Άκης Κατσούδας
ΠΟΛΗ

Ένα πρωινό σ’ ένα μπαγκλαντεσιανό κουρείο στο Κουκάκι

Η ιστορία του 29χρονου Amol που πέρασε από Ιράν, Ντουμπάι και Τουρκία για να φτάσει μέχρι την Ελλάδα και η τάση με τα ανατολίτικα μπαρμπέρικα που έχουν ανοίξει σε όλη την πόλη.

Η ώρα μπορεί να είναι λίγο μετά τις δέκα το πρωί αλλά στο κομμωτήριο Krishna στην οδό Δημητρακοπούλου 87 στο Κουκάκι, έχει φτάσει ήδη ο πρώτος πελάτης. Με το που περνάμε την είσοδο, ο ήχος από τη μουσική που παίζει σε μια τηλεόραση πάνω από τη βιτρίνα μάς τραβά την προσοχή. Όπως μας εξηγεί ο Amol, ο οποίος έχει τελειώσει το κούρεμα και έχει βγάλει τη λεπίδα για να αρχίσει το ξύρισμα, πρόκειται για εκκλησιαστική μουσική από το Μπαγκλαντές, την πατρίδα που άφησε πριν από δέκα χρόνια για να έρθει στην Ευρώπη και να κυνηγήσει μια καλύτερη ζωή.

Ο ίδιος έφτασε στην Ελλάδα το 2011, δούλεψε σ’ ένα κουρείο, ωστόσο, όπως εξηγεί τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. «Δεν υπήρχε δουλειά, ούτε λεφτά. Γίνονταν και συνέχεια φασαρίες» εξηγεί ο 29χρονος Amol. Τότε, λοιπόν, πήρε την απόφαση να φύγει από την Αθήνα και να πάει πίσω στην Τουρκία. Εκεί έζησε για δύο χρόνια και εργάστηκε σ’ ένα κατάστημα με ρούχα, πουλώντας μπλούζες, παντελόνια και ό,τι άλλο υπήρχε σε αυτό. Έμενε στον Γαλατά, μια γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, αλλά η ζωή ήταν ασύμφορη, καθώς τα νοίκια και το φαγητό ήταν πολύ πιο ακριβά συγκριτικά με την Ελλάδα.

Η δύσκολη ζωή στο Μπαγκλαντές και το ταξίδι μέχρι την Ελλάδα

κουρείο

Το 2013 επέστρεψε στην Αθήνα και από εκείνη τη μέρα δεν έφυγε ποτέ. Σήμερα, εργάζεται στο κουρείο στο Κουκάκι και η ζωή του πάει μια χαρά. Μένει στην πλατεία Κολιάτσου και η δουλειά του ως κουρέας του επιτρέπει να έχει μια αξιοπρεπή ζωή, αυτή που έψαχνε όταν έφυγε από το Μπαγκλαντές σε ηλικία μόλις 18 ετών. «Έμενα σ’ ένα χωριό 15 λεπτά από την Ντάκα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στο Μπαγκλαντές. Για να φτάσω μέχρι την Ελλάδα πέρασα από το Ιράν, το Ντουμπάι, την Τουρκία. Ωραία ήταν στο Ντουμπάι αλλά έκανε πολλή ζέστη» λέει γελώντας.

Με τα ψαλίδια άρχισε να ασχολείται από μικρό παιδί. Όπως σημειώνει ο ίδιος, οι συμπατριώτες είναι πολύ καλοί στο κούρεμα κι αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς κάνοντας μια πρόχειρη αναζήτηση στο Youtube ή στο TikTok, όπου φαίνονται Μπαγκλαντεσιανοί να κουρεύουν με σπαθιά, ακόμη και με φωτιές.

κουρείο

Τα τελευταία χρόνια η μόδα με τα ανατολίτικα κουρεία έχει επεκταθεί σε όλη την πόλη, καθώς όπου κι αν βρεθεί κανείς θα πέσει πάνω τους. Άλλωστε η αισθητική τους είναι μοναδική. Τα λευκά φώτα που αντανακλούν πάνω στους καθρέφτες οι οποίοι περικυκλώνουν τον χώρο, τα πλαστικά λουλούδια αλλά και τα δεκάδες πρόσωπα με τα ιδιαίτερα κουρέματα που διακοσμούν τη βιτρίνα, είναι κάτι που συναντάς μόνο εκεί.

Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα, είναι και αυτά μερικών ποδοσφαιριστών, όχι, όμως, όποιων κι όποιων, αλλά του Cristiano Ronaldo, του Lionel Messi και του Neymar. Τον ρωτάμε για το ποιος είναι ο αγαπημένος του και ποιος κάνει τα καλύτερα κουρέματα. «Μ’ αρέσει πολύ ο Neymar. Ο Ronaldo μπλέκεται συνέχεια σε φασαρίες και δεν τον συμπαθώ. Ο Messi από την άλλη είναι πολύ καλό παιδί» προσθέτει. Το αγαπημένο του άθλημα, όμως, δεν είναι το ποδόσφαιρο αλλά το κρίκετ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τόσο στο Μπαγκλαντές όσο και στις τριγύρω χώρες, το συγκεκριμένο άθλημα είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί άλλωστε και από την πορεία της εθνικής ομάδας κρίκετ της χώρας, η οποία έχει καταφέρει να φτάσει στην ιστορία της δύο φορές στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ έχει μόνιμη θέση εδώ και δεκαετίες στην τελική φάση των διοργανώσεων.

Τα πολυπολιτισμικά κουρεία της Αθήνας

κουρείο

Πριν φύγουμε, όμως, πρέπει να κάτσουμε για κούρεμα. Η λεπτομέρεια με την οποία χρησιμοποιεί το ψαλίδι και την ξυριστική μηχανή είναι εντυπωσιακή. Η όλη διαδικασία κρατά περίπου μισή ώρα. Στο μαγαζί, όπως εξηγεί, έρχονται Έλληνες, Αλβανοί, Ρουμάνοι, Πακιστανοί. Οι πιο πολλοί έχουν γίνει φίλοι του, μιας και έρχονται σε αυτόν κάθε φορά που θέλουν να κουρευτούν. Σχεδόν όλοι ζητούν ένα συγκεκριμένο τύπο κουρέματος: σβήσιμο γύρω-γύρω και ψαλίδι στα μαλλιά από πάνω. Όπως παραδέχεται, αυτό είναι το πιο δύσκολο αλλά δεν τον απασχολεί. «Δουλειά να υπάρχει».

Το κούρεμα τελειώνει. Εμείς φεύγουμε και εκείνος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τον επόμενο πελάτη. Έχει να κάνει πολλά ακόμη μέχρι τις εννιά το βράδυ που θα κλείσει το κουρείο, θα γυρίσει πίσω στο σπίτι και θα ανοίξει το Whatsapp ή το Viber για να μιλήσει με τους δικούς του, πίσω στο Μπαγκλαντές. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να δει τη μητέρα του και τα αδέρφια του που έχει να τα συναντήσει δέκα ολόκληρα χρόνια.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!