© iSTOCK
ΠΟΛΗ
SPONSORED

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πας στο Athens Bike Festival (με το ποδήλατο)

Πιο δυναμική και ανανεωμένη από ποτέ επιστρέφει η μεγάλη γιορτή που είναι αφιερωμένη στο ποδήλατο, ξετυλίγοντας μια σειρά από λόγους για να περάσεις από το Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, είτε είσαι ορκισμένος φαν της ποδηλασίας είτε νέος στον χώρο.

Τελικά, η Αθήνα και οι δρόμοι είναι το πρόβλημα ή μήπως εμείς οι Αθηναίοι που ουδέποτε καλλιεργήσαμε την κουλτούρα του να μετακινείσαι με το ποδήλατο, επιλέγοντας πάντα την εύκολη λύση της μηχανοκίνησης, ακόμη και για κοντινές αποστάσεις;

Το ερώτημα μοιάζει όπως εκείνο του αυγού και της κότας, διότι ενώ πράγματι τα στοιχεία είναι αμείλικτα –καθώς ούτε έχει κατασκευαστεί ακόμη το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων, ούτε η οδηγική συμπεριφορά είναι τέτοια που να αποπνέει εμπιστοσύνη για ήπια μέσα–, θέλω να ρωτήσω το εξής: δοκίμασες ποτέ, έστω από περιέργεια, να το προσπαθήσεις;

Δεν εννοώ μια Κυριακή πρωί για βόλτα, αλλά να δοκιμάσεις το ποδήλατο πχ σε ένα από τα δρομολόγια που εκτελείς καθημερινά. Στη δική μου περίπτωση, ένα τόσο απλό πείραμα δούλεψε: ήταν κάτι που ξεκίνησα όχι μέσα στην καραντίνα, όπως αρκετοί ανάμεσά μας, αλλά ακριβώς μετά απ’ αυτήν – είχα μετακομίσει μόλις στα Σεπόλια και η συγκοινωνία δεν βόλευε πια για την Άνω Κυψέλη και τον αθλητικό σύλλογο στον οποίο είχα προλάβει ετήσια συνδρομή ιντερνετικά, για να ξεκινήσει απ’ τη στιγμή που θα αίρονταν τα μέτρα.

Μετά το lockdown και τις 800 ώρες Netflix, το να γυμναστώ ξανά ήταν όχι απλά κουτί στο bucket list, αλλά επείγουσα ανάγκη. Με λίγα λόγια, έπρεπε να διαλέξω: είτε 32΄ με γρήγορο περπάτημα είτε –παραδόξως– 38΄ με δύο λεωφορεία, όπως έδινε το Google Maps τις δύο πιο σύντομες διαδρομές για τις δύο περιοχές.

Τη λύση τελικά έδωσε ο Μ. του 1ου ορόφου, όταν τον ρώτησα για ένα ποδήλατο που είχε ξεμείνει στην αποθήκη.

Δε θα πω ότι δε ζορίστηκα: όπως είπα, η σωματική μου κατάσταση ήταν στη χειρότερη φάση που έχει υπάρξει ποτέ και ο δρόμος μέχρι την πίσω πλευρά του Λόφου Ελικώνα επεφύλασσε τελικά περισσότερες ανηφόρες απ’ όσες είχα υπολογίσει. Πηγαίνοντας από τους κεντρικούς, έπρεπε επίσης να έχω το νου μου ώστε να βρίσκομαι στην άκρη της λωρίδας για να μην εμποδίζω την κίνηση, να προσέχω διπλά τα αυτοκίνητα, ακόμη και τα σταθμευμένα που ενδεχομένως να άνοιγαν ξαφνικά την πόρτα.

Αλλά με τον καιρό βρήκα τον τρόπο μου. Δοκίμασα πρώτα σχεδόν όλες τις εναλλακτικές διαδρομές στον χάρτη και κατέληξα σε εκείνη που ήταν πιο ασφαλής –γενικά, να προτιμάτε μονόδρομους με προτεραιότητα και χαμηλή κίνηση ώστε να πορεύεστε στη μέση της οδού– και αν μη τι άλλο σταμάτησε το πετάλι να με κουράζει. Το συνήθισα. Και έτσι, αφού τα Σεπόλια είναι κοντά στο κέντρο και τα γραφεία της εταιρείας, απέκτησα σιγά-σιγά την αυτοπεποίθηση να ποδηλατώ πιο συχνά, άμα πχ έχει απεργία στα Μέσα Μεταφοράς, όταν είναι να αγοράσω κάτι ελαφρύ κοκ, μέχρι που το ποδήλατο έγινε αγαπημένο μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Είδα ότι ποδηλατώντας κερδίζω χρόνο, όχι μόνο σε σχέση με την κίνηση στους δρόμους του κέντρου (που εύκολα αποφεύγει ένας αστικός ποδηλάτης) αλλά κυρίως επειδή ο χρόνος της μετακίνησης έπαψε να είναι νεκρός χρόνος. Μετατράπηκε, δηλαδή, οργανικά σε cardio προπόνηση, όπως και σε μια διαδικασία που καθαρίζει το μυαλό μου, μου φτιάχνει τη διάθεση και με γεμίζει εικόνες, αντί να σκρολάρω στο κινητό περιμένοντας να φτάσω.

Έπειτα, ανακάλυψα πως η πόλη μας διαθέτει σημεία που είναι παράδεισος για ποδήλατα: τα μεγάλα πάρκα ας πούμε, όπως είναι το Πάρκο Τρίτση και φυσικά το Νιάρχος, είτε τον μεγάλο ποδηλατόδρομο που ξεκινά από το Γκάζι και φτάνει μέχρι τις Τζιτζιφιές, καλύπτοντας απόσταση 7 χιλιομέτρων, ενώ άμα έχεις κουράγιο η ποδηλατάδα συνεχίζεται παραλιακά, δίπλα στη θάλασσα.

