Μιχάλης Τσίτας
ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Γιώργος Περρής πιστεύει στα τραγούδια που σε συντροφεύουν όταν ψάχνεις απαντήσεις

Ο τραγουδιστής ετοιμάζεται να στήσει το δικό του καλοκαιρινό πάρτι στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μας εξηγεί γιατί στις 9 Ιουλίου πρέπει να είμαστε «Μαζί ή Κανείς».

Τον περασμένο Οκτώβριο, μας προσκάλεσε στην γιορτή του στο Θέατρο Παλλάς στην καρδιά της Αθήνας και μας ταξίδεψε στον «αστερισμό» του τελευταίου πολυσυλλεκτικού του άλμπουμ με τίτλο «Μαζί ή κανείς», αλλά και στο σύμπαν των παλιότερων τραγουδιών του, συνδυάζοντάς τα με ελληνικές και διεθνείς επιτυχίες που αγαπά να τραγουδά. Στο μεταξύ, ένα δείγμα εκείνης της βραδιάς στο κατάμεστο αθηναϊκό θέατρο κυκλοφορεί από την Universal Music σε όλες τις πλατφόρμες με τίτλο “George Perris in Concert”. 

Τώρα, μετά από δύο χρόνια, ο Γιώργος Περρής επιστρέφει στον καταπράσινο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ετοιμάζεται να στήσει το δικό του καλοκαιρινό πάρτι. Τα εξηγεί ωραία ο ίδιος στο παρακάτω βίντεο.

Μας τα εξήγησε κι εμάς ακόμα καλύτερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τι έχει μεσολαβήσει αυτά τα δύο χρόνια; Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;

Νιώθω ότι επιστρέφω διαφορετικός. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν γεμάτα εμπειρίες, συναυλίες και δημιουργία, αλλά κυρίως ήταν χρόνια ωρίμανσης. Υπήρξε εσωτερική σύγκρουση, αλλά και οι αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής που με άλλαξαν. Έμαθα να εμπιστεύομαι περισσότερο το ένστικτό μου, να αμφισβητώ λιγότερο την κάθε μου κίνηση και να θέλω να ακουμπήσω περισσότερο στην εξωστρεφή μου πλευρά. 

Νομίζω με πετυχαίνετε στην πιο δημιουργική και κατασταλαγμένη περίοδο της ζωής μου, με μεγάλη όρεξη για όσα έρχονται. Περιέργως, νιώθω για πρώτη φορά πως είμαι ακριβώς εκεί που πρέπει να είμαι.

Το «εκεί» καταλαβαίνω είναι ότι βρίσκεται και στον Κήπο. Τι να περιμένουμε να δούμε, να ακούσουμε, να νιώσουμε στο live;

Μια βραδιά ελεύθερη για χαρά και συγκίνηση. Τραγούδια από όλη μου τη διαδρομή και τη δισκογραφία, ελληνικά και ξένα και κάποιες εκπλήξεις. Πάνω από όλα θέλω να είναι μια βραδιά σύνδεσης με τον κώδικα που έχω αποκλειστικά με το κοινό μου.

Η συναυλία τιτλοφορείται όπως το τελευταίο σου άλμπουμ. Γιατί «Μαζί ή Κανείς»;

Γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι δεν πάμε πουθενά μόνοι, είναι εντελώς αδύνατο. Από την πρώτη στιγμή που διάβασα αυτό τον υπέροχο στίχο που μου έγραψε η Παυλίνα Βουλγαράκη, ήξερα ότι θα γινόταν μότο μέσα μου. 

Οι σημαντικές στιγμές της ζωής παίρνουν αξία μόνο όταν μοιράζονται. Μπορεί να ακούγεται απόλυτη σαν φράση, αλλά στην ουσία της είναι μία πολύ αισιόδοξη πεποίθηση: ότι επιλέγω να πορεύομαι με τους ανθρώπους που αγαπώ.

Ήσουν πάντα άνθρωπος του μαζί στη δουλειά, στη ζωή; 

Νομίζω πως ναι. Πάντα πίστευα στη δύναμη του μαζί, σε κάθε του έκφανση. Μεγαλώνοντας απλά κατάλαβα ότι το μαζί έχει πραγματική αξία όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τον ίδιο πραγματικό σεβασμό. 

Σήμερα, επιλέγω πολύ πιο συνειδητά τους ανθρώπους με τους οποίους επιλέγω να μοιραστώ τη ζωή μου.

Για ποια πράγματα θέλεις να μιλήσεις μέσα από το άλμπουμ;

Για όλα εκείνα που συνδέουν όλους εμάς τους ανθρώπους, όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Για τον έρωτα, τη χαρά, τη λύπη, την ανασφάλεια, την ύπαρξη, τη συγχώρεση από την πλευρά ενός 40χρονου. Δεν πιστεύω στα τραγούδια που δίνουν απαντήσεις, πιστεύω στα τραγούδια που σε συντροφεύουν όταν ψάχνεις τις δικές σου. Αν κανείς ακούσει αυτό τον δίσκο και νιώσει ότι τον καταλαβαίνει κάποιος, τότε έχω πετύχει το στόχο μου.

Μιχάλης Τσίτας

Με μια διεθνή καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, τι κρατάς και τι αφήνεις;

Κρατάω τους ανθρώπους που γνώρισα, τις σκηνές στις οποίες πάτησα, τη διαφορετικότητα που είδαν τα μάτια μου, τη φωνή μου που ενώθηκε με άλλες φωνές και την βαθιά πεποίθηση ότι η μουσική έχει τη μοναδική δύναμη να ενώνει ψυχές από εντελώς διαφορετικούς κόσμους. 

Επίσης, τη βεβαιότητα ότι η μουσική δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα. Αφήνω την ανταγωνιστικότητα και την ανάγκη μου να αποδεικνύω συνεχώς την αξία μου. 

Πλέον, με ενδιαφέρει να εξελίσσομαι μέσα από την τέχνη μου και να αφήνομαι στα δώρα που μου φέρνει η ζωή.

Η ερώτηση που δεν περίμενα να σου κάνω, για την ακριβή λόγο ότι δεν θυμόμουν τις γαλλικές σου ρίζες, αφορά την πρόσφατη βράβευσή σου: τιμήθηκες με τον τίτλο του Chevalier des Arts et des Lettres (Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών) από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας, από τις σημαντικότερες διακρίσεις που απονέμει η Γαλλία σε προσωπικότητες που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού. Πώς το έζησες;

Ήταν μία βαθιά συγκινητική στιγμή. Η αναγνώριση της πορείας μου από την άλλη μου πατρίδα ήρθε σε μία πολύ συγκεκριμένη στιγμή στοΝ χρόνο και με γέμισε με ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη κυρίως απέναντι στη μουσική και στο τραγούδι που με πήγε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, που μου έδωσε ελευθερία.

Και μετά τον Κήπο; Τι ετοιμάζεις με τη νέα σεζόν;

Μετά τον κήπο θα κλειστώ στο στούντιο όπου θα ετοιμάσω τον επόμενο διεθνή μου δίσκο. Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, σημαδιακό για μένα, πρότζεκτ, πολύγλωσσο και ανυπομονώ να το μοιραστώ με τον κόσμο.

Παράλληλα, συνεχίζω να σχεδιάζω εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Έχω ενθουσιασμό για αυτό το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά μου.

 

 

***

Γιώργος Περρής – «Μαζί ή Κανείς»

Κήπος Μεγάρου Μουσικής

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 στις 21.00

Προπώληση εδώ.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.