ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
URBAN

3 φυτώρια που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τα φυτά

Ζάμιες, σανσεβιέριες και πόθοι έχουν επιστρατευτεί τα τελευταία χρόνια για να ομορφύνουν τα σαλόνια μας και τα φυτώρια της Αθήνας έχουν σίγουρα το φυτό που ψάχνετε.

Στις μονοήμερες εκδρομές που συνηθίζω να κάνω με τους φίλους μου όταν μπει η Άνοιξη, υπάρχουν κάποιες σταθερές. Θα ακούσουμε τη δική μου ακατανόητη playlist, που επειδή συνδέεται αυτόματα με το Bluetooth του αυτοκινήτου και ακολουθεί αλφαβητική σειρά, θα ξεκινήσει πάντα με το «Αγάπη μου επικίνδυνη» του Στράτου Διονυσίου, θα τσακωθούμε για τα ψίχουλα της τυρόπιτας που λερώνουν το αμάξι, θα παριστάνουμε τους πολύ πλούσιους που πάνε να μαζέψουν λεμόνια στο εξοχικό τους στο Πορτοφίνο ή τους έκπτωτους Βρετανούς αποικιοκράτες που αναπολούν το παλατάκι τους στην Τζαϊπούρ και σίγουρα θα σταματήσουμε σε όλα τα φυτώρια που συναντάς διάσπαρτα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Δεν είναι εκδρομή, αν δε γεμίσει το πορτμπαγκάζ με φυτά και λουλούδια.

Όσο έμενα στο πατρικό μου, τα φυτά που αγόραζα ήταν για το μπαλκόνι, όταν όμως μετακόμισα στο δικό μου σπίτι, έγινα αυτό που κορόιδευα. Μια μιλένιαλ που συγκατοικεί με φυτά. Όλα ξεκίνησαν με μια κρεμαστή hoya και μια maranta leuconeura, γνωστή και ως φυτό προσευχής. Πλέον σε όλους τους χώρους του σπιτιού μου υπάρχουν πάνω από 20 φυτά και άλλα τόσα που έχω βάλει σε βαζάκια και περιμένω να βγάλουν ρίζες για να τα φυτέψω σε γλαστράκια.

Και επειδή δεν είμαι η μόνη 30something που μετά τα δύο πολύ δύσκολα χρόνια της πανδημίας, στράφηκε στα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο γιατί έχουν τη μαγική ικανότητα να ομορφαίνουν έναν χώρο με την παρουσία τους και μόνο, αλλά και επειδή η φροντίδα τους μπορεί να μετατραπεί σε μια αγχολυτική διαδικασία. Σε μια τσιμεντούπολη, όπως η Αθήνα, τα φυτά εσωτερικού χώρου αποτελούν πια μια όαση πρασίνου για πολλούς από μας και γι αυτό και βλέπουμε συνεχώς να ανοίγουν ολοένα και περισσότερα μαγαζιά με φυτά, ενώ και τα φυτώρια πια φέρνουν και πιο σπάνιες ποικιλίες και δεν αρκούνται στους βασιλικούς και τις τριανταφυλλιές που ομορφαίνουν τα μπαλκόνια.

Μάλιστα, τα φυτώρια είναι πολλές φορές και πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με τα μαγαζιά με φυτά και αυτός ήταν και ο λόγος που με έκανε να αναζητήσω τα πιο κοντινά σε εμένα φυτώρια, προκειμένου να μπορώ να πηγαίνω να αγοράζω τα νέα μου φυτά, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιήσω αυτοκίνητο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μπήκα με μια τεράστια orbifolia ή μια αλοκάσια που μου έφτανε πάνω από τη μέση, στο μετρό.

Αν λοιπόν, μένεις στην Αθήνα και αναζητάς το νέο φυτό που θα ομορφύνει τον χώρο σου, ρίξε μια ματιά σε αυτά τα 3 φυτώρια.

Θερμοκήπιο καλλωπιστικών φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

φυτώρια © Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στα περίπου 1.757 στρέμματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία φυτών, οι οποίες δε χρησιμεύουν μόνο για την εκμάθηση των φοιτητών, αλλά διατίθενται κανονικά προς πώληση. Η κεντρική του είσοδος βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού στον αριθμό 75 και αφού περάσετε την πύλη του, μπορείτε να χωθείτε ή και να χαθείτε στους γεμάτους λουλούδια και φυτά διαδρόμους του. Εδώ όλα τα φυτά καλλιεργούνται από τους φοιτητές και τους καθηγητές του πανεπιστημίου και κανένα φυτά δεν εισάγεται από το εξωτερικό. Το φυτώριο που άνοιξε τις πόρτες του 1970, είναι ίσως το πιο οικονομικό της Αττικής, αφού εκεί μπορείτε να βρείτε φυτά που κοστίζουν από 3 έως 5 ευρώ, ενώ το προσωπικό του μπορεί να σας κατατοπίσει αναλυτικά για τον τρόπο φροντίδας των φυτών που θα επιλέξετε.

ΦΥΤΩΡΙΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • Ιερά οδός 75, Αθήνα

Κέντρο Κήπου Βαγγελάτου

φυτώρια ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Στην Κυψέλη, μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, βρίσκεται μια μικρή πράσινη όαση για όσους αγαπούν τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Στο φυτώριο της οικογένειας Βαγγελάτου θα βρεις μονστέρες, καλαθέες, αλοκάσιες, πόθους, σανσεβέριες και πολλά άλλα trendy φυτά, αλλά και μεγάλη ποικιλία σε βιολογικά βότανα και μυρωδικά. Αυτός είναι και ο λόγος που θα δεις να τριγυρνούν εδώ millennials, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που αγαπούν τα φυτά ή που απλά θέλουν να βάλουν λίγο περισσότερο πράσινο στη ζωή τους.

ΚΈΝΤΡΟ ΚΉΠΟΥ ΒΑΓΓΕΛΆΤΟΥ

Φυτώριο Ξενούλης

@Φυτώριο Ξενούλης (facebook)

Βρίσκεται στο ύψος του Νομισματοκοπείου και λειτουργεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, ενώ είναι ο  λόγος που θα σας κάνει να μπείτε κι εσείς στο μετρό με φυτά, αν δεν οδηγείτε. Εδώ όλα τα φυτά που είναι προς πώληση, καλλιεργούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του φυτώριου, το οποίο ειδικεύεται κυρίως στις τριανταφυλλιές αλλά και στα δέντρα παντός τύπου όπως βερικοκιές, κερασιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, που μπορούν να μπουν και σε βεράντα, αλλά και σε μπαλκόνι εκτός από κήπους. Θα βρείτε επίσης αζαλέες, σεφλέρες, γαρδένιες, κυκλάμινα και κόλκρεστ.

ΦΥΤΩΡΙΟ ΞΕΝΟΥΛΗΣ
  • Μεσογείων 345, Χαλάνδρι