Όλες αυτές και πολλές ακόμη πληροφορίες, το απαραίτητο know how για το πώς θα μετακινηθείς στην Αθήνα με ποδήλατο, αλλά και τις απλές αλλά αναγκαίες τεχνικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κάθε αναβάτης, θα μάθει όποιος περάσει το ερχόμενο ΠΣΚ (31/3-2/4) από το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ για τη μεγάλη γιορτή του Athens Bike Festival. Η σύσταση για όλους, μικρούς και μεγάλους, είναι φυσικά να καταφθάσουν με το αγαπημένο τους μέσο μετακίνησης, το ποδήλατο.

Τι μπορείς να κάνεις στο Athens Bike Festival

Έχοντας ιστορία από το 2010, το Athens Bike Festival έχει πλέον εδραιωθεί ως ο απόλυτος θεσμός για το ποδήλατο, συγκεντρώνοντας σταθερά πάνω από 35.000 επισκέπτες, τόσο επαγγελματίες, αθλητές και λάτρεις της ποδηλατικής κουλτούρας, όσο και κόσμο που ενδιαφέρεται να γνωρίσει αυτή τη νοοτροπία, είτε μικρά παιδιά, για τα οποία ειδικά το φετινό πρόγραμμα επιφυλάξει ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Είναι μια γιορτή με κοινό παρονομαστή το ποδήλατο και έπειτα από τρία χρόνια απουσίας λόγω Covid, το φεστιβάλ επιστρέφει με αέρα πλήρους ανανέωσης, πολύ πιο ζωντανό, με νέο concept στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ.

Ποια είναι η διαφορά; Πέρα από τους εκθέτες που παρουσιάζουν σταθερά καινούργια μοντέλα, αξεσουάρ και τεχνολογίες της ποδηλασίας (πχ συστήματα υποβοήθησης), δίνοντας την ευκαιρία της δοκιμής στο κοινό, το Athens Bike Festival περιλαμβάνει φέτος μια σειρά από εργαστήρια και ομιλίες προκειμένου να λύσει κάθε πιθανή απορία, να δώσει τροφή για σκέψη και να μεταφέρει εμπειρίες από ανθρώπους που τόλμησαν να βγουν έξω από την πεπατημένη, με όχημα το ποδήλατο:

Πόσο εύκολο είναι να ταξιδέψεις από τη Βόρεια Ιταλία μέχρι την Ελλάδα με ποδήλατο, όπως έκανε η 26χρονη Γαλλίδα Romane Bourgeois; Τι είναι αυτό που έφερε στην πόλη μας έναν παγκοσμίου φήμης, βραβευμένο κατασκευαστή πλαισίων με το όνομα Tom Donhou; Πώς γίνεται να πάψει να σε αγχώνει η μετακίνηση με ποδήλατο στην πρωτεύουσα;

Αλλά και πολύ άμεσα, πρακτικά ερωτήματα που απαντώνται από έμπειρους μηχανικούς, όπως το πώς να λιπαίνεις σωστά το όχημά σου είτε πώς να λύσεις όλο το μυστήριο της τεχνικής συντήρησης με ένα και μόνο θαυματουργό κλειδί – το δυναμόκλειδο.

Ουσιαστικά, οι εκδηλώσεις του Athens Bike Festival χωρίζονται σε Bike Talks, Tech Talks και Workshops – σχεδόν όλα θα είναι διάρκειας 20΄ λεπτών και θα προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες, με την προϋπόθεση όμως να έχει γίνει έγκαιρα η προκράτηση, διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες. Και προβλέπεται ο κόσμος να είναι ακόμη περισσότερος από τις προηγούμενες χρονιές.

Γιατί αυτό; Επειδή η διοργάνωση άνοιξε τόσο την αγκαλιά της, ώστε να χωράνε όλοι μέσα, ακόμη και οι λιγότερο εξοικειωμένοι με το ποδήλατο:

Μπορεί για παράδειγμα να μάθεις ποιο είναι το πιο εξοπλισμένο E-bike της αγοράς είτε να μυηθείς στο άγνωστο πεδίο του ποδηλατικού τουρισμού, που επιτέλους ξεκινά να ακμάζει, μπορεί να γνωρίσει επιτυχημένους επιχειρηματίες του κλάδου είτε να δει ζωντανά μια από τις πιο διακεκριμένες bicycle artists, την Lea Schaepe που έρχεται από τη Γερμανία για να κόψει την ανάσα με τις ικανότητές της.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lea Schaepe | Artistic Cyclist (@leaartcycling)

Και το σημαντικότερο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους: η ομάδα των εκπαιδευτών του MBike, με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αναλαμβάνει παιδιά ηλικίας 5-12 ετών για δωρεάν μάθημα (άλλωστε για όλα τα άτομα έως 18 ετών, η είσοδος είναι δωρεάν στο Athens Bike Festival).

Για πολλούς, η πρώτη ανάμνηση από ποδήλατο χωρίς βοηθητικές θα είναι στο φεστιβάλ. Και αυτό είναι υπέροχο.

INFO

Athens Bike Festival

Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 31 Μαρτίου: 18:00-21:00
Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου: 10:00-21:00

Προπώληση εισιτηρίων εδώ
Δωρεάν για παιδιά & νέους κάτω των 18 ετών
Δωρεάν για κατόχους δελτίου ανεργίας

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.