© Μουσείο Ακρόπολης / Γιώργος Βιτσαρόπουλος
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Ποια μουσεία θα έχουν δωρεάν είσοδο

Από την εμπειρία του Μουσείου Ακρόπολης μέχρι το μουσείο που «αναπνέει» μέσα σε μια αυθεντική γειτονιά του 19ου αι. στην Πλάκα, μαζέψαμε τις καλύτερες ευκαιρίες για επίσκεψη με αφορμή την ελεύθερη είσοδο της εθνικής επετείου.

Κάθε εθνική επέτειος είναι μια θεσπέσια ευκαιρία για επίσκεψη σε μουσεία, εκτός κι αν έχεις κανονίσει απόδραση για το τριήμερο, οπότε δεν χρειάζεται να χρυσώσουμε το χάπι. Μπορείς να απολαύσεις τον ήλιο και την πλουμιστή φύση της εξοχής, τώρα που ξεκίνησε η άνοιξη, όσο εμείς θα θαυμάζουμε το φως σε πίνακες και περίλαμπρους κούρους, τρέφοντας τη φαντασία μας με το φαγητό της γνώσης και της καλαισθησίας, χωρίς να αγωνιούμε για χοληστερίνη.

Έτσι θα κυλήσει η ζωή και την προσεχή 25η Μαρτίου, που μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι του ΥΠΠΟΑ (και όχι μόνο) ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη μέρα με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Παρακάτω μερικές –λιγότερο ή περισσότερο σχετικές με την επέτειο της 25ης Μαρτίου– επιλογές για να γεμίσετε το πρωινό σας.

Μουσείο Ακρόπολης: Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως μέρα ελεύθερης εισόδου για το Μουσείο Ακρόπολης, με την απόφαση που στηρίζει από παλιά το Διοικητικό Συμβούλιο του μουσείου. Σημειώστε μόνο ότι το πάσο ελευθέρας αφορά αποκλειστικά τη μόνιμη συλλογή – ένα ταξίδι γνωστό αλλά που πάντα θα εκπλήσσει, από τη μυκηναϊκή εποχή ως το τέλος της αρχαιότητας και τον την υπόγεια ανασκαφή στα έγκατα του κτιρίου που προσφέρεται ως εκθεσιακή εμπειρία –μια διαδρομή στη γειτονιά της αρχαίας Αθήνας– μέχρι την κορυφή και την εμβληματική Αίθουσα του Παρθενώνα.

Μουσείο Μπενάκη – Ελληνικός Πολιτισμός: Έργα και αντικείμενα που παρέμεναν στις αποθήκες, όπως και νέα αποκτήματα τα οποία ήρθαν στην κατοχή του μουσείου το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται στον τρίτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη – Ελληνικός Κόσμος (σε εκείνον που αφορά την Ελληνική Επανάσταση) με μια νέα παρουσίαση που εγκαινιάζεται ανήμερα της εθνικής επετείου με ελεύθερη είσοδο. Αναλυτικότερα, παρακολουθούμε τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, την περίοδο του Καποδίστρια και του Όθωνα ως την εποχή του Βενιζέλου μέσα από κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα, ενδυμασίες και έργα τέχνης.

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Ποια μουσεία θα έχουν δωρεάν είσοδο © Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Πρόκειται για το μουσείο-θησαυροφυλάκιο της Επανάστασης του 1821, αφού σε εκείνο παραχωρήθηκαν τα ιστορικά κειμήλια των αγωνιστών από τους απογόνους τους, στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε, ήταν ένας κρίσιμος κρίκος στη διαμόρφωση του εθνικού αφηγήματος, και σήμερα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσεις σε βάθος τον απελευθερωτικό αγώνα – έχει τη μεγαλύτερη συλλογή από σημαίες, έχει προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών (καπνοσύριγγες, ρολόγια τσέπης, μπαστούνια κ.ά), έχει καριοφίλια, γιαταγάνια, πιστόλια και παλάσκες.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Φημίζεται ως το σημαντικότερο μουσείο αναφορικά με τον αρχαίο πολιτισμό της Αττικής και όχι μόνο, απαριθμώντας περισσότερα από 11.000 εκθέματα και προσφέροντας ένα χορταστικό πανόραμα που διατρέχει το διάστημα από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα – αγγεία και έργα μικροτεχνίας, κεραμικά, αγάλματα, ειδώλια και έργα μεταλλοτεχνίας, καθημερινά αντικείμενα, σκεύη και κοσμήματα εκπλήσσουν με την μαεστρία τους τον επισκέπτη για ένα γεμάτο δίωρο.

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού: Πριν μερικούς μήνες, έκανε εγκαίνια η μόνιμη έκθεση του μουσείου που χρόνια ανυπομονούσαμε να ανοίξει στο κανονικό του «σπίτι», στο οικοδομικό τετράγωνο στην Πλάκα που μεταφέρει τον επισκέπτη στην αυθεντική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής γειτονιάς του 19ου αιώνα. Σε κάθε σπίτι αυτής της πλακιώτικης γειτονιάς στεγάζεται και μια εκθεσιακή ενότητα, που πραγματεύεται μια διαφορετική πτυχή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, με έργα χειροτεχνίας, αργυροχοΐας, κοσμήματα, κεντήματα, υφαντά, κεραμικά κ.ά.