ΠΟΛΗ

Το πιο ζωντανό καρναβάλι της πόλης ήταν και φέτος αυτό του Μεταξουργείου

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν και φέτος ραντεβού στα στενά γύρω από την πλατεία Αυδή για να κάψουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο και να ξορκίσουν το κακό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: DIMITRIS KAPANTAIS / ARIS OIKONOMOU/ SOOC

Γεννήθηκε δειλά ή μάλλον πολύ θαρραλέα το 2010 και από τότε μπορεί να περηφανεύεται πως είναι το πιο αυθεντικό καρναβάλι της πόλης, αν όχι και της χώρας. Το Καρναβάλι του Μεταξουργείου δεν έχει διοργανωτές, ούτε χορηγούς.

Εκείνοι που το κρατάνε ζωντανό είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της ιστορικής γειτονιάς που καταφέρνει εδώ και χρόνια να παντρεύει την παλιά Αθήνα με τη νέα πολυπολιτισμική όψη της.

Σε αντίθεση με το καρναβάλι της Πάτρας ή ακόμα και αυτών που γίνονται στην πρωτεύουσα, όπως είναι εκείνο του Ρέντη και του Μοσχάτου, το Καρναβάλι του Μεταξουργείου δε φιλοδοξεί να μοιάσει σε κανένα άλλο. Δε θέλει να γίνει ένα νέο Ρίο ντε Τζανέιρο, ούτε μια νέα Βενετία.

Εδώ οι στολές δεν είναι εξεζητημένες, μάλλον το αντίθετο. Είναι αυθόρμητες και μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί με ό, τι έχει ο καθένας στην ντουλάπα του κι αν έπρεπε αναγκαστικά να το παρομοιάσουμε με κάποιο άλλο καρναβάλι, θα μπορούσαμε μόνο με εκείνο που γίνεται στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης.

Στο Μεταξουργείο ντόπιοι και μετανάστες γίνονται ένα, η γιορτή περνά από όλα τα στενά της γειτονιάς και όλο και φουντώνει. Μικροί και μεγάλοι καρναβαλίζονται σε διονυσιακούς ρυθμούς.

Το Καρναβάλι του Μεταξουργείου γεννήθηκε ξαφνικά την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς του 2010 μέσα από blogs και ομάδες στα social media. Από τότε έχουν περάσει 13 χρόνια, αλλά κρατά ακόμα ζωντανό τον αυθόρμητο χαρακτήρα.

Επίσημο κάλεσμα δεν υπάρχει, όλοι ξέρουν όμως πότε πρέπει να δώσουν ραντεβού. Έτσι έγινε και φέτος.

Για ακόμη μια χρονιά τα κρουστά έδωσαν τον ρυθμό και όλοι διασκέδασαν μέχρι το βράδυ που ήρθε η ώρα να καεί ο βασιλιάς Καρνάβαλος και μαζί του και όλα τα δαιμόνια που μας καταδιώκουν.