ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
SPONSORED

Στην πίτσα Franco Manca βρίσκεις ξανά την απλότητα και τη γεύση του casual dining

Λίγα λόγια για αυτή τη Ν(ε)απολιτάνικη - όπως την ονομάζουν - εκδοχή της απλής κουζίνας. Εκείνης που αγαπήσαμε και θα αγαπάμε για πάντα.

Θυμάμαι ακόμα τους περισπούδαστους Ιταλούς πιτσαγιόλο της δεκαετίας των 00s να καταφθάνουν στην Ελλάδα με χαρτοφύλακες στους οποίους είχαν καλά κρυμμένη την αυθεντική συνταγή για τη ναπολιτάνικη πίτσα. Και θυμάμαι ακόμα πιο χαρακτηριστικά τα ιταλικά εστιατόρια της πόλης να μετατρέπονται σε εργαστήρια και να μπαίνουν σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα κάνει την πιο αυθεντική πίτσα, δημιουργώντας γαστριμαργικά εκτρώματα εν τέλει και χάνοντας αυτό το οποίο είναι πραγματικά το μυστικό από τη Νάπολη. Η απλότητα του φαγητού, η σημασία της γεύσης και η έμφαση στις πρώτες ύλες. Ευτυχώς για εμάς η Franco Manca έφερε ξανά στη χώρα μας όλη την ουσία του casual dining με άρωμα Νάπολης.

Πρώτα στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας πριν λίγους μήνες και πλέον και στην πλατεία Μπουρναζίου στο Περιστέρι με το νέο εστιατόριο.

Βλέπεις, αυτό που ζητάει κάθε ένας από εμάς όταν θέλει να φάει ιταλική πίτσα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ένα λεπτό αλλά νόστιμο προζυμένιο ζυμάρι, μία πίτσα που έχει ψηθεί σε ξυλόφουρνο, λίγα υλικά και φυσικά το σημαντικότερο. Μία έκρηξη γεύσης στο στόμα που αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να έχει συμβεί μόνο με αυτά τα υλικά. Αυτό δηλαδή που μου συνέβη στην πρώτη μπουκιά της πίτσας με τον αριθμό 6 στον κατάλογο. Με οργανική ντομάτα, τσορίθο και ιταλική μοτσαρέλα.

Η Franco Manca ξεκίνησε το ταξίδι της το 2008 στο Λονδίνο και έκτοτε μετρά 56 εστιατόρια στην Αγγλία και ένα στο νησί Σαλίνα της Ιταλίας. Η κακεντρέχειά μας ως λαός οδηγεί κατευθείαν στην ερώτηση “και τι ξέρουν οι Άγγλοι από πίτσα και φαγητό γενικότερα;”. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η Αγγλική αγορά συμπεριφερόταν εδώ και μία δεκαετία όπως η ελληνική και υπήρχε δίψα για επιστροφή σε αυτό που αναζητούσαμε και εμείς εδώ. Ένα Ναπολιτάνικο στέκι το οποίο χωρίς φιοριτούρες και βαθυστόχαστους καταλόγους θα έφερνε στο πιάτο μας την πίτσα που γίνεται από προζύμι στην καλύτερή της εκδοχή.

Αν μιλήσεις με κάποιον από τους πιονέρους που έφεραν την Franco Manca στην Ελλάδα, θα σου μιλήσουν για την έμφαση στην αναζήτηση τοπικών, οργανικών πρώτων υλών και υλικών που σέβονται την εποχικότητα και το περιβάλλον. Για τις άριστες πρώτες ύλες, τον σεβασμό στους κανόνες της φύσης, την ανάγκη για προσιτό φαγητό για όλους και την πίστη στη φιλοσοφία του less is more. Αλλά κάπου εκεί θα τους σταματήσεις λέγοντας “εγώ για το φαγητό ήρθα”. Και το φαγητό είναι ο νούμερο 1 λόγος για να πας και να ξαναπάς και να ξαναπάς σε ένα από τα δύο καταστήματα που είναι ήδη ανοιχτά και περιμένουν και τα επόμενα αδερφάκια τους στην πόλη.

