iStock
ΠΟΤΟ

Τα πιο ιδιαίτερα Negroni στα μπαρ της πόλης

To Negroni είναι καλοκαιρινό cocktail και βρήκαμε σε ποια μπαρ επιβάλλεται να το δοκιμάσεις.

Αν δεν το είχαν προλάβει οι Ιταλοί οι οποίοι το εφηύραν, είναι σίγουρο ότι θα το είχαμε εμείς σαν εθνικό μας ποτό. Είναι απλό, είναι ιδιαίτερο, είναι όμορφο και έχει και χαρακτήρα. Το Negroni έχει μια μακρά ιστορία την οποία σε αυτό το site έχουμε αναλύσει πολλές φορές (η αγάπη μας για το Negroni μας κάνει να επανερχόμαστε συνεχώς) όμως πιο σημαντικό από την ιστορία είναι το πού θα πιεις στην Αθήνα τα πιο ιδιαίτερα και φυσικά καλοφτιαγμένα Negroni.

Το Negroni μπορεί να μοιάζει απλό στα συστατικά του αφού χρειάζεται ίσα μέρη από τζιν, γλυκό βερμούτ και Campari, όμως αυτή η απλότητα δημιουργεί έναν καμβά πάνω στον οποίο οι bartenders πειραματίζονται προσέχοντας όμως να μένουν πάνω την αρχική παλέτα γεύσεων.

Μερικά από τα Negroni που θα δεις παρακάτω στη λίστα είναι από τα αγαπημένα μας εδώ και χρόνια και κάθε φορά που τα δοκιμάζουμε γίνονται καλύτερα και πιο μεστά ενώ άλλα προστέθηκαν πρόσφατα στη λίστα με αυτά που ερωτευτήκαμε και θέλουμε να πίνουμε ξανά και ξανά.

Line

Το Negroni του Line τείνει να γίνει iconic για την cocktail σκηνή της πόλης όπως και το ίδιο το Line. Οι πολλές του διακρίσεις από την πρώτη μέρα που άνοιξε την πόρτα του όπως αυτή του Best New International Cocktail Bar στα Tales of The Cocktails στη Νέα Ορλεάνη αλλά και η παρουσία σε υψηλές θέσεις στα 50s best bars λένε πολλά. Όπως πολλά λέει και το Negroni του, το οποίο αποτελείται από ένα blend από Fords Gin, Symposium Vermouth και Campari, ενώ σερβίρεται με πάγo που έχει πάνω την υπογραφή του Line.

Μπορεί όλα να σου φαίνονται ίδια και όπως τα περίμενες αλλά δεν πρόσεξες το Vermouth το οποίο είναι αυτό που παράγουν οι ίδιοι στο εργαστήριό τους από τα δικά τους κρασιά. Άλλωστε το Line του Βασίλη Κυρίτση, του Νίκου Μπάκουλη και του Δημήτρη Νταφόπουλου φτάνει σιγά-σιγά στην κορυφή με κύριο concept τη δημιουργία των δικών τους κρασιών που μπορείς να δοκιμάσεις και δε φτιάχνονται από σταφύλι αλλά από άλλα φρούτα όπως ρόδι, μήλο και ροδοπέταλα ακολουθώντας τη φιλοσοφία των circle ingredients. Αυτό και μόνο του δίνει μια ιδιαίτερη επίγευση ενώ είναι αρκετά boozy, όπως θα έπρεπε να είναι το Negroni.

The Bar in front of the bar

Πέρασαν σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε που άνοιξε στους δρόμους της πόλης το πιο fun bar που έχει δει αυτή η πόλη. Ένα bar που γεμίζει με κόσμο τον πεζόδρομο της Πετράκη προσφέροντας υπέροχα cocktails. Tο μενού των cocktails αλλάζει κάθε μέρα, αλλά υπάρχει πάντα μια κοινή συνισταμένη. Η νοστιμιά του.

Στο Bar in front of the bar μπορεί να βρεις κάθε φορά που θα το επισκεφτείς και διαφορετικό Νegroni, Tropical με νερό passion fruit, Greek με τσίπουρο, κρίταμο και λιαστή ντομάτα ή το Rhubarb Negroni. Εγώ πέτυχα το Shitakee Negroni με Fords Gin, Martini Rubino, Campari και ρίγανη.

