iStock
ΠΟΛΗ

Πού θα φας τα καλύτερα bagels στην Αθήνα

Οι διευθύνσεις για τα καλύτερα bagels στην πόλη, με ευφάνταστους συνδυασμούς και μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις.

Αυτά τα στρογγυλά ψωμάκια με την τρύπα στη μέση έχουν τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν. Τα bagels ταυτίστηκαν με την εβραϊκή παράδοση και φτιάχτηκαν – όπως και άλλα τρόφιμα – ώστε να είναι kosher ή pareve, που σημαίνει ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες του εβραϊκού διατροφικού νόμου.

Αλεύρι, μαγιά, αλάτι, νερό κι ένα γλυκαντικό, όπως ζάχαρη, είναι τα βασικά υλικά για να φτιαχτούν τα bagels. Μερικοί αρτοποιοί προσθέτουν αυγά για μία πιο chewy υφή ενώ άλλοι τα ενισχύουν με κανέλα, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα ή σοκολάτα. Η ζύμη ανακατεύεται, ζυμώνεται και αφήνεται να φουσκώσει. Στη συνέχεια, σχηματίζονται τα bagels, τα οποία μένουν να φουσκώσουν πριν το επόμενο βήμα.

Αφού φουσκώσουν, ρίχνονται σε βραστό νερό για περίπου έξι λεπτά πριν μπουν για ψήσιμο. Εάν κάποιος θέλει να προσθέσει toppings, όπως κρεμμύδι ή σπόρους, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή. Μετά το ψήσιμο, τα bagels τοποθετούνται σε σχάρες για να κρυώσουν και στη συνέχεια αποθηκεύονται ή τρώγονται. Ένας από τους πιο συνηθισμένους συνδυασμούς για τους Αμερικανούς (έχουν ταυτιστεί με την κουλτούρα τους) είναι με τυρί κρέμα ή μαρμελάδα με φιστικοβούτυρο. Φυσικά, οι συνδυασμοί είναι πλέον ατελείωτοι και πληθωρικοί, όπως επίσης και οι γεύσεις των bagels.

4 μέρη για να βρεις bagels στην Αθήνα

Μπορεί στην Αθήνα να μη βρίσκεις bagels σε κάθε τετράγωνο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη, αλλά υπάρχουν μαγαζιά που έχουν την τιμητική τους. Σίγουρα, τα συναντάς ως επιλογή στα μενού διαφόρων all day café-bar αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγες οι διευθύνσεις που απολαμβάνεις τα bagels στην πιο φρέσκια και λαχταριστή εκδοχή τους.

Amandine’s Bagels

Το πρώτο μαγαζί που αφιερώθηκε στο baking των bagels, το τρέχουν Γάλλοι. Η Amandine, που έδωσε το όνομά της στο μικρό μαγαζί της οδού Νίκης στο Σύνταγμα, και ο Michel, ζυμώνουν και φουρνίζουν εδώ και μερικά χρόνια μια μεγάλη ποικιλία σε bagels. Το μυστικό τους είναι στα ελληνικά άλευρα αλλά και στην αγάπη που τρέφουν και οι δύο για το φαγητό.

Το πιο εντυπωσιακό από τα ίδια τα ψωμιά είναι τα υλικά με τα οποία μπορείς να τα γεμίσεις. Από κατσικίσιο τυρί και προσούτο μέχρι χαμόν και κόκκορα, χειροποίητες σάλτσες και σος, φρέσκα λαχανικά και τουρσί, οι συνδυασμοί καλύπτουν κάθε καλοφαγά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλεις σκέτα bagels και να τα πάρεις στο σπίτι σου έτοιμα ψημένα για να τα απολαύσεις όποτε θέλεις.

AMANDINE'S BAGELS

Dope Roasting & Co

Το μαγαζί που έγινε συνώνυμο του coffee break στη Βίσσης, προσφέρει ποιοτικό καφέ, που καβουρδίζεται σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Και μπορεί ο καφές να κατέχει τον σημαντικότερο ρόλο στο όλο εγχείρημα, αλλά οι επιλογές σε ψωμιά, αρτοσκευάσματα, σάντουιτς, κέικ, μπισκότα και γλυκά δεν έχουν αφεθεί στην τύχη.

Όλες οι γλυκές και αλμυρές προτάσεις παρασκευάζονται στο χώρο από εξειδικευμένους αρτοποιούς και σεφ, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Στο μενού, λοιπόν, μπαίνουν και τα bagels, τα οποία προσφέρονται σε λαχταριστούς συνδυασμούς με φρέσκα και νόστιμα υλικά. Μία δοκιμή θα σε πείσει.

Hole

Με όνομα να παραπέμπει σε αυτή τη χαρακτηριστική τρυπούλα που έχουν στα bagels στη μέση, δεν θα μπορούσε να λείπει το ίδιο το προϊόν. Bagel απλό, πολύσπορο, με σουσάμι, ολικής αλέσεως, με παπαρουνόσπορο, με λιαστή ντομάτα, με ελιά, ακόμα και με αλεύρι ζέας είναι μερικές από τις πολλές επιλογές που έχεις για να διαλέξεις τη βάση.

Στη συνέχεια, μπορείς να το συνδυάσεις με τα υλικά της αρεσκείας σου – από τηγανητό αυγό και γραβιέρα Νάξου μέχρι παστράμι ή μπέικον. Το βρίσκεις και στην πιο γλυκιά εκδοχή του, με κομμάτια σοκολάτας και κράνμπερι.

Leo’s Bagels

Ο Νεοϋορκέζος Leo Gavallias μετακόμισε στην Ελλάδα το 2004. Και κάπως έτσι, η Αθήνα έμαθε να τρώει bagels. Αφού πήρε την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα «υλικά» για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, με εμπειρία στο Murray’s Bagels του West Village και σε γνωστή boulangerie της Αθήνας, άνοιξε το δικό του παρασκευαστήριο.

Τα bagels του Leo διοχετεύονται στην αγορά, αλλά μπορείς να τα προμηθευτείς σε μεγαλύτερες ποσότητες κατευθείαν από τον ίδιο. Οι γεύσεις είναι αμέτρητες, για να φτιάχνεις τους δικούς σου συνδυασμούς και το αποτέλεσμα θα σου θυμίσει το αυθεντικό αμερικάνικο bagel. Αποθηκεύονται στο ψυγείο και στην κατάψυξη, ανάλογα με το πόσο σύντομα θα τα καταναλώσεις, και γίνονται στο λεπτό μόλις τα θελήσεις.

 

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!