Το πόσο νόστιμο είναι το προζυμένιο ψωμί τους θα το καταλάβεις από την πρώτη στιγμή που θα καθίσεις, είτε επιλέξεις απλά να το βουτήξεις στο λάδι και το αλάτι είτε το δεις να υποδέχεται πάνω του Buffalo mozzarella με ψητά ντοματίνια και άγρια ρόκα.

Από τα υπόλοιπα ορεκτικά ξεχώρισα την μπουράτα του μιας και η πικάντικη ‘nduja δίνει τρομερή γεύση σε κάθε μπουκιά. Αλλά και τη Melanzana parmigiana γιατί είναι ένας συνδυασμός τόσο συνυφασμένος με την ιταλική κουζίνα και μου θυμίζει τα παιδικά μου καλοκαίρια στη Σικελία, εκεί που αγάπησα τις ιταλικές γεύσεις και τους τόσο απλούς αλλά τρομερούς συνδυασμούς όπως εκείνος της μελιτζάνας με την παρμεζάνα και την ντομάτα.

Θα σου πω ότι και η σαλάτα με τις ψητές αγκινάρες ήταν μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη στον κατάλογο και πάλι γιατί συνδυάζει υλικά τόσο οικεία για τη μεσογειακή κουζίνα. Αλλά θα καταλάβω απόλυτα την ανάγκη σου να σπεύσεις και να ξοδέψεις κάθε σπιθαμή της όρεξής σου στην πίτσα.

Ευτυχώς, ήμασταν 4 ενήλικες στο τραπέζι και έτσι δεν νιώσαμε καμία ενοχή για τις 4 πίτσες που προσγειώθηκαν σε αυτό. Πέραν της νούμερο 6 που ανέφερα παραπάνω, πήγαμε στην 2 που είναι η δική τους εκδοχή της πίτσα μαργαρίτα αλλά και ο πήχης που καλείται να περάσει κάθε εστιατόριο που τολμά να αναφέρει την Νάπολη. Και η πίτσα Franco Manca περνά αυτόν τον πήχη σαν τον Manolo σε κάθε άλμα του στο επί κοντώ.

Πεντανόστιμη σάλτσα από βιολογική ντομάτα, ιταλική μοτσαρέλα και βασιλικός μπλέκονται σε ιδανική αναλογία σε μία πίτσα εγγύηση για παιδιά αλλά και τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους.

Συνεχίσαμε με το νούμερο 4, με roasted cured ham, ιταλική μοτσαρέλα, ρικότα και άγρια μανιτάρια πάνω σε λίγη ντομάτα. Με τα άγρια μανιτάρια να κλέβουν την παράσταση και την ρικότα να δίνει μία κρεμώδη αλλά και πλούσια αίσθηση σε κάθε μπουκιά.

Το γκραν φινάλε δόθηκε με το νούμερο 7 που ολοκλήρωσε τη βόλτα μας στις πικάντικες γεύσεις μιας και το ελαφρώς καπνιστό πικάντικο σαλάμι έκανε παιχνίδι με το σπιτικό λάδι chilli Franco Manca και τα καραμελωμένα κόκκινα κρεμμύδια, σε ένα πραγματικό γευστικό ποίημα.

Δεν χρειάζεται πραγματικά κανένας φοβερός αλγόριθμος για να καταλάβεις ότι αυτό που πρεσβεύει η Franco Manca είναι αυτό που ζητάς και εσύ με το που θα καθίσεις σε ένα από τα τραπέζια. Να φας κάτι φοβερά γευστικό σε μία εμπειρία που σε φέρνει ένα τσικ πιο κοντά στη Νάπολη.

Αναζήτησε την πίτσα Franco Manca στις 2 παρακάτω διευθύνσεις (ή το WOLT) και βρες τους στο Instagram όχι μόνο για να τρέχει σαλάκι αλλά και για να είσαι εκεί όταν ανοίξουν τα επόμενα εστιατόρια στην πόλη μας.