Γιώργος Καπλανίδης
ΘΕΑΤΡΟ

Η Καρδιά του Σκύλου με τον Άρη Σερβετάλη και 11 θεατρικές πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Ξεχωρίζουμε κάποιες από τις νέες παραστάσεις που ανοίγουν αυλαία στο θεατρικό 2024.

Ένα διάσημο ψυχολογικό θρίλερ της μεγάλης οθόνης, ένα κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας, μαύρες κωμωδίες για τις ανθρώπινες σχέσεις, ένα έργο για τη Jessica Brown να κηδεύεται επί σκηνής (την ποια;) και πολλές ακόμα ολοκαίνουργιες παραστάσεις προσγειώνονται προσεχώς στην αθηναϊκή σκηνή. 

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ξεχωρίζουμε τις θεατρικές πρεμιέρες του Ιανουαρίου που αξίζουν προσοχής.

Η Καρδιά του Σκύλου Ι από 11/01

Η Καρδιά του Σκύλου με τον Άρη Σερβετάλη και 11 θεατρικές πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Η Έφη Μπίρμπα καταπιάνεται με το εμβληματικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και σκηνοθετεί με τον δικό της διηθητικό και ονειρικό τρόπο την άγρια, ταραχώδη και κωμικά υπερρεαλιστική αυτή σάτιρα για την ανθρώπινη φύση.

Η ιστορία της περιστρέφεται γύρω από τον καθηγητή Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δόκτορα Μπρομεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του.

Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Αντώνης Μυριαγκός, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέτσικας.

Προπώληση εδώ.

Οι Απόγονοι Ι από 11/01

H Ηρώ Μπέζου και ο Χρήστος Θάνος παρουσιάζουν στο ΠΛΥΦΑ μία devised μουσική παράσταση για δύο αδέλφια συναντιούνται για μία μοναδική στιγμή στη ζωή τους, μόνο και μόνο για να εκπληρώσουν το προδιαγεγραμμένο χρέος, που οι πράξεις των προγόνων τους καθόρισαν. Μια αιώνια ιστορία για το δυσβάσταχτο φορτίο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και έρχεται να εγκατασταθεί, ακλόνητο, στις πλάτες των τελευταίων απογόνων.

Δεν υπάρχουν ιδανικότερα πρόσωπα στο παγκόσμιο θέατρο για να εκφράσουν τις συνέπειες του βάρους αυτού από την Ηλέκτρα και τον Ορέστη.

Προπώληση εδώ.

Ο Επιστάτης Ι από 13/01

Η Καρδιά του Σκύλου με τον Άρη Σερβετάλη και 9 θεατρικές πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Ο Σωτήρης Χατζάκης ανεβάζει το έργο του Χάρολντ Πίντερ στο Θέατρο Αργώ. Δύο αδέλφια, σημαδεμένα  από μία ρωγμική μοίρα, ζουν μέσα σ’ένα δωμάτιο-αποθήκη, που ασφυκτιά από την παλιατζούρα και τη μάταιη συσσώρευση σκουπιδαριού. Δύο άνθρωποι άρρωστοι από ύπαρξη, παίζουν ένα παιχνίδι εναλλαγής της εξουσίας. Ο ένας κομίζει τα εύσημα της ψυχασθένειας, ο άλλος τ’αδιέξοδα του κυνισμού. Ο χρόνος, ίδιος με τον χθεσινό, ίδιος και με τον αυριανό. 

Τίποτα δεν αλλάζει στο μαρτυρικό βασίλειο μιας αναμονής του κενού, ώσπου στο σκουπιδότοπο αυτού του δωματίου -που μοιάζει με τα σπλάχνα τους- εισέρχεται ο πλάνης και ανέστιος, ο πονηρός και μοχθηρός μικρομπαγάσας, ο υπεράριθμος αποδιοπομπαίος του αστικού βίου.

Παίζουν: Αιμιλιανός Σταματάκης, Γιώργος Φριντζήλας, Σωτήρης Χατζάκης.

Προπώληση εδώ.

