ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Μέσα στον ναό της Αποκριάς στο κέντρο της Αθήνας

Στον αριθμό 16 της οδού Σωκράτους βρίσκεται το μεγαλύτερο βεστιάριο της Αθήνας. Το επισκεφτήκαμε και περιηγηθήκαμε ανάμεσα σε 20 χιλιάδες κοστούμια, πολλά από τα οποία έχουν φορεθεί σε τηλεοπτικές σειρές και παραστάσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

Η πόρτα ανοίγει. Ο διάδρομος μπροστά μου είναι σκοτεινός. Το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι μερικά εντυπωσιακά κοστούμια εποχής που βρίσκονται μέσα στις προθήκες για να μη φθαρούν από τον χρόνο. Ανεβαίνοντας τις σκάλες, η εικόνα αλλάζει. Φτάνω στον δεύτερο όροφο. Εκεί όλα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο χώρος έχει άπλετο φως ενώ γύρω μου βρίσκονται εκατοντάδες κοστούμια. Βρισκόμαστε στο Βεστιάριο, ένα 8όροφο κτίριο που είναι γεμάτο με στολές και κοστούμια για τις Απόκριες. 

Συναντώ τη Νένα Ευθυμιάδου, η οποία εργάζεται εκεί για 33 χρόνια και έχει ζήσει το μαγαζί από τα πρώτα του βήματα μέχρι σήμερα. Αυτή η περίοδος, όπως εξηγεί, είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς καθημερινά έρχεται στην οδό Σωκράτους 16 ένας πολύ μεγάλος αριθμός Αθηναίων που ψάχνουν να βρουν τι θα φορέσουν στο καρναβάλι και τα αποκριάτικα πάρτι. 

Βεστιάριο, η Μέκκα του καρναβαλιού

Κάνοντας μια μικρή περιήγηση στο χώρο, καταλαβαίνω πως δεν πρόκειται για ένα ακόμη μαγαζί με αποκριάτικα. «Τα ρούχα μας είναι θεατρικά κοστούμια. Δεν έχουμε αποκριάτικα. Το κάθε ένα από αυτά έχει φτιαχτεί στο χέρι από εμάς» σημειώνει η Νένα Ευθυμιάδου και προσθέτει πως οι περισσότεροι εντυπωσιάζονται από τα κοστούμια εποχής και τις μπέρτες.

Στο δεύτερο όροφο του Βεστιαρίου έχουν φτάσει ήδη οι πρώτοι επισκέπτες. Μία από αυτές έχει επιλέξει φέτος πως θέλει να ντυθεί με μια μαύρη βελούδινη μπέρτα που θα την κάνει να μοιάζει με μάγισσα. Αφού τη δοκιμάζει μπροστά στον καθρέφτη, καταλήγει πως είναι η κατάλληλη. Μόνο που δεν μπορεί να την αγοράσει, παρά να τη νοικιάσει

Πόσο, όμως, κοστίζει ένα τέτοιο κοστούμι και πώς διασφαλίζουν πως θα επιστρέψει πίσω σώο και αβλαβές; «Ένα κοστούμι μπορεί να στοιχήσει από 30 έως 80 ευρώ. Υπάρχει μια μεγάλη κλίμακα στις τιμές. Όλα αυτά τα χρόνια είναι σαν να υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε μας και τους πελάτες. Δεν έχει υπάρξει δηλαδή κάποιο πρόβλημα απώλειας ή φθοράς. Οι άνθρωποι σέβονται και εκτιμούν το ρούχο και την ποιότητά του. Καταλαβαίνουν πως έχουν ένα ύφος θεατρικό και ασυνείδητα το προσέχουν». 

20 χιλιάδες κοστούμια για τηλεοπτικές σειρές και παραστάσεις

Οι δύο μοδίστρες του Βεστιαρίου δουλεύουν εντατικά για να είναι όλα τα κοστούμια έτοιμα για τις Απόκριες.

Η Αποκριά, όμως, δεν είναι η μόνη περίοδος που ο κόσμος μπαινοβγαίνει στο Βεστιάριο. Κι αυτό γιατί πέρα από τα αποκριάτικα, υπάρχουν ακόμη άλλοι επτά όροφοι που είναι γεμάτοι με χιλιάδες κοστούμια που προορίζονται για τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, διαφημιστικά σποτ και κάθε λογής παραγωγές. 

Η Νένα Ευθυμιάδου προτίθεται να μας ξεναγήσει σε όλους. Παίρνουμε το ασανσέρ και φτάνουμε ως τον όγδοο όροφο. Με το που βγαίνουμε από αυτό, το μάτι μου πέφτει πάνω στις στρατιωτικές στολές, τα κράνη που είναι αραδιασμένα πάνω στις σκάλες και τις πανοπλίες που είναι ιδανικές για πολεμικές ταινίες και έργα. Είναι τόσα πολλά που σίγουρα θα μπορούσε να ντυθούν παραπάνω από δύο στρατιές.

Στον ακριβώς από κάτω όροφο, βρίσκεται το εργαστήριο που ράβονται όλα τα ρούχα. Πετυχαίνουμε τις δύο μοδίστρες εν ώρα εργασίας. Όταν της ζητώ να τις φωτογραφήσω είναι διστακτικές. «Κάν’ το αλλά από μακριά για να μη φαινόμαστε» λένε γελώντας. Τον λόγο παίρνει και πάλι η Νένα.

«Εδώ είναι που δημιουργούνται όλα τα κοστούμια. Δε δουλεύουμε μόνο για παραγωγές. Μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης και να ζητήσει να του φτιάξουμε μια στολή αποκλειστικά για εκείνον. Άλλωστε από τις αρχές του Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο γίνονται θεματικά πάρτι σε όλη την Αθήνα. Πριν καν έρθουν οι απόκριες» υποστηρίζει. 

Στον όγδοο όροφο υπάρχουν αποκλειστικά στρατιωτικές στολές για τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και θεατρικά.

Η δουλειά του Βεστιαρίου, βέβαια, όπως εξηγεί, έχει ανέβει κατακόρυφα μετά το πέρας των lockdown. Κι αυτό διότι, οι τηλεοπτικές σειρές εποχής έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική τηλεόραση. «Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος από σειρές που έχουμε δώσει ρούχα μας. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οι Άγριες Μέλισσες». 

Η ίδια ατμόσφαιρα επικρατεί και στους υπόλοιπους ορόφους. Τα ρούχα είναι παντού τριγύρω, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε να περάσουμε ανάμεσα τους στους διαδρόμους. Στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες από παραστάσεις, σειρές και ηθοποιούς που φόρεσαν τα κοστούμια του Βεστιαρίου. Κάποια έχουν κατεβεί στον δεύτερο όροφο. Εσείς, άραγε, θα ντυνόσασταν στις Απόκριες με ένα κοστούμι που είχε φορέσει η Λενιώ στο γνωστό σίριαλ του ΑΝΤ1;

Φωτογραφίες από το μεγαλύτερο βεστιάριο της Αθήνας

Όλα τα κοστούμια που βρίσκονται στους οχτώ ορόφους του Βεστιαρίου, έχουν κατασκευαστεί εκεί.
Μία υπάλληλος του καταστήματος κατεβάζει φορέματα για να τα φωτογραφήσουμε.
Στο Βεστιάριο μπορείς να ντυθείς από Ναπολέων Βοναπάρτης μέχρι πειρατής.
Οι διάδρομοι του καταστήματος είναι αποπνικτικά γεμάτοι με αποκριάτικα κοστούμια.