Oneman.gr Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Στον Στέλιο θα φας το μεγαλύτερο σουβλάκι της Αθήνας

Από μισό μέτρο μέχρι, όσο τραβάει η όρεξή σου. Ο Στέλιος στο Κερατσίνι φτιάχνει εδώ και τρεις δεκαετίες το πιο νόστιμο, αλλά και (κυρίως) το μεγαλύτερο σουβλάκι της πρωτεύουσας.

H ανεύρεση των μεγαλύτερων φαγητών στην Αθήνα ήταν πάντα κάτι που μου κινούσε το ενδιαφέρον. Πριν λίγους μήνες άλλωστε είχαμε βρει (και φάει) το μεγαλύτερο (σε μήκος) σάντουιτς της Αθήνας, αλλά και το αντίστοιχο πιο τερατώδες της πρωτεύουσας. Και τα δύο πολύ σκληρά challenges, τα οποία στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Η νέα πρόκληση, όμως, που έπεσε στο τραπέζι ήταν ακόμη πιο δύσκολη και επικίνδυνη. Θα έπρεπε να βρούμε το μεγαλύτερο σουβλάκι της Αθήνας. Ξέρεις, το κλασσικό τυλιχτό (όχι με μαρούλι, αλλά με πίτα), γεμάτο με κρέας, κρεμμύδι, τζατζίκι, ντομάτα και πατάτες. Την αγαπημένη και παραδοσιακή μας συνταγή. Το εθνικό μας street food στην πιο μεγάλη εκδοχή του.

Κάθε πόλη της Ελλάδας υπερηφανεύεται πως έχει το μεγαλύτερο σουβλάκι. Η Κρήτη θεωρείται για πολλούς η βασίλισσα του είδους. Όποιος έχει φάει εκεί, καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε. Η Βόρεια Ελλάδα και η Πελοπόννησος είναι επίσης δυνατοί αντίπαλοι. Η Αθήνα, όμως, τι κάνει σε αυτό το κομμάτι;

Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορα ‘μεγάλα’ σουβλάκια σε μαγαζιά της πρωτεύουσας. Ο Στέλιος στο Κερατσίνι, όμως, (Επικούρου 1) ήταν αυτός που τα κέρδισε όλα. Βλέπεις, σε αυτό το μικρό παραδοσιακό σουβλατζίδικο, το οποίο βρίσκεται εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες (από το 1987) σε μια ήρεμη γωνιά της περιοχής γίνονται θαύματα. Για την ακρίβεια, ΜΕΓΑΛΑ θαύματα.

Στέλιος με το μέτρο Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Το σουβλάκι ‘γεννήθηκε’ σε αυτές τις γειτονιές. Γειτονιές, όπως, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, η Κοκκινιά, τα Ταμπούρια ήταν από τις πρώτες που έμαθαν και διέδωσαν την τέχνη του καλού και νόστιμου τυλιχτού. Ο κύριος Στέλιος, ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου που επισκεφτήκαμε, δούλευε από παιδάκι εκεί και έμαθε τα μυστικά δίπλα στους καλύτερους.

Αυτά τα μυστικά αποφάσισε να τα μοιραστεί με τον κόσμο ανοίγοντας το δικό του μαγαζί, τον ‘Στέλιο με το Μέτρο‘. Τι το κάνει να ξεχωρίζει αυτό το μικρό και για πολλούς όχι τόσο γνωστό σουβλατζίδικο; Αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του.

Το γεγονός δηλαδή ότι η σπεσιαλιτέ του είναι να σου φτιάχνει σουβλάκι που ξεκινάει από μισό μέτρο (η κλασσική και best seller επιλογή των περισσότερων) και φτάνει μέχρι όσο του πεις.Εντάξει, ας μην το παρακάνουμε, (σχεδόν) κανείς μας δεν μπορεί να φάει με τη μία ένα δίμετρο σουβλάκι.

