ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι είναι η Arkopolis που ξεφύτρωσε στο κέντρο της Ελευσίνας

Ένα μεγάλο playground κατασκευασμένο αποκλειστικά από υλικά ανακύκλωσης, ένα έργο από τους TimeCircus που για να λειτουργήσει χρειάζεται τη συμμετοχή των κατοίκων της Ελευσίνας, τη συμμετοχή όλων μας.

Το απόγευμα του πρώτου Σαββάτου του Φλεβάρη, στην τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κατέφτασε στην Ελευσίνα ένα καραβάνι που είχε διασχίσει πεζή όλη τη διαδρομή από την Αμβέρσα: κοντά στους 10 μήνες χρειάστηκαν οι TimeCircus για να καλύψουν την απόσταση των 3.000 χλμ μ’ ένα τεράστιο τροχήλατο όχημα, ένα «πλοίο ξηράς» όπως το αποκαλούσαν, να μεταφέρει την πραμάτεια τους.

Έτυχαν σφοδρές μπόρες αλλά και λιακάδες, ήρθαν σε επαφή με εκατοντάδες κόσμου και κοινότητες στις εννέα χώρες που στάθμευσαν, μέχρι που έφτασαν στην παράλια βιομηχανική πόλη με το μήνυμα «να είσαι το ταξίδι και η μεταμόρφωση που περιμένεις». Αλλά, στην πρακτική των TimeCircus το νόημα δεν είναι στον προορισμό, αλλά στο ταξίδι, στη διαδικασία, στη συνεργασία και την κοινωνική ζύμωση. Γι’ αυτό, λίγους μήνες μετά την άφιξή τους στην «πόλη των αντιθέσεων», παραδίδουν το επόμενο πρότζεκτ:

Ένα μεγάλο playground σε πλάτωμα της Ελευσίνας, κατασκευασμένο από ξύλινο σκελετό και υλικά που προέρχονταν –αποκλειστικά– από ανακύκλωση.

Η Arkopolis, όπως το ονομάζουν, είναι ένας ελεύθερος πολιτιστικός χώρος για τους κατοίκους, που στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πρόκειται να φιλοξενεί δράσεις (τα εγκαίνια έγιναν πριν λίγες μέρες με ένα πάρτι, φαγητό κ.ά.), ενώ μετά το πέρας της διοργάνωσης θα μείνει ως εγκατάσταση στην πόλη για να αξιοποιηθεί από τους κατοίκους, τους συλλόγους και τη δημοτική αρχή.

Τι θα βρεις στην Arkopolis

Arkopolis

Για τη βελγική κολεκτίβα, η Arkopolis (σε συντομία, το Ark) είναι μια «κιβωτός αιώνιας νεότητας και πολιτισμού», ένα έργο σε διαρκή εξέλιξη που για να λειτουργήσει χρειάζεται τη συμμετοχή των κατοίκων της Ελευσίνας, τη συμμετοχή όλων μας. Αποτελεί δηλαδή ένα πρότζεκτ στη φιλοσοφία της κοινωνικής γλυπτικής που χάραξε ο Joseph Beuys – το κοινωνικό σύνολο είναι ένα σπουδαίο έργο τέχνης και ο artist βρίσκει απλά τον τρόπο να το πυροδοτήσει, να το θέσει σε λειτουργία.

Τον ρόλο αυτό επιτελούν οι δράσεις που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα στο μεγάλο ξύλινο playground – από συναυλίες, performance και dj πάρτι μέχρι γεύματα και άλλες δράσεις διαμοιρασμού. Να σημειώσουμε ότι θα προστεθεί ένα skate park, εκεί βρίσκεται επίσης το τροχήλατο «πλοίο ξηράς» με το οποίο ταξίδεψαν οι TimeCircus, ενώ η βασική δομή του χώρου είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πρώτα το 2017 από το δίκτυο των Constructlab στην πόλη Γκενκ του Βελγίου.

Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική κολεκτίβα που εστιάζει στο συλλογικό βίωμα του χώρου. Από εκεί προέρχεται και η απάντηση για τη μορφή τούνελ που κυριαρχεί στην ευμεγέθη ξύλινη κατασκευή: η αναφορά παραπέμπει στα τούνελ που κατασκεύαζε κάποτε η εταιρία Ford στη βελγική πόλη για εξορύξεις, ενώ σήμερα η ίδια αρχιτεκτονική τυπολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταφορικά για την ενίσχυση και την υποστήριξη της κοινωνικής ζύμωσης.

Στην περίπτωση της εγκατάστασης στην Ελευσίνα, το όνομα παίζει με το υπερτοπικό μνημείο της Ακρόπολης, αφήνοντας έναν υπαινιγμό για το ερώτημα του τι μνημεία έχουμε τώρα ανάγκη ως κοινότητα.

Arkopolis

Η κατασκευή στην Ελευσίνα είναι καθολικά προσβάσιμη. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, στον χώρο επί της Μαρί Κιουρί, όπου έχουν μάλιστα εγκατασταθεί οι TimeCircus σε καταλύματα-ιδιοκατασκευές που οικοδόμησαν φτάνοντας στην πόλη. Το προσεχές διάστημα, σταδιακά, θα ανακοινώνονται οι δράσεις που θα φιλοξενούνται στο Arkopolis.