαύρα φασόλια και αναψυκτικά άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως guarana, Malta (μοιάζει κάπως με μπιράλ), postobon μήλο και σταφύλι.

INTERNATIONAL MARKET

Για χαλβά στη Δραπετσώνα

Η ιστορία του χαλβά Κοσμίδη – Γαβρίλη ξεκίνησε το 1922 στη Δραπετσώνα, όταν ο Κώστας Μεζαρντάσογλου και η οικογένειά του, έφυγαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, θέλοντας να φτιάξουν μια νέα ζωή. Οι νεότεροι συνέταιροι, Κοσμίδης – Γαβρίλης, όχι μόνο σεβάστηκαν το ιστορικό βάρος της χαλβαδοποιίας που πέρασε στα χέρια τους, αλλά κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της, κάνοντας αυτό το λαϊκό έδεσμα, γνωστό σε όλο τον κόσμο.

«Ο χαλβάς Δραπετσώνας δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι. Και υπήρχε πάντα μια μεγάλη ουρά για να αγοράσεις χαλβά» θυμάται ο Marko. Μπορεί η χαλβαδοποιία να έχει εκσυγχρονιστεί όσον αφορά στη νοοτροπία λειτουργίας αλλά ο τρόπος παραγωγής παραμένει παραδοσιακός. Όπως και η συνταγή. Ο χαλβάς φτιάχνεται με τα χέρια, χωρίς κανένα συντηρητικό και με επιλεγμένες πρώτες ύλες.

Πλέον, βρίσκει κανείς γύρω στις 18 γεύσεις χαλβά – από τον κλασικό μέχρι cranberries και χωρίς καθόλου ζάχαρη. Στο κατάστημα λιανικής, η γκάμα συμπληρώνεται με εκλεκτά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, όπως το ταχίνι, που θεωρείται και το αδερφάκι του χαλβά, σουσαμόπιτες, χαλβαδόπιτες, βουτήματα με χαρούπι, μπάρες και άλλα γλυκά εδέσματα.

ΧΑΛΒΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΟΣΜΙΔΗ-ΓΑΒΡΙΛΗ

Για αφράτο πεϊνιρλί στον Μπάρμπα – Σταύρο

Βασισμένο στην παραδοσιακή συνταγή του παππού Σταύρου Σαββουλίδη, το πεϊνιρλί εδώ είναι λαχταριστό και τεραστίων διαστάσεων. Η σάλα δείχνει ανακαινισμένη στο εσωτερικό της αλλά η cult ατμόσφαιρα παραμένει ζωντανή. Δεν θέλεις άλλωστε κάτι διαφορετικό από το φημισμένο μαγαζί του Κερατσινίου.

Ο κατάλογος είναι μια ωδή σε ρετρό πιάτα, όπως η καρμπονάρα προτού μάθουμε πόσο απαγορευτική είναι η κρέμα γάλακτος. Πρωταγωνιστής όμως είναι το πεϊνιρλί, «αφράτο ζυμάρι ναπολιτάνικου στυλ», όπως το περιγράφει ο Marko με το βούτυρο να κάνει τη διαφορά. «Το χτυπάνε στο μίξερ και γίνεται αφρός» προσθέτει.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΥΡΟΣ

Για σουβλάκι στον Κοσμίδη (Ροδόπολις)

«Όπως ο Μπάρμπα – Σταύρος, έτσι και ο Κοσμίδης, κρατούν ίδιες τις συνταγές τους όλα αυτά τα χρόνια. Όταν δεν είχε μαγειρέψει η μητέρα μου, θα τρώγαμε είτε πεϊνιρλί είτε σουβλάκι. Είναι γεύσεις που θυμάμαι από παιδί και παραμένουν διαχρονικές» θυμάται ο Marko.

Τα σουβλάκια του Κοσμίδη συμπεριλαμβάνονται σταθερά ανάμεσα στα καλύτερα της πόλης. Είναι το νόστιμο, χειροποίητο μπιφτέκι του και η «μαγική» κόκκινη σάλτσα του, με τη γλυκύτητα της να εξισορροπεί το καυτερό, για τα οποία φημίζεται.

«Θυμάμαι να παίρνουμε το πακέτο τυλιγμένο σε λαδόκολλα και στη συνέχεια σε μεμβράνη. Έτσι το τοποθετούσαμε στο πιάτο, το ανοίγαμε και τρώγαμε. Πλέον, υπάρχει μια ρουτίνα όταν πηγαίνω. Ζητάω πρώτα μια σάλτσα και πίτες για να βουτάω, μέχρι να έρθει το κυρίως πιάτο. Που δεν είναι άλλο φυσικά από αφράτη πίτα με μπιφτέκι, ντομάτα, κρεμμύδι και κόκκινη καυτερή σάλτσα, που παραμένει έως και σήμερα μυστική συνταγή».

ΚΟΣΜΙΔΗΣ - ΡΟΔΟΠΟΛΙΣ