ΠΟΛΗ

Τα αγαπημένα φυτά των Αθηναίων

10 Αθηναίοι της διπλανής πόρτας φωτογραφίζονται μαζί τους και εξηγούν τι είναι αυτό που τα κάνει λίγο πιο ξεχωριστά για τους ίδιους.

Αν γνωρίζουν κάτι όσοι ασχολούνται με τα φυτά, είναι ότι η φροντίδα τους μπορεί να λειτουργήσει αρκετά χαλαρωτικά. Αποτελούν το τέλειο αντίδοτο σε μία απαιτητική καθημερινότητα και ίσως ό,τι πιο κοντινό έχει ο καθένας στο σπίτι του σε πράσινο και φύση. Μάλιστα, πέραν ότι καλύπτουν το αισθητικό κομμάτι -αφού ένα φυτό συμπληρώνει ιδανικά τη διακόσμηση του σπιτιού- είναι και ευεργετικά για την υγεία.

Πώς ακριβώς το κάνουν αυτό; Απορροφούν τοξικές ουσίες του αέρα και απελευθερώνουν οξυγόνο (υπάρχουν μάλιστα και κατάλληλα φυτά για υπνοδωμάτιο) ενώ κάποια απωθούν τα έντομα (όπως ο βασιλικός και το μελισσόχορτο).

Το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρουν όμως είναι ότι πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς οι οποίοι ανανεώνουν τους χώρους του σπιτιού, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και μας φτιάχνουν τελικά τη διάθεση.

Ο εγκλεισμός που βιώσαμε όλοι εξαιτίας της Covid-19 στάθηκε αφορμή για να στραφούμε όλο και περισσότερο στα φυτά. Η ενασχόληση μαζί τους έδινε νόημα στις ημέρες της μαρμότας και τελικά η παρουσία τους στον χώρο, μείωσε το ανυπόφορο αίσθημα της μοναξιάς. Η καραντίνα πέρασε -ελπίζουμε για τα καλά- και στα ελάχιστα θετικά που άφησε πίσω της είναι και τα χαρούμενα φυτά.

Χαρούμενα, γιατί οι άνθρωποι που τα επέλεξαν συνεχίζουν να τα αγαπούν και να τα φροντίζουν. Ζητήσαμε, λοιπόν, από 10 Αθηναίους να φωτογραφηθούν με τα αγαπημένα τους φυτά και να μοιραστούν τι είναι αυτό που τα κάνει λίγο πιο ξεχωριστά για τους ίδιους.

Το παπιγιόν του Αντωνάκη Χριστοδούλου

Δεν έχω αγαπημένο φυτό στο μπαλκόνι μου αλλά έχω αγαπημένο μαγαζί που παίρνω φυτά, το Παπιγιόν στην Αγίας Ζώνης. Σε κάποια από τα φυτά εκεί έχει δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία και αυτό με συγκινεί πολύ. Ο Αχιλλέας, ο ιδιοκτήτης του Παπιγιόν είναι τρομερός, κάνει πολύ καλή δουλειά με τον χώρο και κάθε φορά που πηγαίνω μου κάνει δώρα! Μου αρέσει να περνάω χρόνο εκεί.

* Ο Αντωνάκης Χριστοδούλου είναι εικαστικός

Ο πόθος της Αναστασίας Γιάμαλη

φυτά αθηναίων

Δυστυχώς, με τα φυτά ο κανόνας ήταν «ό,τι αγαπώ εγώ πεθαίνει» μέχρι που μπήκε στη ζωή μου ο πόθος (Epipremnum aureum). Συμβιώνουμε αρμονικά αρκετά χρόνια πλέον, έχουμε αλλάξει διαμερίσματα και έχει απλωθεί σε αρκετά σημεία στο σπίτι. Είναι ιδανικός για όλους/όλες/όλα εμάς που δεν μπορούμε να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στη φροντίδα των φυτών αλλά τα αγαπάμε. Αράζει μόνος του, βρίσκει τον χώρο του, αναρριχάται αν βρει την ευκαιρία.

*Η Αναστασία Γιάμαλη είναι δημοσιογράφος

Η κέντια του Κοσμά Νικολάου

φυτά αθηναίων

Στη φωτογραφία είμαι εγώ με την κέντια μου, που αυτή την περίοδο είναι μέσα στο σπίτι, κοντά στη βιβλιοθήκη, η οποία για ακόμα μια φορά θέλει ξεκαθάρισμα. Tα συμπαθώ πολύ τα φυτά που ζούμε -μία έξω μία μέσα- μαζί στο σπίτι, τα αλλάζω θέσεις και ποτέ δεν είμαι σίγουρος για την τοποθέτηση τους.

Η κατάστασή τους επηρεάζεται πολύ από τη διάθεσή μου, πότε ασχολούμαι όλη την ώρα μαζί τους και πότε κάνω μόνο τα απαραίτητα για να μην καταστραφούν από την ξηρασία. Τα καλοκαίρια, αν λείψω τα περιποιείται ο πατέρας μου, είναι σημαντικός σύμμαχος στη φροντίδα τους, πάντα με ρωτάει και θέλει λεπτομέρειες για το πόσο νερό και πότε να τα ποτίσει.

