Φωτογραφίες: Ομόνοια Λόβερς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ομόνοια Λόβερς, μια φωτογραφική έκθεση για καθημερινούς ήρωες

Από τις 11 έως τις 14 Μαΐου όσοι βρεθούν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών θα μπορέσουν να δουν μια ξεχωριστή έκθεση, αφιερωμένη στην πιο εμβληματική πλατεία της Αθήνας και τους ανθρώπους της.

Κάποια στιγμή πριν από δέκα χρόνια ένα ζευγάρι φιλήθηκε στις σκάλες του ηλεκτρικού της Ομόνοιας, ο Στράτος Νεσλεχανίδης ήταν εκεί και απαθανάτισε τη στιγμή. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Ομόνοια Λόβερς, μια ομάδα που αγαπά να αποτυπώνει τις πιο μικρές και μεγάλες στιγμές του πιο κεντρικού σημείου της Αθήνας.

«Όλα ξεκίνησαν δέκα χρόνια πριν, όταν, κατεβαίνοντας τις σκάλες του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, έβγαλα φωτογραφία δύο νέους ανθρώπους που φιλιούνταν. Την ανέβασα στα social media με hashtag #ομόνοια_λόβερς. Αυτό ήταν, είχε γεννηθεί η ιδέα μιας φωτογραφικής ομάδας. Έτσι, μερικοί φίλοι αποφασίσαμε να αναδείξουμε τη γειτονιά μας μέσα απ’ τις φωτογραφίες μας. Στιγμές της Αθήνας, με την Ομόνοια στο κέντρο της», λέει ο Στράτος.

Η πιο παρεξηγημένη ίσως πλατεία της πόλης, είναι και η πιο εμβληματική της. Είναι εκεί που δίνουν τα ραντεβού τους οι Αθηναίοι, εκεί που βγαίνουν να πανηγυρίσουν πρωταθλήματα, εκεί που γράφεται η ιστορία της χώρας. Κι όμως, η πλατεία Ομόνοιας μοιάζει χρόνια αφημένη στην τύχη της, σαν να επιβιώνει μόνη της απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες. Αυτή είναι μάλλον και η γοητεία της.

Ομόνοια

Οι Ομόνοια Λόβερς που εμπνέονται από την αποφασιστικότητα της πλατείας και των ανθρώπων της, αποτελούνται από 7 φίλους που αγαπούν τη φωτογραφία. Δύο φωτογράφοι, ένας γραφίστας, δύο καλλιτέχνες, ένας εικαστικός και ένας μεταφραστής, με ψηφιακές αλλά και αναλογικές φωτογραφικές μηχανές και με κινητά, παρακολουθούν τη ζωή στην πλατεία και αναδεικνύουν την ομορφιά της.

Γιατί η Ομόνοια έχει ομορφιά, κι ας είναι πολλές φορές κρυμμένη.

Οι Αλέξανδρος Σούλτος, Γιώργος Καψαλάκης, Νίκος Μαλιάκος, Νίκος Σωτηρόπουλος, Στράτος Νεσλεχανίδης, Μιχάλης Τσαβίδης και Vangelis Grav αποτυπώνουν μέσα από τις φωτογραφίες τους αυτόν τον γεμάτο αντιθέσεις τόπο.

Ομόνοια Λόβερς

«Είμαι εραστής της φωτογραφίας. Τη βλέπω παντού, απ’ την ώρα που ξυπνάω ως την ώρα που θα κοιμηθώ. Μερικές φορές, ακόμα και στα όνειρά μου», λέει ο άνθρωπος που είχε τραβήξει εκείνη την πρώτη φωτογραφία με το ζευγάρι στις σκάλες του ηλεκτρικού της Ομόνοιας.

«Πιθανόν, δε θα καταφέρω να αλλάξω πράγματα και καταστάσεις στον κόσμο που ζούμε. Μπορεί, όμως, με κάποιες φωτογραφίες μου να βάλω ερωτηματικά και να πετάξω σπίθες. Ο φακός μου βλέπει τα κοινά, τις περισσότερες φορές με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, αλλά με τη δική μου οπτική. Αρκετοί θεατές αντιλαμβάνονται αμέσως, άλλοι βαδίζουν προς αντίθετη κατεύθυνση και άλλοι στέκονται. Ο στόχος είναι να σταθούν και να κοιτάξουν. Η κάθε εικόνα είναι σαν ένα παιδί που γεννιέται, μοναδικό, θορυβώδες, χαμογελαστό, που κλείνει το μάτι στον χρόνο. Τον χρόνο που χρειάζεται ο καθρέφτης της φωτογραφικής να ανέβει και που είναι αρκετός για να δω τον εαυτό μου απέναντι στην εικόνα».

Για τέσσερις μέρες 70 τα καρέ των Ομόνοια Λόβερς θα εκτίθενται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών για όσους θέλουν να σταθούν και να ρίξουν για λίγο μια ματιά στους καθημερινούς ήρωες τις Αθήνας.

***

Ομόνοια Λόβερς: Έκθεση Φωτογραφίας

11 – 14 Μαΐου 2023
 
Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών
Αθηνάς 63, Αθήνα