ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσα θα δούμε τον Φεβρουάριο στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» συνεχίζει και τον Φεβρουάριο το πολυσυλεκτικό του πρόγραμμα, με επιλογές για μικρούς και μεγάλους.

Είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά θέατρα της Αθήνας και για πάνω από 50 χρόνια είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το Ολύμπια όμως αποτελεί πλέον το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας και έχει πάρει το όνομα της σπουδαιότερης σοπράνο όλων των εποχών, της Μαρίας Κάλλας.

Στη νέα του εποχή το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», φιλοδοξεί να καθιερωθεί εκ νέου στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, προβάλλοντας το σύγχρονο πολιτισμό, υποστηρίζοντας νέους δημιουργούς, καλλιεργώντας συνεργασίες. Αυτό φαίνεται και από το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες με συναυλίες και παραστάσεις που κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή του μουσικόφιλου κοινού. «Στόχος μας είναι το Ολύμπια να συνεχίσει να είναι ένας καλλιτεχνικός κόμβος ανάμεσα στην Πόλη και τον Κόσμο», έχει δηλώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Olivier Descotes.

Το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» συνεχίζει και τον Φεβρουάριο το πολυσυλεκτικό του πρόγραμμα, με επιλογές για μικρούς και μεγάλους.

STILL! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο

Ολύμπια

1, 6, 7 Φεβρουαρίου 10:00 | 2 Φεβρουαρίου 10:00 & 20:30 | 3 Φεβρουαρίου 10:00 & 18:00 | 4 Φεβρουαρίου  11:30 & 14:30 

Ένα κορίτσι σε μια βάρκα ξεκινάει το ταξίδι του προς το άγνωστο, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου. Βρίσκει καταφύγιο σε μια άγνωστη χώρα και ξαπλώνει να ξεκουραστεί κάτω από το άγαλμα ενός στρατιώτη. Προς μεγάλη της έκπληξη, το άγαλμα ζωντανεύει! Μπορεί άραγε ένα άγαλμα και ένα κορίτσι να γίνουν φίλοι παντοτινοί και να γυρίσουν μαζί τον κόσμο; Μπορεί το κορίτσι να μάθει στο άγαλμα πώς είναι να ζεις αληθινά και να το πείσει να αφήσει από το χέρι του για πάντα το σπαθί που κρατάει; Γραμμένο σε μια φανταστική, οικουμενική γλώσσα και με βασικό όχημα τη μουσική, το έργο είναι μια ωδή στην ειρήνη, τη φιλία, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αληθινής αγάπης. Η νέα πρόταση του Ολύμπια για το παιδικό και νεανικό κοινό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021 στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, ενώ ήδη έχει περιοδεύσει σε χώρες όπως η Αρμενία, η Τυνησία και η Λιθουανία.

Ιστορία / στίχοι / παραγωγή: Σταύρος Σταύρου
Μουσική σύνθεση / μουσικός επί σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνοθεσία / χορογραφίες: Κώστας Σιλβέστρος και Παναγιώτης Τοφής
Σκηνικά / κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Video art: Άννα Φωτιάδου
Makeup artist: Γιώργος Βαβανός
Φωνητική προετοιμασία: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου
Μουσική εκτέλεση κατά τη διάρκεια των προβών: Ανδρέας Μιχαλόπουλος
Ερμηνεύουν οι: Ανδρέας Κουτσόφτας, Χριστίνα Παπαδοπούλου και Άντονι Παπαμιχαήλ

Είσοδος: 5€ (παιδιά), 10€ (ενήλικες) 

