Unsplash Kate Darmody
ΦΥΤΑ

10 φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για τον χειμώνα

Τα φυτά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ομορφύνει ένα σπίτι, η φροντίδα τους όμως και ειδικά τον χειμώνα δεν είναι πάντα εύκολη. Υπάρχουν όμως και κάποια φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Κάποια στιγμή πέρυσι τον χειμώνα μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να βάλω λίγο περισσότερο πράσινο στη ζωή μου και συγκεκριμένα στο σπίτι μου. Πολύ γρήγορα αυτό το «λίγο περισσότερο πράσινο» έγινε «πολύ περισσότερο πράσινο» αφού με έπιασε με ελαφριά τρέλα με τα φυτά εσωτερικού χώρου και άρχισα να τα αγοράζω δύο-δύο.

Δεν είχα βέβαια συνυπολογίσει τον παράγοντα κρύο με αποτέλεσμα πολλά από τα φυτά εσωτερικού χώρου που αγόρασα να πεθάνουν. Αν σας έχει πεθάνει ποτέ κάποιο φυτό που αγαπήσατε έστω και για λίγο, θα καταλάβετε πως αισθάνθηκα όταν είδα τα φύλλα να μαραίνονται ένα-ένα. Κάποια κατάφερα να τα σώσω, κάποια άλλα όμως έχασαν την μάχη με το κρύο και αναγκάστηκα να τους πω αντίο.

Έτσι αποφάσισα πως τον φετινό χειμώνα θα είμαι καλύτερη plant mama και θα φροντίσω να επιβιώσουν όλα μου τα φυτά. Έτσι, ρώτησα, διάβασα και έμαθα ποια είναι εκείνα τα φυτά που αντέχουν περισσότερο στο κρύο.

Αν λοιπόν, θέλετε να βάλετε κι εσείς φέτος τον χειμώνα περισσότερο πράσινο στη ζωή σας, συνεχίστε να διαβάζετε.

Φυτό Νεφρίτη

Ένα φυτό που μοιάζει χαρούμενο ακόμα κι όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν. Το φυτό νεφρίτη αντέχει στο λίγο φως, αρκεί να το ποτίζετε περίπου μια φορά τον μήνα και να μην το έχετε στο απόλυτο σκοτάδι. Έχει σαρκώδη πράσινα φύλλα και θα ομορφύνει όποιον χώρο αποφασίσετε να το τοποθετήσετε.

Σανσεβιέρια

χειμώνα

Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και είναι ιδανικό για όσους ξεκινούν τώρα την συλλογή τους από φυτά, αφού μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και σε χώρους χωρίς παράθυρα και με ελάχιστο φως. Μάλιστα η σανσεβιέρια είναι τόση ανθεκτική που δεν θα την ενοχλήσει η ζέστη από τα καλοριφέρ, αλλά ούτε και ο ξηρός αέρας.

Ζάμια

χειμώνα

Ακόμη ένα φυτό εσωτερικού χώρου που όπως και η σανσεβιέρια μπορεί και επιβιώνει στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η ζάμια μπορεί να μην σας δείξει τα πιο ωραία της φύλλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά σίγουρα θα αντέξει το κρύο για να πάρει και πάλι τα πάνω της την άνοιξη. Μαζί με τους κάκτους είναι το φυτό που αντέχει περισσότερο την ξηρασία και τα φύλλα της παραμένουν γυαλιστερά τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Γενικά να θυμάσαι πως πολλές φορές το φυτό αυτό δίνει τον καλύτερο του εαυτό όταν εσύ το «ξεχνάς» και δεν ασχολείσαι συνέχεια μαζί του.

 Ασπιδίστρα

χειμώνα

Ένα φυτό που αντέχει εύκολα τον χειμώνα και που αγαπιόταν πολύ και από τους Βρετανούς κατά την βικτωριανή εποχή. Ακόμα κι αν την τοποθετήσετε σε έναν χώρο με λίγο φυσικό φως και πολύ κρύο αέρα, η ασπιδίστρα θα βρει τρόπο να επιβιώσει και να δείξει και πάλι το ωραιότερο πρόσωπό της την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Φυλλόδεντρο

χειμώνας

Υπάρχουν πάνω από 450 διαφορετικά είδη φυλλόδεντρου και είναι εξαιρετικά δημοφιλή, καθώς δεν χρειάζονται συχνό πότισμα. Χαρακτηριστικά θα πρέπει το χώμα τους να έχει στεγνώσει εντελώς πριν το ποτίσετε.

Πόθος

χειμώνα

Ακόμα ένα φυτό που δεν απαιτεί πολύ φως για να επιβιώσει. Έτσι ακόμα και τον χειμώνα που ο ήλιος λάμπει λιγότερο και οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο πόθος σας θα παραμένει όμορφος και θα συνεχίσει να αναρριχάται ή να κρέμεται αν επιλέξετε να τον κρεμάσετε κάπου ψηλά.  Δεν απαιτεί πολύ συχνό πότισμα. Μια φορά κάθε 1-2 εβδομάδες είναι αρκετή για να βγάλει τον χειμώνα.

Φίκος Ελάστικα

χειμώνα

Παρόλο που είναι ένα φυτό που αγαπά την υγρασία, ο φίκος ελάστικα μπορεί να επιβιώσει και χωρίς αυτήν και να μοιάζει υγιής και εντυπωσιακός ακόμα και τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες πέφτουν. Σε αυτό το βοηθά πολύ και το γεγονός πως έχει παχιά φύλλα.

Δράκαινα

χειμώνα

Πρόκειται για ένα τροπικό φυτό που τα καταφέρνει μια χαρά και στα μη τροπικά κλίματα, ενώ ο μεσογειακός χειμώνας δεν την απειλεί ιδιαιτέρως. Η δράκαινα μπορεί και ευδοκιμεί ακόμα κι αν δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις αχτίδες του ήλιου και δεν απαιτεί υγρασία για να μεγαλώσει, καθώς στην Χαβάη απ’ όπου και προέρχεται, φυτρώνει συνήθως κοντά στα ηφαίστεια.

Πεπερόμια

χειμώνα

Σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά, η πεπερόμια δεν αναζητά τον ήλιο, αλλά ούτε και το μπόλικο νερό. Μπορεί να επιζήσει και χωρίς αυτά. Αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά και στις μεγάλες δόξες της μοιάζει με μικρό θάμνο και έχει εξαιρετικά σαρκώδη φύλλα.

Αλόη

χειμώνα

Το θαυματουργό αυτό φυτό μεγαλώνει αργά αλλά σταθερά και δε φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαιτέρως από την πτώση της θερμοκρασίας, γεγονός που το κάνει ιδανικό για τους χειμερινούς μήνες. Παρόλα αυτά όμως η αλόη χρειάζεται μπόλικο φως, οπότε καλό είναι αν την τοποθετήσετε δίπλα σε κάποιο ανατολικό παράθυρο.

*Όλες οι φωτογραφίες είναι ISTOCK