ΣΙΝΕΜΑ

Κλείνει και το ιστορικό Cine Αλεξάνδρα της Καλλιθέας

O τελευταίος κλειστός κινηματογράφος της Καλλιθέας κατεβάζει ρολά. Τώρα μένει να δούμε αν το κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο ή σούπερ μάρκετ από αυτά που φυτρώνουν κατά δεκάδες στην πόλη μας.

Πέρυσι τέτοιες μέρες γράφαμε για το ΙΝΤΕΑΛ που μετά από 100 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας κινδύνευε να κλείσει για να γίνει τελικά ξενοδοχείο. Τελικά, ο ιστορικός κινηματογράφος του αθηναϊκού κέντρου έκανε την τελευταία του προβολή την Παρασκευή 29/12/2023. Η αίθουσά του γέμισε με εκατοντάδες κόσμου που πήγαν να δουν το Rulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο και να αποχαιρετήσουν το σινεμά της οδού Πανεπιστήμιου.

«Εμείς θέλουμε να προστατευτεί η χρήση του χώρου. Ας μην το έχω εγώ, αρκεί να παραμείνει σινεμά. Είναι αμαρτία μετά από 101 χρόνια ιστορίας να φύγει ένα κόσμημα από το κέντρο της Αθήνας», είχε δηλώσει τότε στο OneMan ο Γιώργος Σπέντζος, η οικογένεια του οποίου διαχειριζόταν το ΙΝΤΕΑΛ από το 1977, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τουριστικοποίηση της Αθήνας και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα τοπόσημά της, με τα σινεμά να είναι από τους πρώτους χώρους που πληρώνουν το βαρύ τίμημα και μετατρέπονται σε ξενοδοχεία και σουπερμάρκετ.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως και το Σινέ Παλάς στο Παγκράτι, που παρέμενε κλειστό από το 2021, δε θα άνοιγε ξανά τις πόρτες του, τουλάχιστον όχι ως κινηματογράφος. Για την ακρίβεια ο κινηματογράφος που το 2025 θα έκλεινε ακριβώς έναν αιώνα ζωής θα γίνει σούπερ μάρκετ. Τώρα μένει να δούμε μόνο αν θα διασωθεί η ταράτσα του και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως θερινό σινεμά ή θα παραδοθεί και αυτή μαζί με το υπόλοιπο κτίριο «στα χέρια της ανάπτυξης».

Φαίνεται όμως πως τα άσχημα νέα για τις ιστορικές αίθουσες της Αθήνας δε σταματούν εδώ. Για την ακρίβεια, οι διαχειριστές του Cine Αλεξάνδρα, της ιστορικής αίθουσας της Καλλιθέας, ανακοίνωσαν χτες πως η Τετάρτη 24/4 θα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του κινηματογράφου καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου επέλεξε να μην τους ανανεώσει τη σύμβαση. Χαρακτηριστικά έγραψαν πως, «Πήραμε στα χέρια μας τον κινηματογράφο το 2015 και τον λειτουργήσαμε για 9 χρόνια προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και πιστεύουμε ότι τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας. Δεν γνωρίζουμε τι μέλλον θα έχει η Αλεξάνδρα, ίσως έφτασε η στιγμή να κλείσει και ο τελευταίος χειμερινός κινηματογράφος της Καλλιθέας. Σας ευχαριστούμε θερμά που μας στηρίξατε όλα αυτά τα χρόνια και ευχόμαστε σε όλους σας τα καλύτερα.

Υ.Γ. Δεν μπορούμε παρά να σας ευχαριστήσουμε για τα τόσο θερμά σχόλια. Η εκτίμησή σας αντανακλά σε όλους τους συνεργάτες μας που από το 2015 έως και σήμερα πέρασαν από την Αλεξάνδρα και εργάστηκαν με συνέπεια και πραγματικό ενδιαφέρον για να προσφέρουν στο κοινό της Καλλιθέας το καλύτερο δυνατό. Να γνωρίζουν ότι τους θυμόμαστε όλους».

Το Cine Αλεξάνδρα ήταν ο τελευταίος κλειστός κινηματογράφος της Καλλιθέας. Τώρα μένει να δούμε αν το κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο ή σούπερ μάρκετ από αυτά που φυτρώνουν κατά δεκάδες στην πόλη μας.