© iStock
ΠΟΛΗ

28η Οκτωβρίου: Ποια μουσεία θα έχουν ελεύθερη είσοδο

Παραδοσιακά, η Επέτειος του «Όχι» συνοδεύεται από παρελάσεις, μπακαλιάρο, αλλά και ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Συγκεντρώσαμε όσα έχουν παραπάνω ενδιαφέρον.

Δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο πράγμα που πηγαίνει στραβά: 28η Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο. Τουλάχιστον, αυτή η διαβολεμένη συγκυρία δίνει την ευκαιρία να χαρούμε παραγωγικά το πάσο ελευθέρας, το οποίο προσφέρεται παραδοσιακά στους επισκέπτες (συγκεκριμένων) μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Συγκεκριμένα, οι μουσειακοί οργανισμοί που διαχειρίζεται το ΥΠ.ΠΟ.Α. και ανήκουν στο Δημόσιο έχουν βάσει νόμου την υποχρέωση να ανοίξουν με ελεύθερη είσοδο τις πόρτες τους την ημέρα της επετείου.

Το ίδιο ισχύει, να σημειώσουμε, για την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο – άρα, ελεύθερη είσοδος θα είναι και την Κυριακή της επόμενης εβδομάδας, πάντα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που αναφέραμε.

Στη λίστα που ακολουθεί, συγκεντρώσαμε τα μουσεία με το περισσότερο ενδιαφέρον λόγω της επετείου: το Πολεμικό Μουσείο που ετοιμάζει μια σειρά από παράλληλες δράσεις, παιχνίδια και ξεναγήσεις γύρω από το Έπος του 40, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο λόγω μιας ειδικής ξενάγησης που προσφέρεται δωρεάν και το Μουσείο Ακρόπολης, που αποτελεί σταθερά εμπειρία.

Ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Φημίζεται ως το σημαντικότερο και μουσείο αναφορικά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά ανάμεσα στα 11.000+ εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υπάρχει και μια ξεχωριστή ενότητα αφιερωμένη στον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, με έμφαση στην καθημερινή ζωή των παρελθοντικών κατοίκων στα βόρεια της Αφρικής, από την Προδυναστική εποχή (4000 π.Χ.) έως και το Νέο Βασίλειο (1550-1070 π.Χ.).

Σε αυτό το κομμάτι, διοργανώνει σταθερά ξεναγήσεις το Μουσείο, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, θα προσφέρεται δωρεάν, όπως και η επίσκεψη στο σύνολο των αιθουσών για το κοινό.

Σαρκοφάγοι, μούμιες, Αιγύπτιοι θεοί. Απαιτείται κράτηση στο [email protected].

Η εμπειρία του Μουσείου Ακρόπολης

Είναι από τις λίγες ημέρες που οι Αθηναίοι κοντράρουν σε αριθμό τους τουρίστες μέσα στο εμβληματικό μουσείο που αντιπροσωπεύει το απαύγασμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την αθηναϊκή Ακρόπολη.

Φαίνεται πως το «δωρεάν είσοδος» λειτουργεί σαν καμπανάκι για μια ακόμη επίσκεψη, μια ακόμη βόλτα από την ανασκαφή του κάτω ορόφου με τα in situ ευρήματα της ανασκαφής στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, μέχρι την Αίθουσα του Παρθενώνα στον τελευταίο όροφο, με επίλογο τη θέα στον Ιερό Λόφο απέναντι.

Πολεμικό Μουσείο

Πρωτότυπες φωτογραφίες από το μέτωπο, έντυπες διαταγές για μετακινήσεις στρατευμάτων, φυσίγγια και αυθεντικά όπλα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως και δύο αίθουσες αφιερωμένες στον αγώνα των ελληνικών δυνάμεων με τα γερμανικά στρατεύματα, στη μάχη των Οχυρών και στη μάχη της Κρήτης. Το πλέον σχετικό με την επέτειο μουσείο βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και πέρα από ελεύθερη είσοδο σε όλους τους ορόφους (συνοπτικά, η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει πολεμικά εκθέματα από την εποχή του λίθου μέχρι το 1950), προσφέρει μια σειρά από δράσεις, για μικρούς και μεγάλους:

Θα έχει παιχνίδια αποκρυπτογράφησης με τις κωδικοποιήσεις που χρησιμοποιούνταν το ’40, θα έχει θεματικές περιηγήσεις, προβολές επετειακού υλικού και περιοδικές εκθέσεις για τον Τύπο της εποχής και τα (σπάνια) ευρήματα του Νορβηγικού ατμόπλοιου «SS ORIA», που είχε ναυαγήσει.

Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.