© KΠΙΣΝ
ΠΟΛΗ

5 χρόνια ΚΠΙΣΝ, 5 μέρες εντυπωσιακών εκδηλώσεων

Το Κέντρο Πολιτισμού ύστερα από 20 εκατομμύρια επισκέψεις και 16 χιλιάδες εκδηλώσεις γιορτάζει  και σβήνει κεράκια με μία πενθήμερη φιέστα ανοιχτή για το κοινό.

Ήταν Φεβρουάριος του 2015, όταν ένα πάρκο 210 στρεμμάτων, διαφορετικό απ’ τα άλλα, άνοιξε τις πύλες του στο τέρμα της Συγγρού, εκεί όπου άλλοτε υπήρχαν οι θρυλικές εγκαταστάσεις του ιππόδρομου, και έκανε τους Αθηναίους να τρίβουν τα μάτια τους με το θέαμα και τη φιλοσοφία που αντίκρισαν: ένας ευρωπαϊκού επιπέδου πνεύμονας πρασίνου με το εντυπωσιακό eco-friendly κτίριο υπογραφής Renzo Piano παραδόθηκαν ως δωρεά στην ελληνική Πολιτεία, με την υπόσχεση ότι το Κέντρο Πολιτισμού–Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα εξελιχθεί σε μητροπολιτικό πόλο έλξης, αλλά και σταθερό προορισμό για τις οικογένειες και γενικότερα τους κατοίκους της πόλης.

Κοιτώντας επί τροχάδην τα νούμερα, πέντε χρόνια μετά τα εγκαίνια, κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ο στόχος επετεύχθη: 20 εκατομμύρια επισκέψεις, πάνω από 16.000 (κατά βάση, δωρεάν) εκδηλώσεις και 110.000 συμμετοχές στις ξεναγήσεις που οργανώνονται σταθερά είναι τα αποτελέσματα στο κοντέρ του ΚΠΙΣΝ, το οποίο έχει πάρει κάτω απ’ την φτερούγα του επίσης την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, όπως είχε εξ αρχής ανακοινωθεί.

Με αφορμή αυτό το επετειακό ορόσημο, το ΚΠΙΣΝ ανεβάζει ταχύτητα και για πέντε ημέρες μετατρέπεται σε μια μεγάλη κυψέλη ανοιχτής γιορτής, αξιοποιώντας όλα του τα εργαλεία και τις δράσεις που έχουμε αγαπήσει.

Συγκεκριμένα, μεταξύ 19 και 23 Φεβρουαρίου (τυπικά, η καταληκτική ημερομηνία αποτελεί τη γενέθλια ημέρα), δεκάδες πράγματα θα συμβαίνουν παράλληλα στους διάφορους χώρους του ΚΠΙΣΝ, από το ύψωμα του Φάρου, όπου θα κάνει πρεμιέρα (20/2) το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, ως θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, και την επόμενη ημέρα θα ανέβει το Baby Trio του σπουδαίου Γιώργου Κοντραφούρη (21/2) και το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου (22/2), μέχρι τα συντριβάνια που θα χορεύουν με νέα χορογραφία.

Εκεί φαίνεται η ταυτότητα του εορταστικού προγράμματος που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος: μια δημόσια φιέστα-αγκαλιά για όλους, όπου ό,τι ώρα κι αν βρεθείς, κάτι το απροσδόκητο έχεις να περιμένεις.

Διότι, κατά τη διάρκεια του πενθήμερου στους εξωτερικούς χώρους του πάρκου θα λάβουν χώρα παρελάσεις κρουστών, αγώνες κανόε καγιάκ και τηλεκατευθυνόμενης ιστιοπλοΐας, αγώνες σε σκάκι και ποδόσφαιρο, σόου με roller skates, πυροτεχνήματα και πόσα ακόμη, τα οποία (δεδομένου ότι είναι σε ανοιχτό χώρο και χωρίς προαπαιτούμενα συμμετοχής), θα μας κάνουν να θυμηθούμε εποχές προ πανδημίας, όταν στο χαμόγελο δεν έμπαιναν αστερίσκοι.

Γι’ αυτό και η νέα (εντυπωσιακή) φωτιστική εγκατάσταση που θα τοποθετηθεί στο Ξέφωτο του πάρκου, ως σύμβολο αυτής της μεγάλης γιορτής, αποτελεί συν τοις άλλοις ένα έμμεσο σχόλιο για το τραύμα της πανδημίας και την ανάγκη που έχουμε συλλογικά για μια βαθιά ανάσα, πέραν της προσωπικής μας «φούσκας»: το «Evanescent» απ’ το design στούντιο Atelier Sisu είναι μια εγκατάσταση με υπερμεγέθεις, πολύχρωμες φούσκες, οι οποίες αλλάζουν χρώματα και προκαλούν οπτικά παιχνίδια, εξάπτοντας την περιέργεια στα μάτια των μικρών (και μεγάλων) επισκεπτών. Το έργο θα είναι διαθέσιμο από 19 έως 28/2.

Παράλληλα, στους ορόφους της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος θα τρέχουν τέσσερις εκθέσεις, εκ των οποίων η μία είναι καινούργια και αφορά στην ιστορία του χώρου όπου οικοδομήθηκε το ΚΠΙΣΝ, από την αρχαιότητα έως σήμερα (Monumenta: «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή»), ενώ προγραμματίζονται και δύο ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις για να τεθεί επί τάπητος η γενικότερη συμβολή του πάρκου στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον δημόσιο χώρο.

ΚΠΣΙΝ: Τα μεγάλα χαρτιά του προγράμματος

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα πέντε χρόνια ΚΠΙΣΝ, επιστρατεύει μια από τις σημαντικότερες συμπαραγωγές της: την παράσταση Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι σε σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμούς ενός από τους κορυφαίους θεατρικούς και εικαστικούς avant garde καλλιτέχνες της εποχής μας, του Robert Wilson (από 23/2 και για πέντε παραστάσεις). Στον ρόλο του τίτλου ο πιο περιζήτητος Οθέλλος της εποχής μας, ο Aleksandrs Antoņenko. Να αναφέρουμε ότι τα εισιτήρια της πρεμιέρας έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ταυτόχρονα, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, έρχεται η εκδοχή της ταινίας-ύμνος για την καλοκαιρινή Αθήνα Φτηνά Τσιγάρα του Ρένου Χαραλαμπίδη σε μιούζικαλ. Πρόκειται για ένα νέο βλέμμα στο γνωστό κινηματογραφικό έργο του 2000, με τον συνθέτη Παναγιώτη Καλαντζόπουλο να προσθέτει 16 νέα τραγούδια στην αρχική παρτιτούρα της ταινίας, ενώ η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου μεταφέρει έξυπνα επί σκηνής την αίσθηση περιπλάνησης που είχε στον πυρήνα του το έργο. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης είναι παρών επί σκηνής, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παλιό και νέο σύμπαν των Φτηνών Τσιγάρων.

Φθηνά Τσιγάρα

Επίσης, μια ομάδα διεθνούς βεληνεκούς που ανανεώνουν το τσίρκο σε σύγχρονα μονοπάτια, οι Gandini Juggling επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ με μια υβριδική παράσταση που εξερευνά τα όρια του χώρου και «ιχνηλατεί τα μονοπάτια μιας φαντασιακής αρχιτεκτονικής», όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο: ακροβατικά και ζογκλερικά κόλπα συναντούν τα μαθηματικά και τα αρχιτεκτονικά μοτίβα σε ένα πολυαισθητηριακό θέαμα που δε χάνεται (21 & 22/2).