Φωτογραφίες © Ruediger Glatz
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η Tilda Swinton έρχεται στη Στέγη, η προπώληση ξεκινάει

Η οσκαρική Βρετανή ηθοποιός θα παρουσιάσει μαζί με τον ιστορικό μόδας Olivier Saillard την περφόρμανς Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι μέσα στον Δεκέμβριο. 

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη Σεπτεμβρίου, όλοι μιλούσαν για την Tilda Swinton που έρχεται στην Αθήνα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα τη δούμε στη χώρα μας και ο ενθουσιασμός δεν γίνεται να μην είναι τεράστιος για αυτή τη σπουδαία ηθοποιό.

Η Swinton λοιπόν θα παρουσιάσει από τις 11 Δεκεμβρίου μαζί με τον ιστορικό μόδας Olivier Saillard (συνεργάζονται για 5η φορά) την τελετουργική περφόρμανς Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι στο -1 της Στέγης. Πρωταγωνιστές θα είναι τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Pier Paolo Pasolini: από τις Χίλιες και μία νύχτες έως το Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα. Η προπώληση θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Η Tilda Swinton έρχεται στη Στέγη, η προπώληση ξεκίνησε

Όπως διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης, θα δούμε ένα «τελετουργικό ντεφιλέ και μαζί έναν απόλυτα ιδιοσυγκρασιακό φόρο τιμής στον μεγάλο αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή, ποιητή και ακτιβιστή Pasolini που δολοφονήθηκε βάναυσα στα 53 του χρόνια, το 1975. Μία πρωτότυπη παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση, όπου η υψηλή μόδα συναντά την υψηλή τέχνη έχοντας ως καμβά το ανδρόγυνο σώμα της ηθοποιού, που πάνω του παρελαύνει και εγγράφεται ως γεγονός μια συλλογή με περισσότερα από τριάντα κοστούμια και αντικείμενα που σχεδίαζε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ο Danilo Donati και ετοίμαζε το ατελιέ Farani για τις ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη».

Η Tilda Swinton έρχεται στη Στέγη, η προπώληση ξεκίνησε

Κοστούμια και αντικείμενα που είναι από μόνα τους έργα τέχνης: από το βιβλικό, εμπνευσμένο από τα καφτάνια των Βεδουίνων και βαμμένο σμαραγδί –σαν από πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου– κοστούμι του Ηρώδη στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο του 1964 έως το χειροποίητο απ’ άκρη σ’ άκρη και διακοσμημένο με φτερά και όστρακα κοστούμι και στέμμα που φορούσε ως Ιοκάστη η Silvana Mangano στον Οιδίποδα Τύραννο του 1967 και από εκεί στα ρούχα και τα αντικείμενα του εξωτικού Χίλιες και μία νύχτες (1974) και του σαρωτικού Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα (1975).

Μόνο που εδώ, η Swinton σαν μια σιωπηλή κούκλα βιτρίνας θα φορά ένα-ένα τα κοστούμια, για να τα δουν όλοι. Αιχμαλωτισμένη στο ύφασμα, δεν θα ερμηνεύει τους ρόλους των ηθοποιών εκείνων που τα πρωτοφόρεσαν. Αντιθέτως, ο ρόλος της θα είναι ακριβώς η απουσία ρόλου, αναδεικνύοντας ένα ορφανό πλέον κοστούμι, αποκομμένο από το σώμα, από τους ηθοποιούς, από τις ταινίες. Ικανό να συγκινήσει, έτσι όπως εμφανίζεται απαστράπτον μέσα στην ιερατική μοναξιά του.

***INFO

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι

Δημιουργία & ερμηνεία: Olivier Saillard & Tilda Swinton

Καλλιτεχνική συνεργασία: Gaël Mamine

Βοηθός: Ναυσικά Κεκέ

Κοστούμια: Danilo Donati & Ateliers Farani, υπό τη διεύθυνση του Luigi Piccolo

Ξύλινες κατασκευές: Laboratorio Pieroni, υπό τη διεύθυνση του Massimo Pieroni

Διευθυντής Παραγωγής: Aymar Crosnier

Παραγωγή: Studio Olivier Saillard

Συμπαραγωγή: Zetema Progetto Cultura (Ρώμη) και Azienda Speciale PalaExpo

Με την υποστήριξη των Ateliers Farani – Luigi Piccolo για τα κοστούμια και του Laboratorio Pieroni

Ευχαριστίες: Romain Blot, Clara Tosi Pamphili

Info: 11-16 Δεκεμβρίου 2023 στο -1 της Στέγης. Δευτέρα & Παρασκευή 20:00, Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο 18:00 & 21:00. Έναρξη προπώλησης: Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 17:00.

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Olivier Saillard και την Tilda Swinton.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.