ΠΑΙΔΙΑ

5 έξυπνες δραστηριότητες για να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας τον Απρίλιο

Βιομηχανικές διαδρομές, μίμοι και βόλτες στον Γαλαξία είναι μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτόν τον μήνα στην Αθήνα με τα παιδιά σας.

Με την Άνοιξη να έχει μπει για τα καλά, η Αθήνα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, όχι μόνο για τους μεγάλους, αλλά και για τα παιδιά. Στα μουσεία, τα θέατρα αλλά και πιο αναπάντεχους χώρους στην πόλη, ετοιμάζονται παραστάσεις και εκθέσεις που είναι σίγουρο πως θα τραβήξουν την προσοχή των μικρών σας.

Βιομηχανικές διαδρομές, μίμοι και βόλτες στον Γαλαξία είναι μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτόν τον μήνα στην Αθήνα με τα παιδιά σας.

«Στα ίχνη του Φιλέα Φογκ» εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

παιδιά

Μια περιπετειώδης αναζήτηση της φαντασίας μέσα από την τέχνη και τη λογοτεχνία, με πλοηγό το διήγημα του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και παιγνιώδεις δραστηριότητες, περιπλανιόμαστε στα πέρατα της γης και ανακαλύπτουμε τη φωνή της Φύσης και των πλασμάτων που ζουν στον πλανήτη μας. Γράφουμε ταξιδιωτικές εντυπώσεις, υποδυόμαστε ρόλους, τραγουδάμε και δημιουργούμε τον δικό μας κόσμο.

Σκοπός του προγράμματος είναι:

  • Η εξοικείωση των παιδιών με την ανάγνωση και την ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων.
  • Η απόκτηση γνώσεων (ιστορίας, γεωγραφίας, διαπολιτισμού) μέσα από έρευνα και κατευθυνόμενες δραστηριότητες.
  • Η τεχνική της δημιουργικής έκφρασης και γραφής που θα οδηγήσει, όσα παιδιά επιθυμούν, στη συγγραφή μιας δικιάς τους ιστορίας.
  • Η θεατρική ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και η τεχνική του αυτοσχεδιασμού σε συνάφεια με το περιεχόμενο των έργων.
  • Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ενσυναίσθησης με παράλληλη ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα.
  • Η ελεύθερη έκφραση μέσα από τον γραπτό και προφορικό λόγο, αλλά και με εικαστικές δημιουργίες.

Ίδρυμα Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9, Αθήνα
19 Μαρτίου 2023 – 7 Μαΐου 2023
Για παιδιά 9-12 ετών

Βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη

παιδιά

Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γιάννη Στογιαννίδη και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Monumenta, διοργανώνουν τέσσερις βιομηχανικούς περιπάτους με δύο θεματικές για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 12 ετών. Οι βιομηχανικές διαδρομές, με έμπνευση το εργοστάσιο φωταερίου, θα εξοικειώσουν τους συμμετέχοντες με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, τη βιομηχανική κληρονομιά και την αξιοποίηση των βιομηχανικών μνημείων στην καρδιά της πόλης, ενώ θα αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές και μυστικά της νεότερης ιστορίας της πόλης. Οι βιομηχανικές διαδρομές θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 23 Απριλίου, 21 Μαΐου, 24 Σεπτεμβρίου, 22 Οκτωβρίου.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Πειραιώς 100
23 Απριλίου 2023 – 22 Οκτωβρίου 2023
Για παιδιά 13-17 ετών

Ψηφιακή παράσταση θόλου «Ταξίδι στον Γαλαξία»

παιδιά

Ένα εντυπωσιακό ταξίδι ανάμεσα στα άστρα του Γαλαξία.

Το Ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός μακριά από το γαλαξιακό κέντρο, μία αμελητέα απόσταση για αστρονομικές κλίμακες, αλλά στ’ αλήθεια αδιανόητη για το ανθρώπινο μέτρο.

