Menelaos Myrillas / SOOC
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το χρονικό της αποβολής του Καφέ από το Νομισματικό Μουσείο

Τέλος εποχής για το Καφέ του Νομισματικού Ταμείου, καθώς έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η χρήση του χώρου περνά στα χέρια γνωστής αλυσίδας ταχυφαγείων.

Μετά από 16 χρόνια λειτουργίας το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου, ένα τοπόσημο και χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών δρώμενων, «αποβάλλεται» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το καφέ υπήρξε σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες και κοινό, έχοντας πάντα έναν ανοιχτό διάλογο με την πόλη. Στον χώρο του φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, βραδιές ποίησης και κινηματογράφου. Τώρα, το Υπουργείο Πολιτισμού παραχωρεί στο εξής τη χρήση του χώρου σε γνωστή αλυσίδα εστίασης που ουδεμία σχέση είχε με λειτουργία αναψυκτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.

Την αρχική ανακοίνωση έκανε ο Γιώργος Θαλασσινός, ο άνθρωπος που τρέχει όλα αυτά τα χρόνια το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου.

Θέλουμε να ενημερώσουμε τους φίλους και επισκέπτες μας ότι αύριο το πρωί (28/09/2023) το Υπουργείο Πολιτισμού, διά του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), θα προχωρήσει στη διοικητική αποβολή της εταιρείας ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ από το καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (ΝΟΜ), που το λειτουργούσε επί 16 χρόνια με ευαισθησία και ποιότητα.

Σημειώνουμε ότι:

Η εταιρεία έχει νόμιμη σύμβαση σε ισχύ για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου

Ο ΟΔΑΠ ή άλλος οργανισμός του ΥΠΠΟ ουδέποτε διατύπωσε οποιαδήποτε παρατήρηση ή μομφή ή απαίτηση αποχώρησης της εταιρείας από το Καφέ

Αντίθετα, ο ΟΔΑΠ, οι εκάστοτε Διευθυντές του Μουσείου, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου και χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του Κήπου, εκφράστηκαν εγκωμιαστικά για το έργο μας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Το Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, όλα αυτά τα χρόνια, φιλοξένησε εκατοντάδες ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, κινηματογραφικές βραδιές κ βραδιές ποίησης. Ο Κήπος του ΝΟΜ, από μία «τρύπα στη γεωγραφία» της Αθήνας που ήταν το 2009, έγινε ένα σημαντικό και αναγνωρίσιμο τοπόσημο πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προτίμησε να αγνοήσει όλα τα προηγούμενα, ακόμη και την ευαρέσκεια που το ίδιο είχε εκφράσει για το έργο και τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να «δωρίσει» το Καφέ του ΝΟΜ, μαζί με δεκάδες άλλα, σε μία αλυσίδα εστίασης που ουδεμία σχέση είχε με λειτουργία αναψυκτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους και που ελάχιστη σχέση έχει με επιχείρηση λειτουργίας χώρων εστίασης, μιας και είναι επιχείρηση franchising.

Λυπούμαστε βαθύτατα για μία ακόμη επίδειξη αναλγησίας και εχθρότητας για κάθε φιλότιμη προσπάθεια σ ’αυτή τη χώρα, επιφυλασσόμαστε για τα νόμιμα δικαιώματα μας και θα είμαστε ευγνώμονες για κάθε έκφραση συμπαράστασης.

Από το Υπουργείο Πολιτισμού λάβαμε την απάντηση του ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) στα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε. για την αποβολή της από το αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών. 

Ο ΟΔΑΠ απαντά στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της εταιρείας ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΑΣΗ ΑΕ για το αναψυκτήριο στο Νομισματικό Μουσείο

Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων απαντώντας στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της εταιρείας ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε. για την αποβολή της από το αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, δηλώνει τα εξής:
Η σύμβαση μίσθωσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία έχει λήξει από το 2017. Δεν ανανεώθηκε. Δεν παρατάθηκε.
Ο νόμος ορίζει ότι μετά τη λήξη της σύμβασης, το αναψυκτήριο παραδίδεται ελεύθερο, χωρίς καμία άλλη διαδικασία.

Ο ΟΔΑΠ υποχρεούται να ενεργήσει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, πράγμα που έκανε.

Πριν από τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού, όλοι οι κάτοχοι των αναψυκτηρίων με ληγμένες μισθώσεις, μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμένη εταιρεία, ειδοποιήθηκαν να τα παραδώσουν οικειοθελώς, προκειμένου να μην εκδοθεί σε βάρος τους πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής.
Η εταιρία ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ αρνήθηκε ρητά να παραδώσει το αναψυκτήριο αν και λειτουργούσε χωρίς σύμβαση και χωρίς άδεια λειτουργίας, πέραν της προηγούμενης καταχρηστικής χρήσης, σχεδόν επί μία εξαετία.
Η εταιρεία έχει οικονομικές εκκρεμότητες προς τον Ο.Δ.Α.Π. Η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη.