4 λεπτά και 12 Δευτερόλεπτα Ι από 13/01

Ο 17χρονος γιος φαίνεται να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες των γονιών του. Οι βαθμοί του είναι καλοί, στο σχολείο τον εκτιμούν και απομένουν μόνο οι τελικές εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο που διάλεξε. Οι θυσίες των γονιών δεν πήγαν χαμένες. Όμως ένα βιντεάκι, διάρκειας 4 λεπτών και 12 δευτερολέπτων, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και γίνεται viral, αλλάζει τα δεδομένα. Ένα βίντεο που ανέβηκε για πλάκα. 2 νέα παιδιά που κάνουν σεξ, ή ένα revenge porn ; Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι σχέσεις καταστρέφονται, οι ισορροπίες διαταράσσονται.

Ο Φώτης Μακρής σκηνοθετεί στο studio Μαυρομιχάλη το βραβευμένο έργο του Βρετανού συγγραφέα Τζέιμς Φριτς.

Παίζουν: Βασιλίνα Κατερίνη, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Φοίβος Σαμαρτζής.

Προπώληση εδώ.

Ο άντρας μου Ι από 13/01

Η Καρδιά του Σκύλου με τον Άρη Σερβετάλη και 9 θεατρικές πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Η Μαρία Μαγκανάρη παρουσιάζει στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες μία παράσταση βασισμένη στα διηγήματα της Ρούμενα Μπουζάροφσκα, που περιγράφουν την ανθρώπινη κατάσταση με όρους πατριαρχίας. 

Χαρτογραφούν με χιούμορ και σκληρότητα τις δυναμικές των σχέσεων εντός του ζευγαριού και της οικογένειας, μέσα σε μια σύγχρονη, πατριαρχική βαλκανική κοινωνία, η οποία μοιάζει πολύ με τη δική μας. Αποκαλύπτουν τόσο την πλάνη μας περί γυναικείας απελευθέρωσης, όσο και τα αδιέξοδα των αντρών: και τα δύο φύλα ασφυκτιούν μέσα από την παγίδα των παραδοσιακών ρόλων.

Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Αμαλία Καβάλη, Μαρία Μαγκανάρη.

Προπώληση εδώ.

ΝΥΞ Λος Ιστορίας Περίεργας Ι από 15/01

Η Καρδιά του Σκύλου με τον Άρη Σερβετάλη και 9 θεατρικές πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Βασισμένος σε κείμενα του Πάνου Κουτρουμπούση και του Julio Cortasar, ο Γιάννης Νιάρρος (σύλληψη-κείμενο-σκηνοθεσία) αφηγείται ιστορίες περίεργες στο Θέατρο Σημείο. Ένα αξεδιάλυτο μείγμα πραγματικότητας και φαντασίας, ένα συνειρμικό ντόμινο που οδηγεί σε ένα κειμενικό και ηχητικό σύμπαν.

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Γιάννης Παπαδόπουλος (keyboards), Δημήτρης Κλωνής (Tύμπανα), Γιώργος Μυζήθρας (Ηλεκτρονικά)

Προπώληση εδώ.

Η αξία της ζωής Ι από 24/01

Η Καρδιά του Σκύλου με τον Άρη Σερβετάλη και 9 θεατρικές πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με το έργο της βραβευμένης με Emmy, Τζέιν Άντερσον. Ο πόνος στη ζωή είναι αναπόφευκτος, το να υποφέρεις όμως από αυτόν είναι προαιρετικό. Δύο ξαδέρφες με τους συζύγους τους συναντιούνται μετά από καιρό και με τις δύο να έχουν υποστεί μια τρομερή απώλεια. 

Ένα έργο γεμάτο συμπόνια, ειλικρίνεια και χιούμορ που εξερευνά σε βάθος την αξία της ζωής και το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει ελεύθερα τη μοίρα του.

Παίζουν: Αθήνα Τσιλύρα, Μαρίνα Ψάλτη, Βασίλης Ρίσβας, Δημήτρης Μαυρόπουλος

Προπώληση εδώ.

The life and death of Jessica Brown Ι 25/01

Η Καρδιά του Σκύλου με τον Άρη Σερβετάλη και 9 θεατρικές πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Η Jessica Brown κηδεύεται επί σκηνής μπροστά στους θεατές σε ένα μοναδικό σόου που θα κλείσει στο φέρετρο την ιστορία μιας εμβληματικής μπάντας. Η μεγάλη ώρα πλησιάζει. Η ένταση κορυφώνεται. Πού είναι όμως η Jessica Brown; Γιατί δεν έχει έρθει; Τι ξέρουμε πραγματικά για εκείνη πριν αποφασίσει να κάνει την τελευταία της παγκόσμια εμφάνιση στο Εθνικό Θέατρο; 

Ο Τζέο Πακίτσας και η Σοφία Πριόβολου σκηνοθετούν το πιο αναπάντεχο live της σεζόν στη Σκηνή Κατίνα Παξινού (Rex) στο Εθνικό Θέατρο: το τελευταίο live της τραγουδίστριας Jessica Brown, μία εμφάνιση που θα συζητιέται για χρόνια μετά τον θάνατό της.

Παίζουν: Στυλιάνα Ιωάννου, Τζέο Πακίτσας, Σοφία Πριόβολου, Χρυσάνθη Τσουκαλά, Jason Ally, Kristof, Chris Scott.

Προπώληση εδώ.

Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ Ι από 26/01

Η θεατρική μεταφορά του διάσημου ψυχολογικού θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ (πρωτοπαρουσιάστηκε στο σινεμά το 1960, με τίτλο Γυμνοί στον ήλιο με τον Alain Delon και το 1999 με τον ομώνυμο τίτλο και πρωταγωνιστές τους Jude Law, Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Cate Blanchett και Philip Seymour Hoffman) ανεβαίνει στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης από τον Πέτρο Ζούλια.

Θα δούμε πώς ο φτωχός και άσημος Τομ Ρίπλεϊ φτάνει να υποδυθεί και να πάρει τη θέση του πλούσιου και διάσημου Ντίκι Γκρίνλιφ. Ο ανομολόγητος έρωτας, ο φόνος χωρίς ίχνη και η μη αναμενόμενη πλοκή των γεγονότων είναι μερικά από τα δομικά στοιχεία της Χάισμιθ, που δικαιολογούν την επιτυχία που γνώρισε ο Ρίπλεϊ.

Παίζουν: Μιχάλης Συριόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Ήβη Νικολαΐδου.

Προπώληση εδώ.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα Ι από 27/01

Η Καρδιά του Σκύλου με τον Άρη Σερβετάλη και 9 θεατρικές πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.

Μετά την επιτυχημένη Αντιγόνη του Ανούιγ, η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν σκηνοθετώντας το τελευταίο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, με τον Χρήστο Στέργιογλου στον ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα.

Παίζουν επίσης: Άννα Καλαϊτζίδου, Ευγενία Αποστόλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ελένη Σπετσιώτη.

Προπώληση εδώ.

Η σημαία των Αθηνών Ι από 30/01

Νύχτα 30ής Μαΐου 1941, Αθήνα. Τρεις ατρόμητοι νεαροί σκαρφαλώνουν κρυφά στην Ακρόπολη και κάτω απ’ τη μύτη της γερμανικής φρουράς, κατεβάζουν τη σβάστικα και την πετούν σ’ ένα πηγάδι. Είναι «η πρώτη πράξη αντίστασης κατά του φασισμού στη σκλαβωμένη Ευρώπη». Οι έρευνες για την ανεύρεση της σημαίας αποβαίνουν άκαρπες. Η σημαία όμως δεν έχει χαθεί. Βρίσκεται σε ένα σπίτι. Στην Αθήνα. Σήμερα. Στα χέρια μιας οικογένειας που αδυνατεί να αντιμετωπίσει το αδιέξοδό της.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς παρουσιάζει την τολμηρή μαύρη κωμωδία του Ανδρέα Κεντζού για τις ανθρώπινες σχέσεις στο Από Μηχανής Θέατρο.

Παίζουν: Γιάννης Κοτσαρίνης, Μαρία Μαυροματάκη, Νίκος Παντελίδης, Ορσαλία Πιπίδη, Μαίρη Τσαβαλιά.

Προπώληση εδώ.