Ο Γαλαξίας μας είναι μία αχανής αστρική πολιτεία με εκατοντάδες δισ. άστρα και πλανήτες και τεράστιες ποσότητες αερίων και σκόνης, μέσα στις οποίες γεννιόνται νέα άστρα. Κανένα, όμως, άστρο δεν είναι ακριβώς ίδιο με κάποιο άλλο. Κάθε άστρο, δηλαδή, έχει διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, ενώ ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξη και τον θάνατο τους είναι η αρχική τους μάζα. Επομένως, πώς γεννιούνται τα άστρα; Ποιο θα είναι το τέλος του Ήλιου; Τι είναι οι εκρήξεις σουπερνόβα, οι αστέρες νετρονίων, τα πάλσαρ και οι μαύρες τρύπες; Πώς ανακαλύψαμε την τεράστια μαύρη τρύπα που υπάρχει στον πυρήνα του Γαλαξία μας; Το ταξίδι μας ανάμεσα στα άστρα του Γαλαξία αρχίζει…

Αφηγητής: Θανάσης Κουρλαμπάς

Ίδρυμα Ευγενίδου: Λ. Συγγρού 387
Από 9 Δεκεμβρίου 2022
Για παιδιά από 10 ετών

Slava’s Snow Show

παιδιά

Ο Slava Polunin, μ’ ένα θίασο κορυφαίων κλόουν, επιστρέφει στο Θέατρο Παλλάς με το φημισμένο “Slava’s SnowShow”.

«Η μεγαλύτερη χιονοθύελλα που έχετε βιώσει στη ζωή σας!»

Ένας άνθρωπος, ο κίτρινος κλόουν Slava, απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των υπόλοιπων ανθρώπων, γίνεται αναχωρητής. Έτσι αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη και τους ανθρώπους, καταφεύγοντας στη φύση και στην απομόνωση της Ανταρκτικής. Εκεί όμως, κάθε άλλο παρά μόνος είναι τελικά. Η Ανταρκτική δεν είναι μία έρημος. Είναι μία ήπειρος, που σφύζει από ζωή. Χιλιάδες πιγκουίνοι (πράσινοι κλόουν), παιχνιδιάρηδες, ζαβολιάρηδες, αστείοι, αδέξιοι και κυρίως άκρως κοινωνικοί, δεν αφήνουν τον Slava στην ησυχία του. Η επαφή είναι μοιραία και για τα δύο μέρη. Και οι δύο πλευρές μαθαίνουν νέα πράγματα, δανείζονται συνήθειες, μιμούνται συμπεριφορές. Το μίγμα που δημιουργείται, είναι άκρως εκρηκτικό και νομοτελειακά ξεσπά, ξεχειλίζει από τη σκηνή, καταλαμβάνει την πλατεία, τους εξώστες, τα φουαγιέ του θεάτρου, συμπαρασύροντας τους θεατές σε ένα μοναδικό, γοητευτικό, αξέχαστο παιχνίδι. Ανάγοντας την παράσταση σε αληθινή εμπειρία ζωής, αφού η διαδραστικότητα του σόου δεν έχει κανένα προηγούμενο.

Μία παράσταση μιμικής, που για 40 χρόνια είναι στη θεσμός Νέα Υόρκη.

Κλόουν, μελωδίες, φωτισμοί, ευρήματα και εφέ, συνθέτουν από κοινού ένα απίστευτα διαδραστικό περιβάλλον απ’ το οποίο δεν απουσιάζει ακόμη και η προσομοίωση μίας αληθινής πολικής χιονοθύελλας.

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5
5 Απριλίου 2023 – 9 Απριλίου 2023
Για παιδιά 13-17 ετών
Εισιτήρια ΕΔΩ

“Happy bones” και “Little night tales” στο Εργαστήρι Μαιρηβή

Ο κουκλοπαίκτης και μουσικός Ματία Σόλτσε έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος από το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου – Unima Ελλάς και το “Εργαστήρι Μαιρηβή”.

Ο διάσημος Σλοβένος καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει στο “Εργαστήρι Μαιρηβή” Κουκλοθέατρο (Σαχτούρη 4, Ψυρρή) τέσσερις παραστάσεις. Την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 9μ.μ. θα παρουσιάσει την παράσταση “Happy bones” (“Ευτυχισμένα κόκαλα”). Την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 6 μμ και το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 9μ.μ. θα παρουσιάσει την παράσταση “Little night tales” (“Μικρά νυχτερινά παραμύθια”).

Εργαστήρι Μαιρηβή: Σαχτούρη 4 και Σαρρή
6 Απριλίου 2023 – 8 Απριλίου 2023
Για παιδιά 06-17 ετών