Πάνος Γεωργίου
ΠΟΛΗ

6 μαγαζιά με χειροποίητα κοσμήματα για μοναδικό στυλ

Σε αυτές τις μικρές επιχειρήσεις, που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους, βρίσκεις ξεχωριστά χειροποίητα κοσμήματα.

Η ανάγκη για δημιουργία, η αγάπη για το χειροποίητο, ακόμα και οι δυσκολίες που γέννησε η κρίση προ δεκαετίας, είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν τότε τη νέα γενιά να τολμήσει. Την τελευταία δεκαετία, άνθισαν αρκετές μικρές επιχειρήσεις σε πείσμα ενός συστήματος που ουδέποτε στάθηκε σύμμαχός τους.

Κάπως έτσι αναδύθηκαν μικρά καταστήματα, που μπορεί να ξεκίνησαν ακόμα και σε λίγα τετραγωνικά κάποιας παλιάς πολυκατοικίας, για να μεγαλώσουν στη συνέχεια και σήμερα να αποτελούν επιτυχημένες ιστορίες. Το χειροποίητο κόσμημα είναι ένας κόσμος ανεξάντλητης δημιουργίας και φαντασίας, αποτελώντας έτσι ένα ευρύ πεδίο για όποιον θέλει να καταπιαστεί με τα χέρια του. Έτσι, βρίσκει κανείς statement κοσμήματα για κάθε στυλ και budget, από brands που έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία να πουν.

Πριγκιπώ

Δέκα χρόνια παρουσίας έχει συμπληρώσει στην Αθήνα το Πριγκιπώ, και μέσα σε αυτά έχει καταφέρει να χτίσει ένα πολύ ξεχωριστό brand name. Μία ιδέα που ξεκίνησε ως ερασιτεχνική απασχόληση, έφτασε να αριθμεί μια μεγάλη ομάδα και να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Τα χειροποίητα κοσμήματα του Πριγκιπώ κατάφεραν να γεμίσουν ένα σημαντικό κενό στην τότε αγορά: δημιουργίες μοντέρνες και οικονομικές.

Πλέον, στο όμορφο κατάστημα που βρίσκεται στο Εμπορικό Τρίγωνο, βρίσκεις μόνιμες αλλά και εποχικές συλλογές, εμπνευσμένες από όσα αγαπάει η ομάδα του brand. Δαχτυλίδια, βραχιόλια, σκουλαρίκια, κολιέ, αλλά και αξεσουάρ όπως φουρκέτες μαλλιών και θήκες κοσμημάτων αναδεικνύονται στα ιδανικά δώρα για όσους αγαπάς, αφού στο Πριγκιπώ υπάρχει πάντα κάτι για τον καθένα και κυρίως για κάθε budget.

Μία από τις πιο αγαπημένες μας συλλογές είναι η Catchphrase, που απαρτίζεται από μενταγιόν με φράσεις όπως «στείλε μου όταν φτάσεις», «πάρε ζακέτα» και «δείξε μου τ@ φίλ@ σου».

Cat Black (Neon Raum)

Το Neon Raum είναι ένας δημιουργικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας που λειτουργεί ως φωτογραφικό στούντιο, σημείο πώλησης ανεξάρτητων εκδόσεων και εκθεσιακός χώρος που παρουσιάζει νέα και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands και σχεδιαστές. Εμπνευστές του είναι οι The Dreamer και Cat Black, με τη δεύτερη να έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια το δικό της brand κοσμημάτων.

Το Cat Black Jewelry αποτελεί το προσωπικό πρότζεκτ της Diana, μιας σχεδιάστριας κοσμημάτων που αγαπάει πολύ τις γάτες, ειδικά τις μαύρες. Η ενασχόληση με το χειροποίητο κόσμημα και όχι μόνο, ξεκίνησε ως χόμπι από μικρή ηλικία και τελικά εξελίχθηκε σε ένα brand με ξεχωριστές δημιουργίες.

Η φύση, η αστρολογία, οι αρχαίοι πολιτισμοί, η ανθρώπινη ανατομία, οι διαφορετικές θρησκείες, η μουσική και φυσικά οι γάτες επηρεάζουν τη σχεδιάστρια και αποτελούν βασικές πηγές έμπνευσης για να δημιουργεί statement κομμάτια από ορείχαλκο, ασήμι, χρυσό και ημιπολύτιμους πολύτιμους λίθους.