THE BAR IN FRONT OF THE BAR

Deos

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις δει στα social το Deos με την υπέροχη διακόσμησή του και την ακόμα πιο συγκλονιστική του θέα. Άλλωστε είναι η πιο ψηλή ταράτσα της πόλης. Τo Deos, είναι ένας all-day προορισμός που στέκεται επιβλητικά στην κορυφή του ψηλότερου κτιρίου διαμερισμάτων στην Ελλάδα, στον Πύργο Απόλλων δίπλα από τη στάση μετρό «Πανόρμου» και τώρα που ανοίγει ξανά ο καιρός θα έχει πάλι την τιμητική του.

Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, στον 24ο και 25ο όροφο, 80 μέτρα πάνω από το έδαφος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια θέα που όμοιά της δεν έχεις ξαναδεί, 360 με όλη την Αθήνα να απλώνεται μπροστά σου. Είτε είσαι στην πισίνα, είτε στο bar και τα τραπέζια του 25ου ορόφου η 360 μοιρών θέα θα σε κάνει να ξεχάσεις να το τραβήξεις φωτογραφία. Πίσω από τον κατάλογο των cocktails βρίσκεται ο Bar Manager, Λάμπρος Λιόνας ο οποίος έχει δημιουργήσει υπέροχα cocktails και ένα από αυτά είναι το Black Garlic Negroni με Beetle Gin, Campari, Sweet Vermouth, Caramelized Rasberries και μαύρο σκόρδο. Μην το φοβηθείς, δε βγάζει καθόλου σκορδίλα αλλά ίσα-ίσα έχει μια γλυκιά επίγευση ενώ το χρώμα του είναι πιο σκούρο από το συνηθισμένο.

Odori Vermuteria di Atene

Αν υπάρχει ένα μαγαζί που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι μας έμαθε να πίνουμε αλλά και να αγαπάμε το Negroni αυτό δεν είναι άλλο από το Odori και τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο. Αυτό το aperitivo bar που αυτοπροσδιορίστηκε από την αρχή ως vermuteria δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα iconic negroni. To όνομά του Odori Rested Negroni και είναι μια συνταγή που υπήρχε από πέρσι στο μαγαζί αλλά μπήκε και στον τελευταίο κατάλογο.

Περιέχει Tanqueray London Dry τζιν, 3 διαφορετικά Rosso vermouth μαζί με το δικό τους House Vermouth και blend από ιταλικά Amaro και Bitters που μαγειρεύεται σε κενό αέρος στους 55 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα. Το αποτέλεσμα είναι μεστό, στρογγυλεμένο ενώ λόγω της πολυπλοκότητας των bitters έχει επιγεύσεις παλαιωμένου.

Felicita

Το Felicita στο Ρουφ ήρθε σχεδόν πριν από ένα χρόνο και μας γέμισε με χαρά και ιταλικό ταμπεραμέντο. Ήρθε να μας δείξει πώς γίνεται η αγαπημένη ιταλική συνήθεια του aperitivo και την πήγε σε άλλα επίπεδα, συνδυάζοντας το υψηλής ποιότητας ποτό και κρασί με νόστιμα πιάτα.

Στο Felicita θα βρεις ψαγμένα aperitivo σε έναν μακρύ κατάλογο που θα σε απασχολήσει για ώρα. Κρασιά, Spritzes, G&Ts και φυσικά Negronis. Αυτό που δοκίμασα και μου άρεσε ήταν το Pomegranate Negroni με Malfy Gin Originale, Martini Italian Red Bitter αρωματισμένο με ρόδι και Lustau Rosso Vermouth ενώ στην ίδια κατηγορία υπάρχουν και το Coconut, το coffee, το Americano cherry blossom, το sbagliato και το ομώνυμο Felicita. Όλα είναι δημιουργίες του Μάριου Ηλιόπουλου ο οποίος στα signature έχει δώσει ονόματα από ταινίες που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecitta