ISTOCK
ΦΥΤΑ

10 απλά tips για να φροντίζετε σωστά την ορχιδέα σας

Δεν χρειάζεται να φοβάστε τις ορχιδέες. Αν τις φροντίσετε σωστά, μπορεί να ομορφαίνουν τον χώρο σας για πολύ καιρό.

«Έναν τρόπο να μην μου διαλύεται η ορχιδέα μπορείς να μου βρεις;», έγραφε ένα από τα σχόλια κάτω από το ποστ για τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ιδανικά για τον χειμώνα κι επειδή αφουγκραζόμαστε πάντα τον αναγνώστη, είπαμε να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα που απασχολεί πολλούς από τους plant parents της ζωής μας.

Οι ορχιδέες, ένα ομολογουμένως πανέμορφο φυτό, τρομάζουν πολλούς γιατί μοιάζουν κυκλοθυμικές και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως δεν θα μπορέσουν να τις κρατήσουν για καιρό στη ζωή. Είναι αλήθεια πως η φροντίδα τους δεν είναι πάντα το ευκολότερο πράγμα, αλλά όπως με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και οι ορχιδέες δεν θέλουν κόπο, αλλά τρόπο για να παραμείνουν όμορφες για μήνες ή και χρόνια.

Το σημαντικό είναι να παρατηρείτε πως συμπεριφέρεται η ορχιδέα σας για να ξέρετε πως πρέπει να της συμπεριφερθείτε κι εσείς. Κάθε φυτό είναι ξεχωριστό και έχει τον δικό του χαρακτήρα, αλλά υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που αν τους ακολουθήσετε, θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα.

ISTOCK

10 απλά tips για να φροντίζετε σωστά την ορχιδέα σας

  1. Οι ορχιδέες ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια φυτών που περιλαμβάνει χιλιάδες είδη και ποικιλίες. Τα πιο γνωστά είναι η ορχιδέα φαλαίνοψις, που την συναντάμε σε πολλά σπίτια, καθώς ευδοκιμεί πολύ εύκολα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και η ορχιδέα σιμπίντιουμ, που ευδοκιμεί σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια. Στην ελληνική ύπαιθρο ευδοκιμούν πολλά είδη άγριας ορχιδέας, που συνήθως έχουν μικρότερα άνθη από αυτά που βρίσκουμε στα φυτώρια και τα ανθοπωλεία.
  2. Οι περισσότερες ορχιδέες θέλουν πότισμα περίπου μια φορά την εβδομάδα. Γενικά να αποφεύγετε να τις ποτίζετε συχνότερα, γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες τους. Να έχετε στο νου σας πως το καλοκαίρι αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, μπορείτε να ποτίζετε το φυτό σας και κάθε πέντε μέρες, ενώ τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι ορχιδέες μπορούν να αντέξουν μέχρι και δέκα μέρες χωρίς πότισμα. Για να ποτίσετε σωστά μια ορχιδέα, πρέπει να βυθίσετε το γλαστράκι της σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ούτε πολύ κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό. Αφήνετε το γλαστράκι μέσα στην λεκάνη μέχρι να απορροφήσει νερό όλο το υπόστρωμα και στην συνέχεια το βγάζετε και το αφήνετε να στραγγίσει καλά πριν το βάλετε και πάλι στο κασπό του.
  3. Τοποθετήστε την ορχιδέα σας σε ένα φωτεινό σημείο, χωρίς όμως να να έρχεται σε επαφή με το απευθείας έντονο φως του ήλιου. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να την τοποθετήσετε μακριά από θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ και air condition, αλλά και από τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι μεταξύ 18-27°C.
  4. Οι ορχιδέες πρέπει να φυτεύονται σε πήλινες ή πλαστικές γλάστρες. Αν μάλιστα, έχετε το φυτό σας σε εσωτερικό χώρο, μπορείτε να πάρετε ειδικά διάφανα γλαστράκια που θα σας επιτρέπουν να βλέπετε τις ρίζες και να βεβαιώνεστε για την υγεία τους.
  5. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτά, οι ορχιδέες δεν φυτεύονται σε χώμα, αλλά σε μίγματα από διάφορα υλικά που μπορούν και στηρίζουν το φυτό, εξασφαλίζοντας παράλληλα την κατάλληλη διατήρηση υγρασίας και καλό αερισμό για τις ρίζες. Αυτά τα μίγματα συνήθως περιέχουν υλικά όπως πευκόφλουδα και φλούδες καρύδας.
  6. Οι ορχιδέες δεν απαιτούν πολλά θρεπτικά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει πως δεν θέλουν και πολύ λίπασμα. Γενικός κανόνας είναι πως κατά την περίοδο της βλάστησης λιπαίνουμε περίπου κάθε δύο εβδομάδες μες ειδικό λίπασμα για ορχιδέες, ενώ κατά την περίοδο της ανθοφορίας βάζουμε λίπασμα μια φορά τον μήνα.
  7. Όσο αφορά το κλάδεμα, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως πρέπει να γίνεται αφού έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος. Για να βεβαιωθείτε ότι θα κλαδέψετε σωστά την ορχιδέα σας, θα πρέπει να κόψετε στον πρώτο ή δεύτερο κόμβο του βλαστού, από τον οποίο βγαίνουν τα φύλλα, τα άνθη και νέοι βλαστοί.
  8. Αν θέλετε να πολλαπλασιάσετε το φυτό σας, αυτό μπορεί να γίνει με δύο εύκολους και σχετικά οικονομικούς τρόπους. Με την διαίρεση ριζωμάτων και με παράφυτα.
    α) Διαίρεση ριζωμάτων: Αν δούμε ότι η γλάστρα μας έχει γεμίσει με πολλές ρίζες, τότε μπορούμε να την χωρίσουμε σε 2 ή 3 κομμάτια και να τα βάλουμε σε νέα γλαστράκια που θα περιέχουν το ειδικό μίγμα που είπαμε στο τιπ νούμερο πέντε. Να θυμάστε πως κάθε νέο γλαστράκι πρέπει να περιέχει ψευδοβολβούς και οφθαλμούς που δίνουν τη νέα βλάστηση. Μην αγχωθείτε αν τα νέα σας φυτά αργήσουν να ανθοφορήσουν. Αυτό είναι φυσιολογικό.
    β) Παράφυτα: είναι γνωστά και ως κέικι και είναι και ο πιο εύκολος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε τις ορχιδέες σας. Όταν τα μικρά αυτά φυτά αποκτήσουν ριζίδια μήκους τουλάχιστον 3 εκατοστών μπορούμε να τα απομακρύνουμε από το μητρικό φυτό της ορχιδέας και να τα φυτεύσουμε σε υπόστρωμα πευκόφλουδας για να δημιουργήσουμε σταδιακά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, καινούρια φυτά ορχιδέας.
  9. Αποφεύγετε να αλλάζετε περιβάλλον και συνθήκες στην ορχιδέα σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαζικό μαρασμό των λουλουδιών της.
  10. Αν παρατηρήσετε ότι οι ρίζες του φυτού σας έχουν αρχίσει και σαπίζουν, μην απελπιστείτε αμέσως. Αφαιρέστε τα ξερά και σαπισμένα μέρη και φυτέψτε την ορχιδέα σας σε νέο μίγμα.