Unsplash Bianca Moca
ΠΑΓΩΤΟ

Τελικά, ποιος τρώει παγωτό μέσα στο καταχείμωνο;

Ζητήσαμε από τρία παγωτατζίδικα στο κέντρο της Αθήνας να μας δώσουν το προφίλ του ανθρώπου που τρώει παγωτό στους 0°C βαθμούς φορώντας μπουφάν και χοντρές κάλτσες.

Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχουμε παγωτό που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα περίφημα ιταλικά gelato. Η γεύση τσιχλόφουσκα αποτελεί ένα κακό, μακρινό παρελθόν και το χειροποίητο παγωτό από φρέσκα υλικά είναι πλέον ο δρόμος. Οι μέρες του χιονιά όμως μας έκαναν να σκεφτούμε τι γίνεται τον χειμώνα στα αθηναϊκά παγωτατζίδικα.

Βγήκαμε στον δρόμο και ρωτήσαμε τρία γνωστά παγωτατζίδικα του κέντρου της Αθήνας, αν τρώει ο κόσμος παγωτό τον χειμώνα και ποιες γεύσεις επιλέγει.

-14: «Βασιζόμαστε στους τουρίστες»

Οι αδελφοί Απέργη μαζί με τις συζύγους τους  ίδρυσαν την οικογενειακή βιοτεχνία παγωτού -14 πριν δεκαοκτώ χρόνια και από τότε προμηθεύουν με καλό παγωτό τα μαγαζιά της Αθήνας. Το παγωτό -14 ονομάστηκε έτσι, επειδή ψύχεται στους -14°C, γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία απολαμβάνεις πλήρως τις γεύσεις του παγωτού.

«Με το που ανοίγουν τα σχολεία σταματά η πώληση παγωτού στην Ελλάδα. Όσο περνούν τα χρόνια έχει μετατοπιστεί και η έναρξη του. Πριν 10 χρόνια, το παγωτό ξεκινούσε 25 Μάρτη. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει και Ιούνιο, Ιούλιο. Έχει μικρύνει πολύ η σεζόν του παγωτού στην Ελλάδα. Περίεργο αυτό, γιατί οι Φινλανδοί είναι οι πρώτοι σε κατανάλωση στην Ευρώπη.

Οι τουρίστες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τρώνε παγωτό, ενώ έχει κρύο. Έχει τύχει εδώ να έχει χιόνια και μία οικογένεια Δανών με δύο μωρά να τρώνε παγωτό. Οι τουρίστες μας κρατάνε. Οι Έλληνες δεν τρώνε τον χειμώνα. Και αν τρώνε, το προτιμούν μαζί με κάποιο γλυκό όπως με χαλβά, με εκμέκ ή με φωλιά καταϊφιού» μας εξήγησε ο κύριος Γιάννης Απέργης.

Κόκκιον: «Προτιμούν τις απλές γεύσεις»

Κόκκιον είναι το αρχαίο όνομα του χαρουπιού και ένα από τα καλύτερα παγωτατζίδικα του κέντρου. Πίσω από το Κόκκιον, βρίσκεται ο Βασίλης Παπαματθαίου, που σπούδασε ζαχαροπλαστική στην Espaisucre στη Βαρκελώνη, μία από τις πιο σύγχρονες σχολές μαγειρικής παγκοσμίως.

«Tο χειμώνα οι πελάτες μας είναι περισσότερο ντόπιοι και όχι τουρίστες. Προτιμούν τα γλυκά που έχουμε σε σχέση με τα παγωτά. Και αν επιλέξουν παγωτό, τον χειμώνα προτιμούν τις κλασικές γεύσεις, όπως είναι το φιστίκι, η βανίλια, η αλμυρή καραμέλα και αποφεύγουν τα σορμπέ», μας είπαν τα παιδιά στο Κόκκιον.

Le Greche: «Δεν παίρνουν παγωτό στο χέρι, αλλά για το σπίτι»

To Le Greche της Εύης Παπαδοπούλου, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη για καλό, αυθεντικό gelato στο κέντρο της Αθήνας. Και συνεχίζει να έχει ουρά ακόμα και τον χειμώνα. Εκεί βρήκαμε τον Θάνο και την Πελαγία.

«Οι τουρίστες θα πάρουν και παγωτό στο χέρι. Οι Αθηναίοι όμως προτιμούν να πάρουν τις οικογενειακές συσκευασίες για το σπίτι ή για δώρα. Έχουμε κάποιες εποχιακές γεύσεις, τις οποίες προτιμάει ο κόσμος τον χειμώνα. Κάποιοι πελάτες μας τις περιμένουν κιόλας, όπως αυτή με το γλασαρισμένο κάστανο και τη σοκολάτα με το ρούμι και τον καφέ. Αντίθετα, αυτή την εποχή δεν προτιμούν και ιδιαίτερα τα σορμπέ», μας είπε ο Θάνος.

«Έχουμε πάντως παρατηρήσει, ότι μετά τον κορονοϊό είναι αυξημένη η δουλειά και τον χειμώνα σε σχέση με προηγούμενους. Ίσως, είναι η ανάγκη του κόσμου να βγει μια βόλτα», συμπλήρωσε η Πελαγία.