Λεωφόρος Προφήτη Δανιήλ: Ένας νέος οδικός άξονας ανοίγεται στον Βοτανικό
Θα συνδέει τη λεωφόρο Αθηνών με την Πέτρου Ράλλη, θα αποτελεί την οδική ραχοκοκαλιά όλης της περιοχής μετά την ανάπλαση, ενώ αναμένεται να αποσυμφορήσει σε έναν βαθμό και τον Κηφισό.
- 11 ΜΑΙ 2026
Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο “loading” πλανάται πάνω από τον Βοτανικό. Στην τεράστια έκταση που παρέμενε για δεκαετίες κάτι σαν no man’s land και τώρα αναγεννάται ριζικά με κεντρικό σημείο αναφοράς τις νέες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού, μπουλντόζες πηγαίνουν και έρχονται χωρίς σταματημό. Μεταφέρουν χώματα και μπάζα από τα βιομηχανικά κτίρια που κατεδαφίστηκαν, κάνουν εκσκαφές και αργά και σταθερά προχωρούν στα έργα για τα οποία χρόνια ακούγαμε υποσχέσεις, αλλά πλέον γίνονται πράξη – έστω και με καθυστερήσεις, όπως άλλωστε αποτελεί πλέον δεδομένο για κάθε έργο με εμπλοκή Δημοσίου στη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, τις πρώτες τους παρατάσεις πήραν τα δύο μεγάλα συνοδά έργα για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικού που εκτελούνται στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης. Πρόκειται για έργα τα οποία αφορούν αφενός στη δημιουργία των βασικών υποδομών και αφετέρου στη δημιουργία των χώρων πρασίνου που θα μεταμορφώσουν την περιοχή του Βοτανικού και αναμένεται να δώσουν συνολικά μια ανάσα στην πυκνοδομημένη (και με σημαντικά χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο) πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, ο νέος χρονικός ορίζοντας για την παράδοση των παραπάνω έργων είναι τα μέσα Αυγούστου.
Αυτό θα είναι το πρώτο milestone για το master plan αστικής ανάπλασης που δρομολογείται με τη Διπλή Ανάπλαση, καθώς χωρίς αυτές τις βασικές υποδομές θα είναι πρακτικώς αδύνατο να υποστηριχθεί η λειτουργία στο νέο πάρκο και τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις (με το δεδομένο της αυξημένης επισκεψιμότητας που αναμένεται να δέχεται η περιοχή του Βοτανικού-Ελαιώνα).
Μάλιστα, κεντρικό ρόλο στην κατηγορία των υποδομών κατέχει μια νέα λεωφόρος, είναι νέος οδικός άξονας ο οποίος δημιουργείται στην έκταση ανάπλασης του Βοτανικού, για να εξυπηρετεί την κυκλοφορία στην περιοχή.
Ονομάζεται Λεωφόρος Προφήτη Δανιήλ και στις λεπτομέρειες αυτής αναφέρθηκε σε πρόσφατο βίντεο ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
«Η Αθήνα αλλάζει – και αλλάζει με σχέδιο», όπως ανέφερε, προτού εστιάσει στον νέο οδικό άξονα που δημιουργείται.
Η Λεωφόρος Προφήτη Δανιήλ θα αγγίζει τα 1,3 χλμ, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ενώ θα επιτελεί κεντρικό ρόλο στην κυκλοφοριακή εξυπηρέτηση του κόσμου, συνδέοντας τη λεωφόρο Αθηνών (δυτικά) με την την Πέτρου Ράλλη (ανατολικά) και διασχίζοντας στο ενδιάμεσο όλο τον άξονα του Ελαιώνα, συνδέοντας παράλληλα τις περιοχές Ρουφ, Ταύρου και Ρέντη με το νέο υπερτοπικό πόλο αθλητισμού και αναψυχής που γεννιέται.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η λεωφόρος «θα αποτελεί τον νέο κύριο οδικό άξονα στον Ελαιώνα»: θα περνάει από το νέο γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού αλλά και το μεγάλο πάρκο, παράλληλα θα εξυπηρετεί τα (νέα) δρομολόγια από και προς τον κοντινό σταθμό Μετρό, ενώ δευτερογενώς αναμένεται να λειτουργήσει αποσυμφορητικά για την κίνηση στον Κηφισό, εξασφαλίζοντας εναλλακτικές διαδρομές.
Θα είναι η οδική ραχοκοκαλιά της ανάπλασης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παραπάνω λεωφόρος αποτελεί ένα κομμάτι από τα συνολικά οδικά έργα (μήκους περίπου 8 χλμ.) που είναι υπό κατασκευή στη ζώνη του Ελαιώνα, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.