© Aris Oikonomou/ SOOC
ΠΟΛΗ

Τι αλλάζει στα εισιτήρια Ακρόπολης και αρχαιολογικών χώρων το 2024

Προστίθεται μία επιπλέον ημέρα ελεύθερης εισόδου τον χειμώνα, αλλά τα εισιτήρια αυξάνονται γενναία κατά 30-50%. Για τους εκλεκτούς που προτίθενται να πληρώσουν αδρά, θα προσφέρονται και πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη.

Τη στιγμή που οι φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων βρίσκονται στα κάγκελα με την πρωτοφανή απόφαση του ΥΠΠΟΑ να εκχωρήσει τη διαχείριση των πλέον κερδοφόρων ταμείων του χώρου της Ακρόπολης σε ιδιώτες με τον ανοιχτό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 29/12/2023 από τον ΟΔΑΠ, με αμοιβή 2 εκατ. ευρώ από την ανάδοχο εταιρεία για την ερχόμενη διετία –μια κίνηση ιδιωτικοποίησης που εγείρει ερωτήματα για τον σκοπό της, αλλά και τον μελλοντικό έλεγχο του κράτους στη διαχείριση των παχυλών εσόδων (περίπου 50 εκατ. ευρώ το έτος αποφέρει με τα τωρινά δεδομένα ο επίμαχος αρχαιολογικός χώρος)–, μόλις έλαβε έγκριση και δημοσιεύθηκε η καινούργια τιμολογιακή πολιτική των αρχαιολογικών χώρων με εφαρμογή σε δύο διαδοχικές φάσεις, το 2024 και το 2025.

Συγκεκριμένα, ομόφωνη ήταν η έγκριση για τα νέα δεδομένα στις τιμές και τα πακέτα εισόδου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, παρότι το καινούργιο μοντέλο διαχείρισης διαμορφώνει καταφανώς επισκέπτες διαφορετικών ταχυτήτων, με τις αυξήσεις να αγγίζουν το 30%. Από μεριάς του το Υπουργείο επεσήμανε πως οι αλλαγές αυτές ήταν «επιβεβλημένες με βάση τα δεδομένα της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων δύο ετών, της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου […] και το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές, αναθεωρημένες από πενταετίας, είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Βέβαια, εξίσου χαμηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι το μέσο εισόδημα στη χώρα, καθιστώντας έτσι από αρχές του 2024 τη σαρωτικά ανατιμημένη επίσκεψη στο μνημείο-σύμβολο του αρχαίου πολιτισμού μια επιλογή μάλλον προνομιακή, τόσο για τις οικογένειες όσο και τα σχολεία, που χάνουν πλέον την ευκαιρία του –50% κατά τη χειμερινή σεζόν (τότε που οι τουρίστες είναι μειωμένοι).

Παρακάτω, παρατίθενται συνοπτικά όλες οι αλλαγές που έρχονται στα εισιτήρια της Ακρόπολης και των αρχαιολογικών χώρων και αφορούν τους πολίτες της χώρας. Κατά την πρώτη φάση εφαρμογής που θα ισχύει από 1/4/2024, θα εφαρμοστούν τα εξής:

  • Καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου, με νέα ενιαία τιμή εισόδου για όλη τη διάρκεια του έτους.
  • Κατάργηση ενιαίων και κοινών εισιτηρίων (όπως εκείνο που κάλυπτε στο ίδιο πακέτο Ακρόπολη, Ναός του Διός, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά και Μουσείο Κεραμικού), με μόνη εξαίρεση το σύνολο Αρχαίας Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Αιγών.
  • Προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά την χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος-Μάρτιος): μαζί με την 1η Κυριακή, ημέρα ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι και η 3η Κυριακή κάθε μήνα.
  • Τίθεται σε εφαρμογή νέα υπηρεσία «εξατομικευμένης επίσκεψης» συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης εκτός ωραρίου (τα δίωρα 07:00-09:00 και 20:00-22:00), με «προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων», όπως αναφέρει το κείμενο. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του News24/7, το κόστος θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ για κάθε γκρουπ έως πέντε ατόμων!

Κατά τη δεύτερη φάση εφαρμογής που θα ισχύει από 1/4/2025, θα εφαρμοστούν τα εξής:

  • Πλήρης αναδιάρθρωση της κατάταξης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων (με βάση την επισκεψιμότητα), επανακαθορίζοντας αντίστοιχα και το ύψος των εισιτηρίων με τις αυξήσεις να προβλέπονται σε ποσοστό 30-50%. Συγκεκριμένα για την Ακρόπολη γνωρίζουμε ήδη ότι η είσοδος αυξάνεται στα 30 ευρώ (από 20 ευρώ).
  • Οι τιμές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία θα έχουν την εξής αντιστοιχία: χώροι με άνω των 200.000 επισκεπτών στο εισιτήριο των 20€, χώροι με 75.000 έως 200.000 επισκέπτες στο εισιτήριο των 15€, χώροι με 15.000 έως 75.000 επισκέπτες στο εισιτήριο των 10€ και χώροι με λιγότερους από 15.000 επισκέπτες ετησίως στο εισιτήριο των 5€.

Κατά τα άλλα, εξομαλύνονται οι διαφορές στην τιμή εισόδου για τους πολίτες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (δωρεάν για άτομα έως 25 ετών εντός Ε.Ε. και έως 18 ετών για άτομα εκτός Ε.Ε., αντί της ηλικίας έως 5 ετών που ισχύει σήμερα), ενώ το εισιτήριο μειωμένης εισόδου για τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. θα ισχύει αποκλειστικά για τη χειμερινή περίοδο, όχι την καλοκαιρινή.