EUROKINISSI
ΠΟΛΗ

Ακυρώνεται η ανάπλαση στον Λόφο του Στρέφη με απόφαση Χάρη Δούκα

Δικαιώνονται οι κάτοικοι στα Εξάρχεια που διαφωνούσαν με την ανάπλαση που είχε προκηρύξει η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη.

Μετά από τρία χρόνια αγώνων, αστυνομικής βίας και συλλήψεων, οι κάτοικοι των Εξαρχείων φαίνεται πως δικαιώνονται, αφού με ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ακυρώνεται η ανάπλαση στον Λόφο του Στρέφη.

Η ανάπλαση είχε ψηφιστεί από την απερχόμενη αρχή, ενώ αποτελούσε μια χορηγία της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea Investments. Η απόφασή αυτή όμως είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις πρωτοβουλίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών, γεγονός που τους έφερε πολλές φορές αντιμέτωπους με τις δυνάμεις καταστολής.

Ο Χάρης Δούκας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών πως το φυσικό τοπίο είναι σαφώς σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν ξεκινήσουν τα έργα. «Είναι προφανές ότι ήταν μια αποτυχημένη ιστορία. Απόφαση και δέσμευσή μου είναι η εταιρεία να αποχωρήσει. Άμεσα».

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

«H παρούσα Δημοτική Αρχή έχει ως πρωταρχικό στόχο να είναι ο Λόφος του Στρέφη ασφαλής,  προσβάσιμος και φιλικός προς τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

 Αντίθετα, εδώ και περίπου 2 χρόνια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. 

Αποτελεί λοιπόν πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειάς του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης.

 Σημειώνουμε επίσης ότι, κατόπιν προσφυγής κατοίκων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δεκέμβριος 2023) εξέδωσε διαταγή να σταματήσουν τα έργα.

 Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία. 

 Η παρούσα Δημοτική Αρχή, προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους».

Αυτή η απόφαση όπως είναι λογικό προκάλεσε αντιδράσεις με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη να ισχυρίζεται πως «χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, για τη διαμόρφωση του εμβληματικού λόφου του Στρέφη».

Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη απάντησε με ανάρτησή της στο facebook στον κ. Μπακογιάννη: «Να του απαντήσουμε εμείς λοιπόν, που ψηφοφόροι του Δούκα δεν ήμασταν ούτε γίναμε ποτέ, και μάλιστα φαίνεται να έχουμε μια κάποια χρόνια αλλεργία στους δημάρχους:

Ο Μπακογιάννης καμώνεται ότι δεν ξέρει

  • πως η παραχώρηση του Λόφου στην Prodea, με τους όρους που έγινε (“Υιοθέτησε την πόλη σου”), φωτογραφίζεται ως παράνομη από την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
  • πως ειδικά οι γεωτεχνικές μελέτες της Prodea ήταν ελλιπείς και ανεπαρκείς (δεν υπήρχε πχ γεωλογική, υδραυλική και υδρολογική μελέτη), με αποτέλεσμα τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα να είναι ανεπαρκή (και επικίνδυνα για τη φύση του Λόφου). Τη στιγμή που ο Δήμος είχε από το 2013 έτοιμες μελέτες για το Στρέφη.
  • πως δεν έγινε καμιά δημοπράτηση για την επιλογή της ΤΟΜΗ ως αναδόχου της Prodea και δεν υπήρχε καμιά νόμιμη επίβλεψη του έργου από τον Δήμο, παραβιάζοντας και τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.
  • πως ο εργολάβος έκανε ότι γούσταρε, όποτε τον βόλευε και δεν είχε κανένα χρονοδιάγραμμα για το έργο, καταστρέφοντας συστηματικά τα πρανή, τα φυτά τα ζώα και την ζωή του Λόφου.
  • πως η φύλαξη του επενδυτή και η προσπάθεια του κράτους και του Δήμου για πλήρη απονέκρωση του Λόφου, για να παραδοθεί ως παρκάκι αναψυχής των τουριστών από τα ξενοδοχεία και τα Airbnb, κόστισε ήδη γύρω στα 5 εκ. € στο δημόσιο.
  • πως κινδύνεψε το σχολείο δύο φορές από τα έργα του επενδυτή, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου να επέμβουν με κορμοδέματα για να σώσουν τη γειτονιά
    πως η μοναδική «άδεια» που είχαν για το έργο ήταν η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, υπό τον όρο όμως ότι «η δαπάνη για τις εργασίες θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση, επίβλεψη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων».