© Barber Rules
URBAN

Αγαπητοί barbers, τι σημαίνει μοντέρνο κούρεμα σήμερα;

Μιλήσαμε με μερικούς από τους καλύτερους και πιο έμπειρους barber owners στην πόλη, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 4ο Barber Expo – έναν θεσμό που σφυγμoμετρά τη «τέχνη των ψαλιδιών» και επιστρέφει.

Βέβαια και υπάρχει ακόμη κόσμος που βολεύεται με ένα απλό κούρεμα χωρίς απαιτήσεις – μικρή σκάλα κάτω, μεγάλη σκάλα επάνω, έτοιμος. Αλλά ακόμη και για αυτή τη μερίδα χρειάζεται απλά ένα απόγευμα στη σωστή καρέκλα, ώστε να αλλάξει άποψη.

Διότι, στην τελική, ζητούμενο δεν είναι μόνο το look και τα επιδέξια χέρια. Ένα σωστό μπαρμπέρικο σήμερα δεν κρίνεται μόνο στην ακρίβεια του lining και στα mullets, αλλά στη γενικότερη εμπειρία που προσφέρει στον πελάτη, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό. Είναι το κλίμα, η παρέα και πάνω από όλα η ανάταση που κανονικά πρέπει να σου αφήνει σαν επίγευση στο στόμα η διαδικασία της περιποίησης, τη στιγμή που βγαίνεις από το μαγαζί και σε χτυπάει καθαρός αέρας. Τότε ακριβώς είναι που ένας άμαθος καταλαβαίνει πόσα εκατοντάδες κουρέματα πήγαν στράφι τα περασμένα χρόνια.

Για να φτάσουν και να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο, υπάρχουν επαγγελματίες που δεν ησυχάζουν ποτέ. Παράλληλα με το day to day στο μαγαζί τους, κυνηγούν σεμινάρια ακόμη και εκτός συνόρων, κυνηγούν διαγωνισμούς και δηλώνουν συμμετοχή για βραβεία, και βέβαια φροντίζουν να παρίστανται στο Barber Expo – το ξεχωριστό section μέσα στο Athens Tattoo Expo, που βρίσκεται φέτος στην 4η χρονιά του και αναδεικνύεται σε θεσμό για την εξελισσόμενη τέχνη του barbering. Όπως μου εξηγούν, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μείνεις up to date σήμερα, όσο μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στον κλάδο.

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή expo (10-12 Νοεμβρίου στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι, προπώληση εισιτηρίων εδώ), απευθυνθήκαμε στους ιδιοκτήτες μερικών από τα καλύτερα barber shops στην Αθήνα και όχι μόνο, ζητώντας τους να μας απαντήσουν στο ερώτημα που φωλιάζει στο πίσω μέρος του μυαλού τους, από τη στιγμή που κυνηγούν το «εδώ και τώρα» στην τέχνη του barbering: Τι σημαίνει μοντέρνο κούρεμα σήμερα; Ποιες γραμμές το ορίζουν και τι παρατηρούν στις τάσεις τα τελευταία χρόνια; Είναι θέμα κουρέματος είτε φιλοσοφίας του κουρέα;

Και το δεύτερο που τους ζητήσαμε ήταν το προσωπικό τους μυστικό για το πώς σπάνε τον πάγο σε νέους πελάτες. Όπως είπαμε, το σωστό μπαρμπέρικο δεν κρίνεται μόνο στα δάχτυλα που πιάνουν το ψαλίδι, όσο επιδέξια και αν είναι αυτά.

Hood Branded | Χρήστος Παππάς

κούρεμα

«Κατά τη γνώμη μου, το μοντέρνο κούρεμα δεν καθορίζεται από την τεχνική ή το styling το οποίο θα κάνει ο κομμωτής, αλλά από όλο το style του ίδιου του πελάτη – εάν του ταιριάζει, αν τελικά το “φοράει” και δεν τον “φοράει”. Μπορεί, για παράδειγμα, να δεις ένα πολύ κλασικό κούρεμα τύπου old school και ο πελάτης να το υποστηρίζει 100%. Και αυτό είναι μοντέρνο. Σήμερα που το barbering έχει εξελιχθεί σημαντικά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι τα σεμινάρια δεν περιορίζονται μόνο στο κούρεμα, αλλά στο πώς να βελτιωθούν όλες οι πτυχές ενός barber. Πέρα από τις τεχνικές, δηλαδή, που εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, το μοντέρνο καθορίζεται και από την εμπειρία του πελάτη.

Και πιστεύω ότι όταν προσπαθείς επίμονα να δείξεις εξυπηρετικός σε έναν πελάτη από το πρώτο δευτερόλεπτο, π.χ. να του πάρεις το μπουφάν και γενικά να του φερθείς σαν να είναι βασιλιάς, καταλήγεις στο αντίθετο αποτέλεσμα από το να σπάσει ο πάγος. Δημιουργείται μεγαλύτερη απόσταση, αντί να μικραίνει. Εγώ προσωπικά κάνω ακριβώς ό,τι θα έκανα με κάθε άτομο που γνωρίζω πρώτη φορά: εστιάζω στα κοινά που έχουμε και συζητάμε για αυτά. Λειτουργώ, δηλαδή, ανάλογα με τον πελάτη που έχω απέναντί μου και έτσι η όλη εμπειρία γίνεται πιο ευχάριστη για εκείνον.»

Ο Χρήστος Παππάς είναι master barber και ιδιοκτήτης στο Hood Branded, το οποίο εδρεύει στο Μαρούσι από το 2016, με έμφαση στο neo traditional. Έχει εκπαιδευτεί στις μεγαλύτερες σχολές της Ευρώπης και είναι κάτοχος 11 ειδικοτήτων στο ανδρικό κούρεμα και ξύρισμα.

Χρήστος Κουγιετάκης | Hell’s Barber

«Μοντέρνο κούρεμα μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Ως γνωστόν, οι τάσεις και η μόδα εξελίσσονται διαρκώς χωρίς να υπάρχει ένας και μόνο κανόνας για να δώσεις ορισμό. Κάποτε, μοντέρνο ήταν το old school και αυτό ήταν η αρχή της αλλαγής απ’ το κλασικό στην καινούργια εποχή. Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε ότι μια νέα γενιά καλλιτεχνών πήρε τη σκυτάλη στον χώρο, και από το βαρύ old school ρεύμα [σ.σ.για παράδειγμα, το pompadour] γυρίσαμε σε ανάλαφρα και φυσικά χτενίσματα, συνδυαστικά με εντυπωσιακά fades hair designs και mullets, τα οποία τώρα τελευταία κάνουν πάταγο.

Γενικά, αυτό είναι για μένα το μοντέρνο κούρεμα σήμερα:

Κάτι που να φαίνεται φυσικό, ανάλαφρο και ατημέλητο, ανεξάρτητα με την προσπάθεια που έχεις καταβάλει για να το φτιάξεις. Με ασύνδετα σχήματα, χωρίς αυστηρές γραμμές, τα οποία να δένουν αρμονικά στο μαλλί και να δημιουργούν συνολικά ένα αποτέλεσμα κόντρα στα κλασικά σχήματα.

Όσον αφορά τους νέους πελάτες, συνήθως αποφεύγω να κάνω προσωπικές ερωτήσεις. Στην αρχή, εστιάζω περισσότερο στο κούρεμα και έπειτα, μόλις βρω την ευκαιρία, θα χρησιμοποιήσω λίγο χιούμορ, π.χ. θα πειράξω τον συνάδελφο στη δίπλα καρέκλα, δημιουργώντας έτσι ένα φιλικό κλίμα και καλώντας τον πελάτη διακριτικά να μπει στην παρέα. Στο επόμενο ραντεβού, το κλίμα θα είναι ήδη πιο χαλαρό και ευχάριστο, οπότε θα έχω το περιθώριο να προτείνω και αλλαγές που ίσως αναζητά και τον έκαναν να έρθει στην καρέκλα μου.»

Ο Χρήστος Κουγιετάκης, έχοντας πολύχρονη εμπειρία στον χώρο του barbering, δημιούργησε το Hell’s Barber στη Νέα Ιωνία το 2019, στελεχώνοντας τη δική του ομάδα, «με έμφαση στη λεπτομέρεια που κάνει την τελική εικόνα να φαίνεται εκρηκτική».

Γιώργος Γιαννακάς | Men stories by giannakas

κούρεμα

«Το μοντέρνο haircut είναι τέχνη 100%. Αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς και αν δεν το ακολουθήσεις, πολύ σύντομα θα μείνεις πίσω. Για μένα, πρώτα και κύρια είναι θέμα φιλοσοφίας: το μοντέρνο κούρεμα είναι ελευθερία έκφρασης και δημιουργικότητας.Το να διαβάζεις τους ανθρώπους και να ικανοποιείς τις ανάγκες τους είναι από μόνο του ένα είδος τέχνης. Προσαρμοζόμαστε λοιπόν στις σύγχρονες τάσεις και τη διάθεση του πελάτη. Οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη, είναι πολλοί. Το ίδιο και οι αποφάσεις, σε συνδυασμό με τη γνώση των κατάλληλων προϊόντων και εργαλείων για να έχεις το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Για να σπάσει ο πάγος, αφήνω πάντα πρώτα τον πελάτη να μου περιγράψει τι σκέφτεται να κάνει στα μαλλιά του. Μετά, θα τον κοιτάξω στα μάτια από τον καθρέφτη και θα τον ρωτήσω: Με εμπιστεύεσαι; Συνήθως, η απάντηση του πελάτη είναι θετική, οπότε απαντάω: Τότε, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω και θεωρώ καλύτερο για σένα. Στο τέλος, πάντα εισπράττω ένα χαμόγελο ακούγοντας να μου λέει ότι είναι αυτό που ήθελε.

Γενικά, η συμβουλή μου προς κάθε barber είναι να είναι πάντα ο εαυτός του. Μόνο έτσι θα νιώσει άνετα ο πελάτης και θα αφεθεί. Χρειάζεται να έχεις ευγένεια, ειλικρίνεια και σεβασμό προς τον πελάτη».

O Γιώργος Γιαννακάς καταπιάστηκε από έφηβος με τα ψαλίδια και σήμερα κατέχει ένα από τα πιο εξελιγμένα μπαρμπέρικα στην Ελλάδα, το Men stories στην πόλη της Κορίνθου, έχοντας αποσπάσει σειρά από διακρίσεις, με πιο πρόσφατο το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό Best Greek Barber of the Year το 2023.

Κωνσταντίνος Περράκης | Barber Rules

κούρεμα

«Όταν λέμε μοντέρνο κούρεμα, εννοούμε τις τάσεις που κυριαρχούν ανά εποχή, αλλά αυτές πρακτικά αφορούν μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων – ένα συγκεκριμένο target group: κατά βάση, τη μόδα ακολουθούν άτομα ηλικίας 18-35 ετών, οι μεγαλύτεροι πιο δύσκολα. Αυτή τη στιγμή, τα ζητούμενα είναι έντονα σβησίματα, περισσότερο lining και γενικότερα πιο απαιτητικό κούρεμα στην καθημερινή περιποίηση.

Κάνοντας βέβαια αυτή τη δουλειά 20 χρόνια, παρατηρώ έναν κύκλο στη μόδα, μια ανακύκλωση στις δεκαετίες και στα στυλ που ψάχνει η νέα γενιά. Την προηγούμενη πενταετία-εφταετία, για παράδειγμα, επικρατούσε το traditional look με πολύ έντονα σβησίματα και χωρίστρες, ενώ τώρα έχουμε περάσει στις μπροστινές φράντζες – επιστρέψαμε, δηλαδή, στα 80s.

Στο να μείνεις up to date σε αυτές τις αλλαγές βοηθούν και τα σεμινάρια, είτε αφορούν τις νέες τεχνικές στις τάσεις της μόδας, ή ακόμη και την εμπειρία του πελάτη από τη στιγμή που μπαίνει στο μαγαζί μέχρι τη στιγμή που πηγαίνει στο ταμείο. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα υπάρχουν δεκάδες επιλογές εκεί έξω, που σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις τον τρόπο που θα εκπαιδευτείς ως barber, όπως είναι το look and learn και το hands on.

Για να σπάσω τον πάγο, ξεκινάω με απλές ερωτήσεις. Ρωτάω, πώς μας βρήκες, μένεις εδώ κοντά, με τι ασχολείσαι κ.ο.κ. Πρώτα, πρέπει να καταλάβεις εάν το άτομο που κάθεται στην καρέκλα σου έχει όρεξη να μιλήσει ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, ψάχνεις κοινά ενδιαφέροντα και αναπτύσσεις σταδιακά τη σχέση πελάτη-κουρέα. Αλλά υπάρχουν και πελάτες που δεν θέλουν να πουν τίποτα, μόνο να απολαύσουν το κούρεμα.»

Ο Κωνσταντίνος και οι αδελφοί Περράκη είναι τρίτη γενιά κομμωτών και συνεχίζουν την παράδοση, με έδρα το Barber Rules στο Χαλάνδρι, ένα κλασικό κουρείο το οποίο ειδικεύεται σε παραδοσιακά ανδρικά κουρέματα και ξυρίσματα με ζεστή πετσέτα.