© 2021 / Associated Press
ΒΙΒΛΙΟ

American Book Club: Οι Ανατρεπτικοί Αμερικανοί συγγραφείς στη μεγάλη οθόνη

Ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που πραγματοποιείται 8-10 Μαρτίου 2022, με ελεύθερη είσοδο, ρίχνει φως στη σχέση ανάμεσα στις μεγάλες αμερικανικές πένες και τη μαγεία του σινεμά.

Πόσο στενή είναι η σχέση του αμερικανικού σινεμά με τη μεγάλη αμερικανική λογοτεχνία; Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει το σενάριο από τη λογοτεχνία έσπαγε, καθώς το ένα συναντούσε το άλλο. Άλλωστε, κορυφαίοι σεναριογράφοι όπως ο Dalton Trumbo έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν ένα σημαντικό μερίδιο στην αίθουσα όπου αναπαύονται οι πραγματικά σπουδαίοι γραφιάδες των ΗΠΑ. Tο ερώτημα όμως μπορεί να έρθει και αντίστροφα: με ποιον τρόπο το αμερικανικό σινεμά έριξε φως στα έργα και τις ημέρες των μεγάλων (αλλά και ανατρεπτικών )Αμερικανών συγγραφέων;

Έτσι, το κινηματογραφικό αφιέρωμα American Book Club έρχεται να απαντήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ερώτημα. Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τη MoovieReel παρουσιάζουν από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2022 το κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, τις οποίες προλογίζουν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Νανούρης (σκηνοθέτης) και Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος (κριτικός κινηματογράφου).

Ο πλούσιος λογοτεχνικός κόσμος των Τruman Capote (Εν Ψυχρώ), Tennessee Wiliams (Γυάλινος Κόσμος), Ernest Hemingway και της Alice Walker, της πρώτης Αφροαμερικανής γυναίκας που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, έρχονται στο φως μέσα από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που προλογίζουν άνθρωποι από τον χώρο του σινεμά και του θεάτρου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα που καλύπτει πολύ διαφορετικές πτυχές της αμερικανικής λογοτεχνίας: μία ευκαιρία να δούμε από διαφορετικό μετερίζι το έργο του Papa αλλά και να γνωρίσουμε τα κείμενα της (μάλλον άγνωστης στο ελληνικό κοινό) συναδέλφου του.

Τι να περιμένουμε σε αυτό το τριήμερο με ελεύθερη είσοδο όπου η λογοτεχνία συναντά το ντοκιμαντέρ και το σινεμά; Το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της Alice Walker, Το Πορφυρό Χρώμα, μεταφέρεται επιδέξια από τον Steven Spielberg στη μεγάλη οθόνη, χαρίζοντας στην ταινία 11 υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ. Ο John Mulholland ρίχνει με τη σειρά του, μια απροσδόκητη ματιά στη φιλία δύο γιγάντων, του Gary Cooper (Βραβευμένος με δύο Όσκαρ) και του Ernest Hemingway (Βραβευμένος με Νόμπελ και Πούλιτζερ), που αποτελεί και μία μελέτη του 20ου αιώνα.

Το πρόγραμμα του American Book Club:

Τρίτη 8 Μαρτίου 19:00: Το Πορφυρό Χρώμα
Steven Spielberg | ΗΠΑ | 1985 | 154’
Προλογίζει: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, Κριτικός Κινηματογράφου, Αθηνόραμα

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της Alice Walker, με θέμα την ζωή φτωχών, μαύρων γυναικών στην ρατσιστική Αμερική του ’30, μεταφέρεται επιδέξια από τον Steven Spielberg στη μεγάλη οθόνη, χαρίζοντας στην ταινία 11 υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ. Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Σέλι (Whoopi Goldberg, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση), της οποίας η αναζήτηση της πληρότητας σ’ έναν κόσμο κλειστό σ’ εκείνη μετατρέπεται σ’ ένα θρίαμβο της αγάπης ενάντια στη σκληρότητα, της χαράς ενάντια στον πόνο.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 19:00: Γκάρι Κούπερ & Έρνεστ Χέμινγουεϊ
John Mulholland | ΗΠΑ | 2013 | 140’
Προλογίζει: ΤΒΑ

Μια απροσδόκητη ματιά στην φιλία δύο γιγάντων, του Gary Cooper (Βραβευμένος με δύο Όσκαρ) και του Ernest Hemingway (Βραβευμένος με Νόμπελ και Πούλιτζερ). Εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες, ο συντηρητικός και ο φιλελεύθερος, η φιλία τους είναι και μια μελέτη του 20ου αιώνα.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 20:00: Τρούμαν Καπότε & Τενεσί Γουίλιαμς
Lisa Immordino Vreeland | ΗΠΑ | 2020 | 86’
Προλογίζει: Γιώργος Νανούρης, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός

Οι παράλληλες ζωές δύο φίλων, δύο ιδιοφυιών που ενώ δημιουργούσαν εξαιρετικά έργα στοιχειώνονταν από τα φαντάσματα του παρελθόντος, τους δαίμονες των εθισμών και την εκτυφλωτική, παραπλανητική λάμψη της επιτυχίας. Tennessee Wiliams και Τruman Capote, δυο λογοτεχνικά ιερά τέρατα σε έναν υποθετικό υπερθανάτιο διάλογο πάνω στη ζωή κι όλα της τα συχνά τραγικά τερτίπια, αποτυπωμένο σε ένα ιστορικά και συναισθηματικά πολύτιμο ντοκουμέντο.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υποτίτλους. Οι ταινίες «Γκάρι Κούπερ & Έρνεστ Χέμινγουεϊ» και «Τρούμαν Καπότε & Τενεσί Γουίλιαμς» είναι διαθέσιμες και online 12 & 13 Μαρτίου online στο https://video.petitplan.org/.

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης και απαραίτητη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Κρατήσεις: https://www.hau.gr/el-gr/culture/events.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!