ΚΥΚΛΟΣ: ¡Viva España! ΣΥΝΑΥΛΙΑ ¡Viva España! – I

Ολύμπια

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 20:30 

Ένα πανόραμα ήχων και εικόνων που μας μεταφέρουν τον παλμό της φλογερής ισπανικής μουσικής προτείνει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, με επικεφαλής τον έξοχο αρχιμουσικό Ανδρέα Τσελίκα. Μια μακραίωνη φολκλορική παράδοση ζωντανεύει μέσα από τους χορευτικούς ρυθμούς αγαπημένων έργων, όπως ο «Μάγος Έρωτας» του Manuel de Falla και το «Ισπανικό καπρίτσιο» του Rimsky-Korsakov. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχει η zarzuela (θαρθουέλα), το κατεξοχήν ισπανικό είδος μουσικού θεάτρου, που συνδυάζει το τραγούδι, τον χορό και την πρόζα. Η zarzuela, η μουσική που ψυχαγωγούσε ηγεμόνες και αριστοκράτες, πρωτοεμφανίζεται στη Μαδρίτη τον 17ο αιώνα και μέχρι σήμερα ερμηνεύεται από τους πιο συναρπαστικούς λυρικούς τραγουδιστές· ανάμεσά τους, ο ανερχόμενος ανδαλουσιανός βαρύτονος Pablo Gálvez, που θριαμβεύει στις λυρικές σκηνές του κόσμου.

Gerónimo Giménez:  La boda de Luis Alonso, εισαγωγή
Francisco Alonso: La linda tapada, Canción del gitano, «En la cárcel de Villa»
Pablo Sorozábal: La tabernera del puerto, Romanza de Juan de Eguía, «No te acerques, no me persigas»
Manuel de Falla: La vida breve, Ισπανικός χορός
Federico Moreno Torroba: Luisa Fernanda, Romanza di Vidal, «Luche la fe por il triunfo»
José Serrano: La Canción del Olvido, Romanza de Leonello, «Junto al puente de la peña»
Manuel de Falla:  Αποσπάσματα από τη σουίτα του μπαλέτου El amor brujo
Nikolai Rimsky-Korsakov: Ισπανικό καπρίτσιο
Σολίστ: Pablo Gálvez, βαρύτονος
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Είσοδος: 3€, 5€, 7€, 10€, 12€, 25€ | Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες. 

Medgé

Ολύμπια

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 20:00

Μια ακόμα όπερα του Σπύρου Σαμάρα, η αριστουργηματική “Medgé”, παρουσιάζεται στη σκηνή του Ολύμπια, στα πλαίσια του αφιερώματος στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη του βερισμού. Μετά την αναβίωση της όπερας «Λιονέλλα», τον Μάιο του 2023, ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, συνεχίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στη διάδοση του λόγιου ελληνικού ρεπερτορίου, ενορχηστρώνει εκ νέου τη «Medgé», καθώς, όπως και στην περίπτωση της «Λιονέλλα», η ενορχήστρωση του Σαμάρα θεωρείται χαμένη. Η όπερα, που παρουσιάζεται στο πρωτότυπο γαλλικό λιμπρέτο του Pierre Elzéar, αποτελεί εντυπωσιακό επίτευγμα για τον μόλις 22 ετών Σαμάρα. Τον αστείρευτο μελωδικό πλούτο της ερμηνεύει μια εξαιρετική διανομή Ελλήνων και Γάλλων λυρικών τραγουδιστών.

Μουσική διεύθυνση / Νέα ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική προετοιμασία: Απόστολος Παληός
Medgé: Lucie Peyramaure
Nair: Κωνσταντίνος Κληρονόμος
Selim: Δημήτρης Πλατανιάς
Vazanta: Ηéloïse Mas
Kadur / Ο Μεγάλος Brahmin: Τάσος Αποστόλου
Amgiad: Florent Leroux-Roche

Είσοδος: 5€, 10€, 15€, 20€, 25€, 40€

Συναυλία με τον Βασίλη Προδρόμου και τον Νίκο Πλιό

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις  20:30  

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, ο Βασίλης Προδρόμου και ο Νίκος Πλιός προσκαλούν το κοινό του Ολύμπια σε μια βραδιά γεμάτη αυθεντικές μελωδίες, που άντεξαν στον χρόνο και σφράγισαν την ελληνική μουσική ιστορία. Το ερμηνευτικό ταλέντο των καλλιτεχνών θα ξεδιπλωθεί, αποδίδοντας στο μέγιστο τις συνθέσεις σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, σε ένα μοναδικό ταξίδι με ποικίλες επιρροές, ξεκινώντας από την παράδοση και φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Ερμηνεύουν: Βασίλης Προδρόμου και Νίκος Πλιός
Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:  Άγγελος Ηλίας

Είσοδος: 5€, 10€, 12€, 15€, 18€, 20€

Tango Greco

Ολύμπια

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 21:00  

Η Δημοτική Αθηναϊκή Χορωδία και Μαντολινάτα Εξαρχείων-Νεαπόλεως «Ο Διονύσιος Λαυράγκας» και η Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα τιμούν με μια εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παράσταση τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το καλοκαίρι του 1923, όταν στο θέατρο Παπαϊωάννου ακούστηκε στην οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Το κορίτσι της γειτονιάς» το πρώτο τραγούδι tango. Ο λαϊκός χορός από την Αργεντινή, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει κοινή καταγωγή με αντικριστούς χορούς από τη Μικρά Ασία, κέρδισε τις καρδιές των Ελλήνων με το πάθος και τη δραματική του αισθαντικότητα, εμπνέοντας σε σημαντικούς συνθέτες, όπως οι Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Γιαννίδης, Γιάννης Βέλας, Κωστής Χαιρόπουλος, Ιωσήφ Ριτσιάρδης κ.ά, μελωδίες που άφησαν εποχή. Ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης ηγείται δεκαπενταμελούς ορχήστρας, ενώ στη σκηνή του Ολύμπια ανεβαίνουν τρία ζευγάρια χορευτών και γνωστοί τραγουδιστές, που υπόσχονται να μας παρασύρουν στους μεθυστικούς ρυθμούς του tango.

Ερμηνεύουν: Άννα Ματσούκα, Μπάμπης Τσέρτος, Κωνσταντίνος Τζέμος, Χρήστος Αμβράζης, Νατάσα Χριστοφιλάκη.
Μουσική διεύθυνση: Απόλλων Κουσκουμβεκάκης

Είσοδος: 5€

Κύκλος: ¡Viva España! La Veronal Sonoma

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στις 20:30  | Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 20:30  

Η λέξη Sonoma συνδυάζει ρίζες από τα ελληνικά (σώμα) και τα λατινικά (sonus, ήχος). Το έργο του πολυβραβευμένου χορογράφου Marcos Morau για την ομάδα του La Veronal εκκινεί από την ανάγκη της επιστροφής στη ρίζα, στο σώμα, στη σάρκα, εμπνέεται από τον ονειρικό κόσμο του Luis Buñuel και δανείζεται στοιχεία από τις φολκλορικές παραδόσεις, τη θρησκεία, το σινεμά, την ιστορία της τέχνης. Το σώμα των χορευτών επί σκηνής γίνεται ο αγωγός για ένα ταξίδι ανάμεσα στο όνειρο και τη φαντασία, όπου το ανθρώπινο συναντά το εξωπραγματικό.

Σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση: Marcos Morau
Χορογραφία: Marcos Morau σε συνεργασία με τους χορευτές
Χορευτές: Lorena Nogal, Marina Rodríguez, Sau-Ching Wong, Ariadna Montfort, Núria Navarra, Àngela Boix, Laia Duran, Anna Hierro, Alba Barral
Κείμενα: El Conde de Torrefiel, La Tristura και Carmina S. Belda
Μουσική προετοιμασία: Estela Merlos, Alba Barral
Καλλιτεχνικός και δραματουργικός σύμβουλος: Roberto Fratini
Βοηθός φωνής: Mònica Almirall
Τεχνική διεύθυνση και σχεδιασμός φωτισμών: Bernat Jansà
Διεύθυνση σκηνής, φροντιστήριο και ειδικά εφέ: David Pascual
Σχεδιασμός ήχου: Juan Cristóbal Saavedra
Φωνή: María Pardo
Σκηνικά: Bernat Jansà, David Pascual
Κοστούμια: Silvia Delagneau
Κατασκευή φορεμάτων: Ma Carmen Soriano
Κατασκευή καπέλων: Nina Pawlowsky
Μάσκες: Juan Serrano – Gadget Efectos Especiales
Κατασκευή γίγαντα: Martí Doy
Φροντιστηριακά αντικείμενα: Mirko Zeni
Παραγωγή και υλικοτεχνική υποστήριξη: Cristina Goñi Adot
Διεύθυνση παραγωγής: Juan Manuel Gil Galindo

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Είσοδος: 5€, 10€, 12€, 15€, 20€, 25€

Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ!