ΠΟΛΗ

Ένας γιγάντιος κόκκινος φαλλός χόρεψε στο κέντρο της Αθήνας

Η πιο διονυσιακή παρέλαση στους δρόμους της πρωτεύουσας αποτελείται από έναν θίασο που χορεύει γύρω από έναν τεράστιο κόκκινο φαλλό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: THEODORE MANOLOPOULOS / SOOC

Μαινάδες, σάτυροι και περιπαιχτικοί Πανίσκοι κατέκλυσαν την Κυριακή (19/02/2023) τους δρόμους του αθηναϊκού κέντρου και έστησαν χορό γύρω από έναν γιγάντιο κόκκινο φαλλό. Τα Φαλληφόρια, το έθιμο που ξεκίνησε το 2014 αποτελεί αναβίωση μιας διονυσιακής γιορτής της αρχαιότητας, την οποία απαγόρευσαν οι Χριστιανοί.

2.000 χρόνια αργότερα όμως τα Φαλληφόρια ζωντάνεψαν ξανά σε πείσμα των καιρών, με αριστοφανική διάθεση και χωρίς καθόλου πουριτανισμούς.

«Eάν τις μέρες του καρναβαλικού κεφιού σε κεντρικό σημείο της Αθήνας πέριξ της Aκροπόλεως, άξαφνα, ξεπροβάλει μπροστά σας ένας θίασος Σατύρων, Μαινάδων, Σειληνών, γλεντοκόπων και Βαυβωγριών, με αριστοφανική διάθεση, με ζωτικό ενθουσιασμό, με σκωπτική ευπρέπεια, μην παραξενευτείτε αλλά προσεγγίστε μας.

Δε θέλουμε να προκαλέσουμε, αλλά να σας καλέσουμε να συμμετάσχετε σε κάτι τόσο ελληνικό και ξεχωριστό!

Δε θέλουμε να σας προσβάλουμε με τα αρχέγονα φαλλικά μας σύμβολα, αλλά να σας εισ-βάλουμε στη διονυσιακή μέθεξη των ελληνικών αυτών εορτών.

Δε θέλουμε να αναβιώσουμε, αλλά να βιώσουμε με τον δέοντα σεβασμό τα ελληνικά δρώμενα που με κόπο, παρά το πέρασμα των χρόνων, ψήγματά τους αναβιώνουν ακόμη στις παραδόσεις του τόπου μας!

Ακριβώς όπως και πριν περίπου 1.700 χρόνια η πομπή των Φαλληφορίων ακολουθεί τα χνάρια των προγόνων, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, εκεί όπου χτυπά ο παλμός του ελληνικού πολιτισμού», γράφει στο επίσημο site της η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την αναβίωση του αρχαίου εθίμου.

Τα Φαλληφόρια λάμβαναν χώρα στην αρχαία Αττική κατά τη διάρκεια των Κατ’ Αγρούς Διονυσίων, όπου άντρες μεταμφιεσμένοι σε Σειληνούς και Σατύρους χόρευαν γύρω από το ξόανο του Διονύσου, κρατώντας δάδες, θύρσους και ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς.

Την αρχαία πομπή συνόδευε άφθονο κρασί και όσοι συμμετείχαν σε αυτή πείραζαν τους περαστικούς και καλούσαν τον Διόνυσο-Φαλλήνα να γιορτάσει μαζί τους.

Στα σύγχρονα Φαλληφόρια η πομπή δίνει ραντεβού στην Ακρόπολη και παρελαύνει χορεύοντας και τραγουδώντας μέχρι το νεκροταφείο του Κεραμεικού, καλώντας τους περαστικούς να γιορτάσουν μαζί τους.

Η διονυσιακή ατμόσφαιρα της γιορτής συμπληρώθηκε με αισχρολογίες σεξουαλικού χαρακτήρα, ενώ τα νταούλια και οι φλογέρες έδιναν τον ρυθμό.