ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Άδωνι, του χιλιοτραγουδισμένου καφέ

Το καφέ παραμένει έως σήμερα να θυμίζει μία άλλη εποχή, αυτή που τραγουδούσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο ομώνυμο τραγούδι.

Υπήρξε σημείο συνάντησης στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για πολλές δεκαετίες, όταν η περιοχή ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή της εικόνα. Το καφέ «Άδωνις» παραμένει έως σήμερα να θυμίζει μία άλλη εποχή, αυτή που τραγουδούσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο ομώνυμο τραγούδι σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, από τον δίσκο «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» (1985).

38 χρόνια, ωστόσο, μετά την κυκλοφορία του, το τραγούδι έμελλε να διχάσει την ερμηνεύτρια και τον στιχουργό. Ο λόγος ήταν η απόφαση της πρώτης να αφαιρέσει τον στίχο «και μία χοντρή» στην πρόσφατη συναυλία που έδωσε με τον Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο «Παλλάς». Η εν λόγω κίνηση εγείρει μία συζήτηση για το αν πρέπει να ενοχοποιείται μία λέξη και για το κατά πόσο η αφαίρεσή της από ένα τραγούδι, συμβάλλει στη συζήτηση γύρω από το body shaming.

Μαζί με αυτή την κουβέντα όμως έρχεται ξανά στο προσκήνιο και ένα μαγαζί – σήμα κατατεθέν μια ολόκληρης γειτονιάς που έχει χιλιοτραγουδηθεί σε συναυλίες, πίστες και ραδιόφωνα.

Το ζαχαροπλαστείο στεγάστηκε σε ένα παλιό τυπογραφείο και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1960 στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, που τότε δεν ήταν κάτι περισσότερο από μία χωματερή. Το κατάστημα της οικογένειας Φραγκούλη βρήκε τη θέση του σε μία περιοχή που άλλαζε διαρκώς, καθώς οι πρώτες πολυκατοικίες εμφανίστηκαν στη Νέα Σμύρνη στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές του 1960, γύρω από την κεντρική πλατεία και την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Εδώ σύχναζαν οι καλλιτέχνες της εποχής, οι θαμώνες απολάμβαναν τον καφέ τους σε μία όμορφη σάλα με θέα έναν κήπο με αμυγδαλιές. Μπορούσε επίσης κανείς να αγοράσει φίνα γλυκά και να επισκεφτεί ακόμα και εκθέσεις που φιλοξενούνταν ανά διαστήματα. Το τραγούδι της Άλκηστις Πρωτοψάλτη περιγράφει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής, δίνει τον παλμό μιας πλατείας και του κόσμου της.

Στο πέρασμα του χρόνου πολλά άλλαξαν, νέα μαγαζιά προστέθηκαν στην περιοχή και οι συνήθειες του κόσμου αναδιαμορφώθηκαν. Το καφέ «Άδωνις» παραμένει εκεί να θυμίζει παλιές ιστορίες, πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά απέκτησε ένα αδερφάκι που στεγάζεται σε ένα όμορφο διατηρητέο κτίριο στην Καστέλα.