© ΕΜΣΤ
ΣΙΝΕΜΑ

Αυτό το καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού για θερινό στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

Το CineFIX είναι η νέα πρωτοβουλία του ΕΜΣΤ που οδηγεί το κοινό στην ταράτσα του κτιρίου για προβολές ταινιών και καλλιτεχνικών έργων με θέα την Ακρόπολη.

Παραμένουν μετρημένες στα δάχτυλα μέχρι σήμερα οι φορές που κοινό και δημοσιογράφοι προσκληθήκαμε να ανηφορίσουμε την ήπια κλίση της τσιμεντένιας ζιγκ-ζαγκ ράμπας από τον εξώστη του 4ου ορόφου προς την ταράτσα του ΕΜΣΤ, ανακαλύπτοντας με έκπληξη πόσο διάπλατα ανοίγεται το πεδίο όρασης σε όλη την πρωτεύουσα από το μεγάλο κτίριο της Συγγρού που κάποτε στέγαζε τη ζυθοποιία ΦΙΞ.

Είχε συμβεί για παράδειγμα ένα μεσημέρι τον περασμένο Δεκέμβριο για την περφόρμανς της βραβευμένης Alexis Blake, όταν δύο σώματα αναπαριστούσαν με ρυθμικές, στακάτες κινήσεις τις αρχετυπικές απεικονίσεις των γυναικών που πέρασε η πατριαρχία στην ιστορία της τέχνης, όσο ο αττικός ήλιος πλημμύριζε τους πόρους των κορμιών τους.

Έχει συμβεί στα πάρτι με ηλεκτρονική μουσική που έχει διοργανώσει κατά καιρούς το ΕΜΣΤ, με αφορμή κάποια εγκαίνια εκθέσεων, όπως η πρόσφατη έναρξη του τέταρτου και τελευταίου μέρους από τον φεμινιστικό κύκλο εκθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο τα φώτα από την πόλη και τα αυτοκίνητα των δρόμων τρεμόπαιζαν πάνω στο μπιτ.

Και δεν είναι τυχαίο που όλες αυτές τις φορές φύγαμε από το μουσείο με ένα αίσθημα μεγαλύτερης πληρότητας και όρεξης απ’ το συνηθισμένο, απορώντας στα καθιερωμένα πηγαδάκια που ακολουθούν κάθε φορά τα εγκαίνια, γιατί μια τόσο όμορφη ταράτσα μένει κατά βάση κλειστή – γιατί, ενώ προσφέρεται για πολλές δράσεις, δεν έχει έναν ρόλο στη νέα, εξωστρεφή ταυτότητα που χαράσσει ο οργανισμός μετά την ανάληψη της Κατερίνας Γρέγου.

Το αίτημα αυτό εκπληρώνεται τελικά: το ΕΜΣΤ ανακοίνωσε πως αυτό το καλοκαίρι θέτει σε λειτουργία το CineFIX στην ταράτσα του κτιρίου. Ένα νέο θερινό σινεμά στην πόλη, προσαρμοσμένο φυσικά στην ταυτότητα του μουσείου σύγχρονης τέχνης. Η ταράτσα θα είναι πλέον επισκέψιμη με σταθερή συχνότητα, τις νύχτες των προβολών.

Με φόντο την Ακρόπολη και πανοραμική θέα σε όλη την πόλη, στο πανί του CineFIX θα προβάλλονται επιλεγμένες ταινίες, βίντεο αλλά και οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά έργα, κάτι το οποίο δεν είχε την ευκαιρία να κάνει το κοινό παρά μόνο στο πλαίσιο διοργανώσεων, όπως π.χ. η Art Athina.

Μεταξύ άλλων, μια τέτοια πρωτοβουλία θα δώσει μακροπρόθεσμα την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την τέχνη του video art στο πραγματικό της μέγεθος, και όχι με τον αποσπασματικό τρόπο που συνηθίζουμε να την παρακολουθούμε στο πλαίσιο εκθέσεων. Σε ένα θερινό, αλλάζουν οι συνθήκες. Καθισμένοι μπροστά σε μια οθόνη μεγάλων διαστάσεων, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε τον χρόνο, την προσοχή, τη σκέψη που απαιτούν τέτοια έργα.

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 21 Ιουνίου με την προβολή όλων των φιλμ της Penny Siopis – ένα κομμάτι του πολυποίκιλλου έργου τους που είναι απαραίτητο για να καταλάβουμε σε βάθος την ταυτότητα της ελληνικής καταγωγής εικαστικού, όπως είχε παρατηρήσει η Κατερίνα Γρέγου κατά τη διάρκεια ξενάγησης για τη μεγάλη αναδρομική έκθεση στο υπόγειο του μουσείου.

Όσον αφορά τον οπτικοακουστικό της κόσμο, η Penny Siopis συνδυάζει έτοιμα –αυτοσχέδια– φιλμ με κείμενο και ήχο, για να αφηγηθεί ιστορίες ανθρώπων που παγιδεύονται, συχνά με τραυματικές για τους ίδιους συνέπειες, στη δίνη των πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων του καιρού τους. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο Έλληνας της Νοτίου Αφρικής που δολοφόνησε τον «αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ».

Οι ιστορίες στα φιλμ της Siopis καταπιάνονται κατά βάση με θέματα όπως η αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ, η νεωτερικότητα, η μετανάστευση και η παγκοσμιοποίηση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και προβληματισμοί σε σχέση με το περιβάλλον και τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπινου και μη ανθρώπινου παράγοντα.

Σημειοτέον, η καλλιτέχνιδα θα είναι παρούσα για να συζητήσει με το κοινό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προβολών την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Η επόμενη προβολή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Συνολική διάρκεια προβολών: 75’
Είσοδος 2 ευρώ στο Ταμείο Έκδοσης Εισιτηρίων του ΕΜΣΤ