Στέλιος με το μέτρο Μισό μέτρο σουβλάκι / Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Μισό μέτρο σουβλάκι

Η γνωστή και ως ‘μπόμπα’ του κυρ Στέλιου έχει συνήθως τρεις σούβλες (όπως τις αποκαλεί) με κρεατικά της επιλογής σου και ό,τι υλικά θες να έχει το σουβλάκι σου (ντομάτα, πατάτα, τζατζίκι, κρεμμύδι), ενώ όλο αυτό τυλίγεται περίτεχνα από ιδιαίτερες πίτες, τις οποίες κάνει ειδική παραγγελία εδώ και χρόνια.

Στέλιος με το μέτρο To τύλιγμα της 'μπόμπας' / Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
To τύλιγμα της ‘μπόμπας’

Στέλιος με το μέτρο Ο κύριος Στέλιος με την 'μπόμπα' του / Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Αυτή η χορταστική και πεντανόστιμη επιλογή κοστίζει 6 ευρώ και έχει γίνει ανάρπαστη τα τελευταία χρόνια από όσους γνωρίζουν το συγκεκριμένο σουβλατζίδικο. Και αν το δεις από κοντά είναι όντως ΜΠΟΜΠΑ.

Το πιο θετικό είναι πως όλα τα υλικά που θα μπουν στο σουβλάκι σου είναι αρίστης ποιότητας, ενώ τα περισσότερα φτιάχνονται από τον ίδιο τον κύριο Στέλιο. Θα πρέπει να ξέρεις επίσης πως δεν γίνεται να περάσεις από το μαγαζί του και να μην πάρεις σουβλάκι με κεμπάπ. Θα είναι εγκληματικό. Δεν είναι τυχαίο πως το κεμπάπ του έχει μείνει στην ιστορία του Κερατσινίου και είναι ξακουστό μέχρι σήμερα.

Στέλιος με το μέτρο σουβλάκι μισού μέτρου vs κανονικό σουβλάκι / Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
σουβλάκι μισού μέτρου vs κανονικό σουβλάκι

Από εκεί και πέρα, μετά από τη συζήτηση που είχαμε με τον συμπαθέστατο τεχνίτη του σουβλακιού, τον κύριο Στέλιο, είπαμε να δοκιμάσουμε και την επιλογή του μέτρου. Πιο ριψοκίνδυνο. Να τα λέμε κι αυτά. Εδώ όλα διπλασιάζονται. Οι σούβλες, οι πίτες, τα υλικά που μπαίνουν μέσα. Αναλόγως δε και πόσο πεινασμένος είσαι.

Γενικά, αυτό που μας εξήγησε ο κύριος Στέλιος είναι πως το σουβλάκι το δημιουργεί ο πελάτης, όπως ακριβώς θέλει. Κι εκείνος με χαμόγελο και όρεξη, θα κάνει τα πάντα για να τον ικανοποιήσει και να φύγει ευχαριστημένος και πάνω απ’ όλα χορτασμένος.

Στέλιος με το μέτρο Σουβλάκι ενός μέτρου vs σουβλάκι μισού μέτρου vs κανονικό σουβλάκι / Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Σουβλάκι ενός μέτρου vs σουβλάκι μισού μέτρου vs κανονικό σουβλάκι

Το σουβλάκι του ενός μέτρου, λοιπόν, είναι για δυνατά στομάχια. Για ανθρώπους που το λέει η καρδιά τους και αναζητούν ένα ακόμη food challenge. Πρέπει να πας αρκετά πεινασμένος και φυσικά να έχεις χρόνο, για να κάτσεις για να το απολαύσεις. Όπως μου είπε κιόλας, στην σελίδα του μαγαζιού στο Facebook κάνουν συχνά και διαγωνισμούς κληρώνοντας αυτά τα τεράστια σουβλάκια, ενώ κάθε εβδομάδα ένας νικητής τρώει δωρεάν μια μπόμπα του μισού μέτρου. Καθόλου κακό.

Αν ποτέ ο δρόμος σου σε βγάλει προς το Κερατσίνι και πεινάς, ο Στέλιος (με το μέτρο) είναι πιο άχαστη και μεγάλη επιλογή. Το ‘χεις;

O Στέλιος – Σουβλάκι με το μέτρο, Επικούρου 1, (τηλ. για delivery 210 4004896 και 2104328419)