Από τις 31/01/2023 έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο η διακήρυξη (Αριθ. Πρωτ.: .ΟΔΑΠ/ΓΔ/ΑΤΠΑΠ/1497) ανοικτού δημοσίου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση αναψυκτηρίων / εστιατορίων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και του δικαιώματος εγκατάστασης αυτόματων πωλητών νερού και αναψυκτικού.

Η απάντηση της ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ σε μία ανώνυμη και «μη ανεπίληπτη» ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (διά του ΟΔΑΠ)

Τι ακριβώς υποστηρίζει το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωση;

1. “H σύμβαση μίσθωσης έχει λήξει από το 2017»
– Αλήθεια; Υπάρχει κάποιο έγγραφο 5 χρόνια μετά τη..λήξη της σύμβασης
πού απαιτεί να αποχωρήσουμε;
– Συνέχισαν να εισπράττονται κανονικά τα μισθώματα;
– Υπήρχε αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και του ΟΔΑΠ-ΥΠΠΟ ;
– Παρελήφθησαν επικαιροποιημένες επιστολές καλής εκτέλεσης της
σύμβασης ..που είχε λήξει;

2. “ Ο νόμος ορίζει ότι, μετά τη λήξη της σύμβασης, το αναψυκτήριο παραδίδεται..»
– Σύμφωνοι! Μετά τη λήξη της σύμβασης. Γιατί το ΥΠΠΟ δεν περίμενε το δικαστήριο να αποφασίσει – πολύ σύντομα – αν έληξε ή όχι η σύμβαση; Τι φοβάται;

3. “Η εταιρεία έχει εκκρεμότητες προς τον ΟΔΑΠ»
– Σοβαρά; Θα περιμένουμε τις αποδείξεις στο δικαστήριο. Μέχρι πρότινος πάντως ο ΟΔΑΠ αδυνατούσε να .. ανακαλύψει τις πληρωμές που είχαν γίνει με ηλεκτρονικές καταθέσεις (ebanking)!

4. « Η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη»
– Ωωω, η καταγγελία είναι σοβαρή. Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο προσπαθειών για βιώσιμη ανάπτυξη. Στην Ελλάδα ο ΟΔΑΠ και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό γραφείο δημιουργούν ομάδα μελέτης, ώστε να εντοπίσει βέλτιστες πρακτικές σε θέματα λειτουργίας – μεταξύ των άλλων – και αναψυκτηρίων Μουσείων.  Σε ποιόν αναθέτει ο ΟΔΑΠ να συνδράμει με την εμπειρία και τεχνογνωσία του την ομάδα μελέτης στα θέματα αυτά; Την «μη ανεπίληπτη» εταιρεία ΜΟΥΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ, που λειτουργεί άψογα τα αναψυκτήρια εντός του Εθνικού Αρχαιολογικού και στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου ! Ευχαριστήριες ή εγκωμιαστικές επιστολές Διευθυντών Μουσείων, των Συλλόγων Φίλων των Μουσείων, των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ-ΟΔΑΠ, εκδοτικών οίκων, φορέων, πρεσβειών κλπ απευθύνονται στην ίδια «μη ανεπίληπτη» εταιρεία! Εννοείται ότι στην ίδια «μη ανεπίληπτη» εταιρεία αναφέρονται ή απευθύνονται και τα χιλιάδες ενθουσιώδη σχόλια των επισκεπτών μας (Ελλήνων και μη), που μπορεί το ΥΠΠΟ να αναζητήσει στα κοινωνικά δίκτυα, στα ΜΜΕ, αλλά και στοTripAdvisor και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες παγκόσμιας εμβέλειας.

Απορούμε τέλος γιατί το ΥΠΠΟ (δια του ΟΔΑΠ και ανώνυμα) μπήκε στον κόπο να απαντήσει με έωλα, παραπλανητικά και τελικά «μη ανεπίληπτα» επιχειρήματα, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση, μετά από μία βάρβαρη εκπαραθύρωση, του εκπροσώπου της εταιρείας μας. Τι φοβήθηκε; Tι φοβάται;

Μιλώντας με την Ιωάννα Πεπελάση, υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία του Καφέ και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων τα τελευταία δέκα χρόνια, στεκόμαστε στην επόμενη ημέρα. Ο φόβος ότι θα χαθεί η πολιτιστική ταυτότητα του χώρου που καθιέρωσε τα καλλιτεχνικά δρώμενα, προσφέροντας ουσιαστικά πολλά περισσότερα από καφέ και σνακ. Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε πώς η αισθητική και η φιλοσοφία του χώρου θα συνεχίσουν να έχουν ως γνώμονα τον πολιτισμό, την πόλη και τους κατοίκους της.