*Ο Κοσμάς Νικολάου είναι καλλιτέχνης και συνιδρυτής του art studio 3137

Ο φίκος λιράτα της Κατερίνας Εξερτζόγλου

φυτά αθηναίων

Αυτή τη φωτογραφία την ανέβασα στο instagram με λεζάντα «χαζό παιδί με φίκο λιράτα» επαληθεύοντας το κλισέ ότι ο φίκος λιράτα είναι το πιο φωτογραφημένο φυτό των social media. Το φυτό μού το χάρισε εν μέσω καραντίνας -της ορθόδοξης- ένας άνθρωπος που αγαπώ πολύ και γι’ αυτό συνεχίζει να είναι το αγαπημένο μου.

Το έχω κανακέψει όσο κανένα άλλο και έχω καλέσει μέχρι και άνθρωπο να το δει γιατί δεν πήγαινε καλά και φοβόμουν ότι θα μου πεθάνει. Ευτυχώς, αναφέρω ότι επιβίωσε και συνεχίζει να είναι μέλος της οικογένειας για τρίτο χρόνο.

*H Κατερίνα Εξερτζόγλου είναι Βοηθός Επιμέλειας & Συντονίστρια Παραγωγής της Μπιενάλε της Αθήνας.

Η αλοκάσια μακρορίζα της Ελίνας Κακούρου

Είναι το πρώτο φυτό που μπήκε στο νέο μου σπίτι μόλις μετακόμισα οπότε το αγαπάω πάρα πολύ γιατί έχει τη δική του ιστορία. Το πήρα από έναn φίλο μου που λατρεύει τα φυτά και στο τέλος του καλοκαιριού αποφάσισε να πουλήσει πολλά από όσα φρόντιζε. Όλα τα έσοδα τα έδωσε σε φιλοζωική οργάνωση που φιλοξενούσε και παρείχε βοήθεια σε ζώα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα το 2021.

* Η Ελίνα Κακούρου είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων

Ο φίκος της Katherine Whittaker

Έχω μερικά φυτά στο διαμέρισμά μου αυτήν τη στιγμή -πλήρης αποκάλυψη, μερικά από αυτά φαίνονται λίγο ταλαιπωρημένα- αλλά αυτός ο φίκος είναι το πρώτο φυτό που αγόρασα όταν μετακόμισα στην Αθήνα το 2018. Όταν όλα έκλεισαν στον πρώτο γύρο της Covid-19, ζούσα μόνη μου σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο Μετς και υπήρχαν μέρες που δεν έβλεπα άνθρωπο.

Αλλά είχα αυτό το φυτό, του μιλούσα και ήταν σαν να με άκουγε. Μοιάζει τρελό, αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, το να μιλάς στα φυτά σου τα κάνει πιο χαρούμενα, και μερικές φορές νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που είναι το πιο υγιές από όλα.

*Η Katherine Whittaker είναι content creator 

Ο ανανάς της Ελένης Νικολούλια

Φυτά Αθηναίου

Μπορεί ένα φυτό να κάνει τα Εξάρχεια εξωτικά; Αν είναι ανανάς, η απάντηση είναι ναι.

*Η Ελένη Νικολούλια είναι δημοσιογράφος ποτών και συνιδιοκτήτρια του Difford’s Guide Greece

Το “kale” της Αφροδίτης Γκόγκογλου

Δεν ξέρω τι φυτό είναι, μού το έφεραν δώρο, αλλά ένα αγόρι που ήρθε ένα βράδυ με άφθονο αλκοόλ στο σπίτι, μού είπε ότι τα φύλλα του μοιάζουν με kale και έκτοτε το αποκαλώ έτσι. Είναι καλόβολο και, σε αντίθεση με τον γάτο μου, καθόλου needy.

Δε θέλει πολύ ή συχνό πότισμα, ούτε τρομερό φως, έχει βρει τη θέση του στη γωνιά δίπλα στην τηλεόραση, την οθόνη της οποίας καλύπτουν, όσο μεγαλώνει, τα φύλλα του. Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε άλλος θα του άλλαζε θέση αλλά στο τίμιο σπιτικό μας (συνήθως) δεν έχει καμία σημασία τι παίζει η τηλεόραση.

*Η Αφροδίτη Γκόγκογλου είναι δημοσιογράφος

Το φυτό που δε θυμάται πώς το λένε ο Αλέξανδρος Γκιγκόπουλος

φυτά αθηναίων

Στη μικρή ζούγκλα που έχει δημιουργηθεί στο διαμέρισμα, κάθε φυτό έχει τη δική του ιστορία και λαμβάνει τη δέουσα αγάπη. Ακόμα κι όταν δε θυμόμαστε πώς το λένε.

*Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος είναι bartender

Τα καραντινάτα της Ελένης Τσιμπρικίδου

φυτά αθηναίων

Καραντίνα περάσαμε. Γίνεται να μην έχω φυτά; Γι’ αυτό και τα ονομάζω: «Τα καραντινάτα».

*Η Ελένη Τσιμπρικίδου είναι ηθοποιός

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!