Break A Stone

κοσμήματα

Η Αγγέλικα ξεκίνησε να κατασκευάζει κοσμήματα το 2012 και οι δημιουργίες της ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή για το ξεχωριστό τους στυλ. Για τα κοσμήματά της απαιτούνται πολλές ώρες εργασίας στον πάγκο, καθώς όλα φτιάχνονται αποκλειστικά στο χέρι και υλικά όπως ο μπρούντζος, το ασήμι και  οι κομψά κομμένοι ή ακατέργαστοι ημιπολύτιμοι λίθοι. Μάλιστα, συχνά τα σχήματα και τα χρώματά τους καθορίζουν και το κομμάτι που δημιουργεί η σχεδιάστρια.

Η αισθητική του Break A Stone ισορροπεί μεταξύ των vintage ευρημάτων στο κουτί κοσμημάτων της γιαγιάς σου και του σύγχρονου edgy σχεδιασμού κοσμημάτων. Η μικρή ανεξάρτητη επιχείρηση της Αγγέλικας έχει γίνει γνωστή και στο εξωτερικό, με τις φανταστικές της δημιουργίες να ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος και να δημιουργούν μοναδικά συναισθήματα σε όποιον έχει την τύχει να τη γνωρίσει.

Hermina Athens

κοσμήματα Kristin Kougiou

Διαχρονικά κομμάτια επηρεασμένα από μια πλούσια κληρονομιά που έχει τις ρίζες του στην ελληνική μυθολογία και την τέχνη βρίσκεις στο Hermina Athens. Τα στοιχεία της ασυμμετρίας, της τραχύτητας και της παράδοσης που εκτιμάται γεννούν μοναδικά κοσμήματα που φέρνουν συχνά στο μυαλό, τον ανεπιτήδευτο τρόπο ζωής του ελληνικού καλοκαιριού.

Οι δημιουργίες του brand κρύβουν μια βαθιά αγάπη και σεβασμό για την ομορφιά του ατελούς, στην οποία, όπως λέει άλλωστε και η δημιουργός του, οφείλουμε όλοι τη μοναδικότητά μας.

HERMINA ATHENS

Kakuru Jewelry

κοσμήματα Πάνος Γεωργίου

Πίσω από το καλαίσθητο και μοντέρνο brand Kakuru Jewelry βρίσκεται ένας ταλαντούχος και υπέροχος άνθρωπος. Οι δημιουργίες της Ελίνας Κακούρου αντανακλούν την αισθητική και τον χαρακτήρα της. Κοσμήματα κομψά, χωρίς υπερβολές αλλά με ουσία. Η ενασχόλησή της με τα κοσμήματα, ξεκίνησε άλλωστε από την εσωτερική της ανάγκη να ασχοληθεί με κάτι χειροποίητο και καλλιτεχνικό ως τρόπο να εξωτερικεύσει συναισθήματα και προβληματισμούς.

Το κατάστημα στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το εργαστήριό της, στο κέντρο της Αθήνας, και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε κάθε κόσμημα να αποτελεί μια φυσική συνέχεια του άλλου.  Η Ελίνα δουλεύει με μέταλλο ασήμι ή χρυσό, με ξύλο ελιάς και με πετρώματα που ανακαλύπτει, τιμώντας αρκετά συχνά τον τόπο καταγωγής της τη Λακωνία.

Μέσα από τις συλλογές της, η σχεδιάστρια εκφράζει κοινωνικές ανησυχίες και δείχνει πώς ένα κόσμημα μπορεί να εγείρει συζητήσεις σχετικά με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, τη διαφορετικότητα και φυσικά τη συμπερίληψη.

KAKURU JEWELRY

Sanktoleono

κοσμήματα

Η σύζευξη του παλιού με το νέο αποτελεί τη βάση της δημιουργικής διαδικασίας του Sanktoleono. Επηρεασμένη από το υπόβαθρο των θεολογικών σπουδών, τα αρχαία θρησκευτικά σύμβολα και μοτίβα των φυλών, η Νάγια κατασκευάζει κοσμήματα από ακατέργαστα φυσικά υλικά και σπάνια vintage ευρήματα.

Γεωμετρικά μοτίβα που μοιάζουν με αυτά των Αζτέκων, μη επεξεργασμένα ορυκτά, ακατέργαστος ορείχαλκος και ζωντανά υλικά όπως φτερά και κοράλλια συνθέτουν τη σκηνή ενός μυστηριώδους τελετουργικού σύμπαντος, αρχαίου και ταυτόχρονα παράξενα φουτουριστικού.

SANKTOLEONO
  • Νικίου 15, Αθήνα
  • 2130409727