© Τεχνόπολη / Nikos Argyropoulos
ΠΟΛΗ

Μια εκδήλωση για το PrEP, την αγωγή που προλαμβάνει τον HIV κατά 99%

Ακαδημαϊκοί, παθολόγοι και ειδικοί επί της αντιμετώπισης του HIV κάθονται στο ίδιο τραπέζι στην Τεχνόπολη, εξηγώντας τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουμε στα χέρια μας. «Γιατί πρεπ’» να μιλήσουμε για το PrEP.

Το γνώριζες ότι υπάρχουν μερικές ομοιότητες ανάμεσα σε Covid19 και HIV; Αμφότερες είναι λοιμώξεις που προκαλούνται από RNA ιούς, προκαλούν πυρετό, κρυάδες και σωματική εξάντληση, ενώ σχετίζονται δευτερογενώς με νευροπάθειες. Αυτή η σύγκριση είναι ένα έξυπνο τέχνασμα όχι για να δούμε ως συγκρίσιμες τις δύο ασθένειες, όσο για να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τον ιό του AIDS, ενώ πλέον έχουμε στη διάθεσή μας φαρμακευτικές αγωγές τόσο για την πρόληψη όσο και τον έλεγχο της νόσου που άλλοτε οδηγούσε στον θάνατο.

Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή, βάσει της οποίας θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV. Το όνομα αυτής είναι PrEP: πρόκειται για ένα χάπι που πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά είτε, εναλλακτικά, πριν και μετά από κάθε σεξουαλική επαφή, ούτως ώστε το άτομο να παραμείνει αρνητικό στον HIV.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη αγωγή είναι ό,τι κοντινότερο διαθέτουμε σε εμβόλιο για τον HIV, δεδομένου ότι θωρακίζει επαρκώς τον οργανισμό έναντι του ιού. Η αποτελεσματικότητα της αγωγής πλησιάζει το 99%.

Αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στην εκδήλωση που διοργανώνει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος-Θετική Φωνή και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με τίτλο «Γιατί πρέπ’. Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του HIV».

Γιατί πρεπ’ να μάθουμε για το PrEP

Λίγες μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου), η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ανοίγει τον διάλογο για την αντιμετώπιση του HIV, με κύριο στόχο να υπενθυμίσει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης. Ακαδημαϊκοί, παθολόγοι και ειδικοί επί του θέματος λαμβάνουν με τη σειρά τον λόγο, καλύπτοντας θέματα όπως η σημασία της τακτικής εξέτασης, η πρόληψη, η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας, όπως και η επαναστατική αλλαγή που έφερε η αγωγή της PrEP.

Αναλυτικότερα, σε συντονισμό του δημοσιογράφου Κώστα Γιαννακίδη, στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι εξής: Νίκος Δέδες (ιδρυτής & πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή, Μάριος Κ. Λαζανάς (παθολόγος-λοιμωξιολόγος και διευθυντής της κλινικής ΙΑΣΩ), η Ειρήνη Αγαπηδάκη, (γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας), ο Μανόλης Καλαμπόκας (αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων) και η Μήνα Ψυχογυιού (αν. καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ).

Η συζήτηση πρόκειται να μεταδοθεί παράλληλα σε live streaming μέσα από τη σελίδα της Τεχνόπολης στο YouTube. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.