© Peter Eastland/Alamy/VISUALHELLAS.GR
ΜΟΥΣΕΙΑ

Πού να πας και τι να κάνεις στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ένας ιστορικός περίπατος στο Μεταξουργείο, μαθήματα αειφορίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δωρεάν είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης. Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα που γίνονται στην Αθήνα.

Τα σήματα SOS εκπέμπουν όλο και πιο έντονα για το περιβάλλον: το καλοκαίρι του 2022 πέρασε στην ιστορία ως το χειρότερο που έχει βιώσει η Γηραιά Ήπειρος τα τελευταία 500 χρόνια, ενώ η ραγδαία επιστροφή στον άνθρακα –λόγω ενεργειακής κρίσης– δεν προμηνύει παρά ακόμη πιο δυσάρεστες εκπλήξεις στο προσεχές μέλλον. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί πλέον ένα θαύμα για να τεθεί υπό έλεγχο.

Ίσως γι’ αυτό, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς έθεσαν το αίτημα της Βιωσιμότητας στην κεντρική θεματική τους για φέτος: με αυτόν τον άξονα, πάνω από 50 χώρες συμμετέχουν στο καθιερωμένο πολιτιστικό γεγονός του Σεπτεμβρίου, δια μέσου των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών που οικειοθελώς αποδέχονται το κάλεσμα.

Πρακτικά, το όφελος για το κοινό είναι ότι μεγάλα μουσεία ανοίγουν δωρεάν τις πόρτες τους και διάφορες δράσεις παρακινούν για επίσκεψη.

Ακολουθούν τα καλύτερα που συμβαίνουν στην Αθήνα, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 23-25 Σεπτεμβρίου.

Στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης

Τη χρονιά που συμπληρώθηκαν 10 χρόνια ιστορίας του Μουσείου Ακρόπολης, ο προσφάτως εκλιπών Δημήτρης Παντερμαλής πρόσθεσε στη θητεία του ένα επίτευγμα που έμελλε να είναι και το τελευταίο του, προτού απέλθει και τελικά αποβιώσει: άνοιξε την ανασκαφή στα έγκατα του μουσείου ως ενιαίο επισκέψιμο έκθεμα – μια κανονική γειτονιά από τα αρχαία χρόνια για να γνωρίσεις την καθημερινότητα εκείνης της εποχής περπατώντας.

Σε αυτό το σημείο δίνει ραντεβού το Μουσείο Ακρόπολης για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: μικροί και μεγάλοι επισκέπτες κάθονται στον «κήπο» του επιπέδου -1, δίπλα από τα απομεινάρια των κατοικιών, των λουτρών και των δρόμων, εξετάζοντας βιωματικά πόσο πολύ άλλαξαν οι γειτονιές σε βάθος 2.500 χρόνων. Το παιδικό εργαστήριο είναι ωραιάο και έχει περιβαλλοντική οπτική (24/9 και 25/9 στις 12:00).

Επίσης, το σαββατοκύριακο η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό από 17:00 έως 20:00.

Μαθήματα αειφορίας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το ήξερες ότι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται φυλαγμένα σχεδόν όλα τα ευρήματα από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα στην Αττική; Γι΄ αυτό και η συλλογή που στελέχωσε το μεγάλο κρατικό μουσείο, πέρα από πλουσιότατη (αριθμεί περίπου 11.000 κομμάτια) είναι και πολύ ευρεία σε θεματικές, έτσι που πάντα βρίσκεται δίαυλος επικοινωνίας με επίκαιρα θέματα.

Το ίδιο μοντέλο ακολουθά το μουσείο για τον ευρωπαϊκό θεσμό: με σημείο αναφοράς τη βιωσιμότητα, οι αρχαιολόγοι έχουν ετοιμάσει τρεις ξεναγήσεις για το κοινό την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή (23-25/9, πρόγραμμα εδώ), εστιάζοντας στην έννοια της ανακύκλωσης, όπως εκείνη εκφράστηκε με την επανάχρηση των γλυπτών στην αρχαία Ελλάδα και όχι μόνο.

Το σαββατοκύριακο η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στο Επιγραφικό Μουσείο μιλούν οι λίθοι

Έχεις επισκεφθεί ποτέ το λιλιπούτειο μουσείο που είναι στην Τοσίτσα, έχοντας εξειδίκευση στις αρχαίες επιγραφές; Ευκαιρία τώρα που θα προβληθούν τα πρώτα τρία μέρη από τη σειρά ντοκιμαντέρ Ομιλούντες λίθοι, μέσω της οποίας το πρωτογενές υλικό των αρχαίων επιγραφών ζωντανεύει σε αφηγήσεις. Μία εξ αυτών αναφέρεται στον λοιμό της Αθήνας, κατά την περίοδο που ξεκίνησε ο Πελοποννησιακός πόλεμος – πόσο επίκαιρο;

Οι προβολές είναι προγραμματισμένες για Σάββατο και Κυριακή (23-24/9, 19:30) με ελεύθερη είσοδο.

Βόλτα στη βιομηχανική κληρονομιά της Αθήνας

Πιλοποιείο Πουλόπουλος © Eurokinissi

Το δυναμικό του ΟΠΑΝΔΑ ενεργοποιείται με το κάλεσμα από τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έτσι που προσφέρονται δωρεάν δράσεις σε δύο χώρους που σημάδεψαν τη βιομηχανική ιστορία της πρωτεύουσας: το ιστορικό Πιλοποιείο Πουλόπουλου όπου εδρεύει η Πινακοθήκη και το εργοστάσιο μεταξιού στο Μεταξουργείου που είναι έδρα για το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα.

Σε αυτούς τους δύο χώρους πραγματοποιούνται εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου (11:00, αναλυτικό πρόγραμμα εδώ), αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ένας ιστορικός περίπατος στην περιοχή του Μεταξουργείου, όπου μέσω αρχειακού υλικού και των ξεναγήσεων οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στην ιστορία του 19ου και του 20ου αιώνα.