Φωτο: Unsplash / Sander Crombach
ΠΟΛΗ

Για πρώτη φορά, η Αθήνα στη λίστα του Time out με τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο

Το Εδιμβούργο πήρε φέτος την πρωτιά στην ετήσια λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό του Λονδίνου, σύμφωνα με τις απαντήσεις 22.000 πολιτών απ’ όλο τον κόσμο. Τι ήταν αυτό που τράβηξε από την καθημερινότητα της αθηναϊκής μητρόπολης;

Ποια είναι η πόλη, όπου θα ήταν τέλειο να ζούσες αυτήν τη στιγμή; Με αυτό το ερώτημα αναμετράται σταθερά κάθε χρόνο ο ιστορικός οδηγός του Λονδίνου, το περιοδικό Time Out, επανακαθορίζοντας κάθε χρονιά τις προτεραιότητες.

Για τη διετία της πανδημίας, παραδείγματος χάρη, που κατέβασαν όλοι ρολά, βασικό κριτήριο ήταν πόσο ζωογόνες είναι οι πόλεις σε συνθήκες lockdown – οπότε εξανεμίστηκε κάθε ελπίδα για το όνομα της Αθήνας, η οποία από τη μία είχε τον υψηλότερο δείκτη σε αυστηρά μέτρα (σύμφωνα με τους δείκτες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και από την άλλη τον χαμηλότερο σε αναλογία πρασίνου.

Τότε, το βραβείο της καλύτερης πόλης πήγε στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ τώρα στην εποχή που επιστρέφει το έξω πρωταθλήτρια πόλη είναι το Εδιμβούργο. Τόσο η πρώτη όσο και η υπόλοιπη λίστα των 53 (ναι, είναι αρκετές) νικητήριων πόλεων προέκυψε από δεδομένα 20.000 κατοίκων όλης της υφηλίου, σε συνάρτηση με τους συντάκτες του περιοδικού, που εργάζονται εξ αποστάσεως. Η έρευνα πραγματοποιείται μέσω του Time Out Index, με διαδικτυακά ερωτηματολόγια.

Οι ερωτήσεις για το 2022 κατευθύνθηκαν στον εξής στόχο: πόλεις ζωντανές, με σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, αλλά κυρίως με τρομερό φαγητό, καλή νυχτερινή ζωή, τέχνη, πολιτισμό και μουσεία, «πόλεις που είναι υπέροχο να ζεις όσο και να επισκέπτεσαι».

Στην 35η θέση, ανάμεσα στη Μανίλα των Φιλιππίνων και το Δουβλίνο, έκανε την εμφάνισή της η Αθήνα, πρώτη φορά στα τέσσερα ετήσια reports που έχει δώσει η λίστα του Time Out, ξεκινώντας από το 2018 με το παράδοξο επίτευγμα να αναδείξει το Σικάγο καλύτερη πόλη, τη χρονιά που τα στοιχεία έδειχναν κατά μέσο όρο 12 πυροβολημένα άτομα ανά ημέρα.

Τουλάχιστον, στη δική μας περίπτωση δεν έπεσε έξω: η Αθήνα, με τα καλά και τα κακά της, είναι μια ζωντανή πόλη, όπου αξίζει να ζεις.

Η λίστα με τις 10 καλύτερες πόλεις για το 2022

  1. Εδιμβούργο
  2.  Σικάγο
  3. Μεντεγίν
  4. Γλασκόβη
  5. Άμστερνταμ
  6. Πράγα
  7. Μαρακές
  8. Βερολίνο
  9. Μόντρεαλ
  10.  Κοπεγχάγη

Τι οδήγησε την Αθήνα στην 35η θέση

ταράτσες

«Θέλουμε να βρούμε τις πρωταθλήτριες πόλεις στον πολιτισμό, τα πρότζεκτ, τις πρωτοβουλίες, που διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω μας», είχε δηλώσει πέρσι η Caroline McGinn από επιτελική θέση στην ομάδα του περιοδικού Time Out.

Πριν λίγα χρόνια, μετά την έλευση της documenta14 και της κρίσης, το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας απέκτησε την αίγλη της εναλλακτικής ζωής με τα χαμηλά ενοίκια, οπότε τώρα που εγκαθιδρύθηκε ως τάση, δρέπει τους καρπούς. Και τους τωρινούς, και εκείνους από το απώτερο παρελθόν.

«Πού αλλού στον κόσμο μπορείτε να βρείτε ζωντανά μπαρ σε ταράτσες, που κοιτάνε από ψηλά ναούς αρχαίων πολιτισμών», γράφει το δημοσιογραφικό κείμενο που συνοδεύει το όνομα της Αθήνας. «Dazzling παραλίες 20 λεπτά μακριά», το οποίο εύκολα θα μεταφραζόταν σε «παραλίες που προκαλούν ίλιγγο», εάν αναλογιστεί κάποιος την ζαλάδα που έχεις να περάσεις μέχρι να φτάσεις σε χαλαρή παραλία, αλλά τέλος πάντων. Αυτό που πυροδότησε την εμφάνιση της πρωτεύουσας στη λίστα είναι η ενέργεια και το coolness.

«Μοδάτα boutique ξενοδοχεία ξεπετάγονται σε κάθε κεντρικό δρόμο, τα εστιατόρια ειδικεύονται σε κάθε πιθανό στομάχι, από τάκος μέχρι κρουασάν, ultra-cool μπαρ που είναι ιδανικά για άραγμα τα απογεύματα του καλοκαιριού». Στις προτάσεις περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το εξέχον αρχιτεκτονικό έργο του ΚΠΙΣΝ και οι νυχτερινές προβολές στο γκαζόν που διοργανώνονται εκεί.

Στα «επιπλέον» των λόγων, δε, που οδήγησαν την πρωτεύουσα στη λίστα με τις καλύτερες πόλεις του 2022 συγκαταλέγονται οι τιμές της: το 77% δεν περιέγραψε την Αθήνα ως ακριβή πόλη, κατατάσσοντάς τη με αυτό το ποσοστό στις τρεις λιγότερο ακριβείς πόλεις για φέτος. Μάλλον, οι συμμετέχοντες θα θυμούνται άλλες εποχές.