Φωτογραφίες: Release Athens Festival
LIVE

Στη συναυλία των Offspring γίναμε όλοι ξανά 15 χρονών

Το Release Athens Festival ξεκίνησε πολύ δυνατά και έβαλε τον πήχη ψηλά με ρυθμούς punk rock.

To Release Athens Festival ξεκίνησε και η αλήθεια είναι ότι μετά από μια τέτοια πρώτη ημέρα, ο πήχης έχει μπει ήδη πάρα πολύ ψηλά από όλες τις απόψεις. Η Πλατεία Νερού φόρεσε από νωρίς τα γιορτινά της και ο κόσμος γέμισε το χώρο για να απολαύσει όλες τις μπάντες, μέχρι να καταλάβουν τη σκηνή οι θρύλοι του punk rock, Offspring.

Πριν καν πέσει ο ήλιος, οι εξαιρετικοί Έλληνες The Overjoyed φρόντισαν να μας βάλουν στο κλίμα, ενώ οι Danko Jones ανέβηκαν ορεξάτοι και ζήτησαν από το κοινό να τους γιουχάρει(!) για να παίξουν με περισσότερη όρεξη. ΟΚ, γιατί να τους χαλάσουμε το χατίρι αφού έτσι ήθελαν.

Το VIP μπαλκόνι του opaponline.gr

Πριν καν ανέβουν στη σκηνή οι Subways, ο χώρος είχε γεμίσει και ήταν δύσκολο να πιάσεις θέση στα μπροστινά της, με τους Άγγλους να μας χαρίζουν ένα εξαιρετικά κεφάτο show, το οποίο φυσικά κορυφώθηκε με το “Rock & Roll Queen”, στο οποίο έβαλαν και ελληνικούς στίχους με την κλασική προφορά Ελληνοαμερικάνου τρίτης γενιάς που τα μιλάει μόνο το καλοκαίρι που επισκέπτεται την πατρίδα.

Κάπου εκεί, είχε έρθει η ώρα των Offspring και μαζί τους η ώρα της νοσταλγίας και των αναμνήσεων. Στο κοινό άλλωστε έβλεπες πολύ κόσμο πάνω από τα 30 και τα 40, που μεγάλωσε λιώνοντας στην εφηβεία του το Smash και το Americana. Αρκετοί εξ αυτών μάλιστα, είχαν φέρει μαζί τους και τα παιδιά τους, κάτι που όπως παραδέχτηκε και ο κιθαρίστας και ψυχή του συγκροτήματος, Noodles, σε αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε και θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, συγκινεί και κάνει ιδιαίτερα περήφανη την μπάντα.

Ρώτησα επίσης τον Noodles αν το punk rock έχει ηλικία και με διαβεβαίωσε πως σημασία έχει να το νιώθεις μέσα σου. Και πράγματι, όταν το ιστορικό συγκρότημα ανέβηκε στη σκηνή μέσα σε πανζουρλισμό και ακούστηκαν οι πρώτες νότες από το “Come out and Play”, ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Οι αναμνήσεις από την εφηβεία, όταν οι στίχοι των Offspring σε έκαναν να νιώθεις ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που σε καταλαβαίνουν εκεί έξω, τα σχολικά πάρτι, οι εκδρομές, οι φιλίες και οι έρωτες, όλα άρχισαν να επιστρέφουν, αφού ο καθένας μας έχει συνδέσει και κάποιο τραγούδι τους με ένα κομμάτι του δικού του παρελθόντος.

Κατά τη διάρκεια του σφιχτού τους set, ήταν φανερό ότι οι Offspring ξέρουν καλά τι θέλει να ακούσει το κοινό τους. “All I Want”, “Bad Habit”, “Gotta Get Away”, “The Kids Aren’t Alright”, “Self Esteem”, όλα τα χιτάκια ήταν εκεί και έκαναν το κοινό να ξεσπά και να χορεύει ασταμάτητα, με τους ίδιους ιδιαίτερα ορεξάτους, να κάνουν συχνά διαλείμματα για να μας μιλήσουν και να μας ευχαριστήσουν.

Offspring

Η διασκευή του “Blitzkrieg Bop” των Ramones ήταν μια ωδή στα δικά τους είδωλα σε ένα live που έμοιαζε με reunion πάρτι γεμάτο αναμνήσεις, έστω κι αν όλοι οι καλεσμένοι είχαν πια κοιλίτσα και λιγότερο μαλλί.

Οι Offspring μάς χάρισαν μια συναυλία τίμια και ειλικρινή, δείχνοντας ότι γνωρίζουν καλά τι θέλει το κοινό τους από εκείνους και αν ισχύει η παραδοχή του Noodles ότι θέλουν να ξεπεράσουν τους Rolling Stones σε διάρκεια, τότε απλά περιμένουμε το επόμενο ραντεβού με το ελληνικό κοινό. Τα ίδια θα θέλουμε να ακούσουμε, τα ίδια θα παίξουν και θα περάσουμε τέλεια. Κι αυτό είναι μια πολύ ωραία συμφωνία.